Alles over smoothies

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 30652x bekeken

Alles-over-smoothiesEnergieboost in een handomdraai
Smoothies zijn de ideale oplossing voor mensen met weinig tijd, of voor degene die zeggen dat ze de smaak van groenten (of fruit) niet kunnen waarderen.

Gezonder leven is met behulp van groene smoothies super gemakkelijk en ook nog eens heel lekker!

Wat is eigenlijk een smoothie?
Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit. De ingrediënten zijn meestal ijs, vers fruit, melkproducten (yoghurt, melk, room). Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romige substantie. Voor meer smaak wordt in gespecialiseerde smoothiebars ingevroren fruit en ingevroren yoghurt gebruikt in plaats van ijsblokjes. Soms wordt extra suiker of honing toegevoegd.

Waar komt dit woord vandaan?
De term is overgenomen uit het Engels. In het Engels betekent de term smooth onder andere ‘glad’, ‘effen’; voor voedsel: ‘zonder stukjes’, ‘als een vloeistof’.

Oorsprong van smoothies
Smoothies lijken op bepaalde dranken in warme landen zoals India, Maleisië, het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, waar dit soort producten worden gemaakt met vruchten, yoghurt en honing. In plaats van melk- of roomproducten wordt ook wel water gebruikt.

Wat zijn groene smoothies?
Groene smoothies zijn smoothies die behalve fruit vooral groene groenten bevatten, zoals boerenkool, spinazie en sla. Deze smoothies worden door hun gezonde karakter van harte aanbevolen en zijn populair onder veganisten. Doordat ze behalve deze groenten ook fruit bevatten, smaken ze veelal zoet.

Groene smoothies zijn een snelle en makkelijke manier om je gezondheid te verbeteren en je energie te vergroten. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen, helpen bij het ontgiften van je lichaam en zorgen in een handomdraai voor je dagelijkse behoefte aan groente en fruit.

Smoothies met verse bladgroenten
Door groente (of fruit) te koken verliest deze een groot deel van zijn vitamines. Omdat groene smoothies worden gemaakt met verse bladgroenten, zorgen ze ervoor dat je de maximale hoe-veelheid vitamines en andere gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. En omdat de groente in de blender fijn wordt gesneden worden de werkzame stoffen ook veel sneller, makkelijker en volle-diger opgenomen.

Door groene smoothies een vast onderdeel van je voedingspatroon te maken kun je al binnen korte tijd rekenen op een enorme energieboost en talloze voordelige effecten op je gezond-heid.

Nog meer voordelen van groene smoothies
In de geschiedenis van de mensheid hebben fruit, groenten, kruiden en specerijen altijd al een prominente rol gespeeld bij het bevorderen van de gezondheid en genezing. Om één of andere reden zit het veel mensen in Nederland nog altijd niet voldoende in het standaard eetpatroon. Omdat we de laatste decennia veel afwijken van gezonde groenten en fruit, is er een zichtbare toename in gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Wanneer je geïnteresseerd bent in het omarmen van een gezonde levensstijl, kunt je voortaan beter het fastfood (vaker) links laten liggen en kiezen voor groene smoothies!

Gezond eten kan heel zeker lekker zijn. Je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft begint bij het eten van meer gezonde groenten. Zo help je ziektes en gezond-heidsproblemen te voorkomen en zorg je ervoor dat je je beter voelt. Het klinkt goed toch?

Waarom een groene zelfgemaakte smoothie?
De smoothie is bij veel mensen bekend en wordt vooral geassocieerd met de zeer smakelijke kant-en-klare smoothies die bij de meeste supermarkten te verkrijgen zijn. Je zult je misschien afvragen waarom je dan nu weer groene smoothies moet gaan drinken. Het enige verschil tus-sen “normale” en groene smoothies is de toevoeging van diverse soorten groenten en/of krui-den.

Door groenten toe te voegen aan een smoothie vergroot je de inname van belangrijke voe-dingsstoffen. Groene groenten en fruit bevatten chlorofyl, dat door je lichaam gebruikt wordt om ziekten te bestrijden.

Daarnaast zorgt het ervoor dat je spijsverteringskanaal en bloedvaten schoon en gezond blij-ven. Ook hebben groene smoothies een positief effect op je hersenen en lichaam. en minder kans op ontstekingen zoals bijvoorbeeld nierbekkenontsteking.

Simpel gezegd, je kunt eigenlijk niet gezond leven zonder groene groenten!

De voornaamste redenen die mensen opgeven als excuus bij het onvoldoende eten van groen-ten zijn tijd(gebrek) en smaak. Dit in combinatie met de stijgende populariteit van fastfood res-taurants heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een enorme afname in groenten consumptie.

Ik wil niet zeggen dat je dit nooit meer moet doen, maar probeer ook eens een groene smoothie naast je hamburger!

Bron: Groene Smoothie Club 

Geef een reactie