Artrose blijkt een voedselallergie

Door Internationaal Therapeut, 18 reacties, 309513x bekeken

Artrose-is-geneesbaarEen nieuwe kijk op artrose

Artrose is botslijtage. De pijn wordt echter niet door deze slijtage veroorzaakt. Artrosepijn vindt zijn oorzaak in ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren. Een van die manieren is opvallend. Artrose blijkt namelijk in het merendeel van de gevallen te ontstaan door voedselallergie. Iedereen is weer allergisch voor andere voedings-stoffen. Voorbeelden van voedsel waar mensen allergisch voor zijn: suiker, witmeelproducten, fructosestroop, transvet en chocolade.

De artrosemythe doorgeprikt
Artrose heeft tientallen jaren lang een foutieve oorzaak gekregen. Artsen gingen ervan uit dat de pijn zou ontstaan door slijtage. Artrose wordt veel bij oudere mensen met obesitas gezien. In hun knieën, die veel te verduren hebben, kan artrose ontstaan. Maar is dit een vorm van slijtage? Je zou het wel zeggen, omdat de knieën extra belasting moeten verduren. Het is echter zo dat mensen uit dezelfde categorie ook vaker last hebben van artrose aan de handen. Vingers krijgen geen extra gewicht te verduren. Logisch denkende mensen hadden daarom al langer de artrosemythe kunnen doorprikken.

Artrose is een auto-immuunziekte
Artrosepijn wordt veroorzaakt door ontstekingscellen die zich normaal gesproken tegen een pathogene indringer richten. In het geval van artrose richten deze zelf zich tegen het kraakbeen waardoor een ontstekings- of infectiepijn ontstaat. Hoofdonderzoeker van een Stanfords onderzoeksteam uit 2011 kwam erachter dat de ontstekingscellen reeds actief waren voordat de artrosepijn zich ontwikkelde. Hierdoor is de kans levensgroot dat artrose net als artritis een auto-immuunziekte is. Dat is dan ook de reden dat artrose niet zozeer bij ouderen voorkomt; het is ook een ziekte die veertigers aandoet.

Geen slijtage
Via een ingewikkeld proces blijkt dat het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast. Dit proces wordt Membraan Aanvallend Complex of MAC genoemd. Tijdens een MAC worden er eiwitten gebonden aan kraakbeencellen. Daarnaast worden er meer enzymen rond het kraakbeen aangetroffen. Daardoor wordt het kraakbeen in versneld tempo afgebroken. Deze processen hebben niets met slijtage te maken.

De medische wereld dient zijn visie op artrose volledig bij te stellen!

Artrose is geneesbaar
Het Stanfords onderzoek heeft grote consequenties voor het denken over artrose. Reguliere artsen menen anno 2014 nog steeds dat artrose ongeneeslijk is. Dat blijkt niet waar. Er dient een paradigmaverschuiving ten aanzien van artrose plaats te vinden. Ontstekingen kunnen namelijk uitstekend worden genezen. Dat kan op een aantal manieren. Ten eerste is het belangrijk om de oorzaken van ontstekingen weg te nemen en ten tweede is het van belang om ontstekingsremmende geneesplanten tot ons te nemen. Ananas is daar een voorbeeld van omdat er bromelaïne in zit. Deze stof doet zwellingen door ontstekingen verkleinen.

Voeding en allergenen
Er zijn bepaalde voedingsproducten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Het zijn zogenaamde allergenen; dat zijn stoffen die allergische reacties kunnen opleveren. Hier volgt een aantal producten die allergische reacties kunnen veroorzaken: melk, zuivelproducten, sojaproducten, suiker, nachtschadegroenten, tarwe, chocolade, eieren, rundvlees, koffie, mais, sinaasappels, varkensvlees, gist, thee etc.

Behalve aangepaste voeding kan het uitvoeren van lichaamsoefeningen helpen bij artrose

Elimineren betekent herstel van artrose
Het elimineren van deze voedselsoorten betekent dat in de meeste gevallen er geen artrosepijn meer wordt waargenomen. Het kraakbeen krijgt de kans om zich te herstellen. Hierdoor worden de pijnen weggenomen. Voor al deze allergene voedingssoorten geldt dat er gifstoffen in zitten. Normaal gesproken nemen we deze gifstoffen niet op. Er zijn echter omstandigheden waaronder we deze giffen wel opnemen. Een daarvan is een verhoogde permeabiliteit van de darmen. Dat betekent dat de darmen meer nonutrienten of toxinen doorlaten. Deze toxinen(gifstoffen) hopen zich op in bijvoorbeeld het kraakbeen. Hierdoor kunnen artrosepijnen ontstaan.

Waarom mensen met obesitas vaker artrosepijn hebben
Gifstoffen in voedsel zijn medeoorzaak van artrose. Cytokines, chemokines en adipokines liggen opgeslagen in vetweefsel. Deze stoffen bevorderen het ontstaan van ontstekingen. Mensen die leiden aan obesitas hebben meer van deze ontstekingsbevorderaars in hun weefsel. Daardoor kan artrose extra getriggerd worden. Dat is de hoofdreden dat artrose zich vaker voordoet bij mensen die leiden aan obesitas. Het is namelijk zo dat vetweefsel een opslagplek is voor allerlei gifstoffen.

Wat je beter kunt vermijden
In het algemeen is het belangrijk voor de artrosepatiënt om gebakken voedsel, geprocesseerd voedsel, witte suiker en koolhydraten te laten staan. Daarnaast is het verstandig om alleen verse groenten te eten. Andere voedselsoorten die tot problemen kunnen leiden zijn varkensvlees, rundvlees, zuivel en tarweproducten.

Het Mediterrane dieet
Sommigen mensen noemen dit het Mediterrane dieet. Verse groenten die kort gestoomd of geblancheerd zijn, hebben een stuk meer gezondheidsvoordelen dan gebakken groenten, helemaal als deze groenten gebakken zijn in zonnebloemolie, arachideolie of raapzaadolie uit de supermarkt. Als je toch groenten wilt bakken gebruik dan roomboter of kokosolie. Dat zijn twee bakmiddelen waarbij er geen ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt.

Te weinig omega 3
De oliën uit de supermarkt bevatten te weinig omega 3 en te veel omega 6. Omega 3 is ontstekingsremmend en omega 6 is ontstekingsbevorderend. Verder zijn deze oliën gefilterd en geraffineerd. Hierdoor zit slechts een fractie van de voedingsstoffen in deze oliën van wat er had kunnen inzitten. Ontstekingen zorgen overigens niet slechts voor artrose. Ontstekingen op celniveau kunnen ook obesitas, kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten veroorzaken.

Ontstekingsremmer zorgt voor ontstekingen
Soms komen stoffen die ontstekingen veroorzaken uit een onverwachte hoek. NSAID is een pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn. Maar werkt het ook? Uit de onderzoeken van fabrikanten blijkt dat het zeer goed werkt. Er zijn ook onafhankelijke onderzoekers naar NSAID, zoals Peter Gotsche. Hij vond juist uit dat ontstekingsremmers helemaal geen ontstekingen remmen.

Gotsche publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat farmaceutische fabrikanten de resultaten van hun onderzoek hebben gemanipuleerd. NSAID’s hebben vele bijwerkingen zoals maagbloedingen. Het darmflora wordt ernstig verstoord door deze stoffen.

Nachtschade zorgt voor artrose
Nachtschadegroenten zoals aubergine, aardappel, tomaat, paprika en rode peper zijn een belangrijke ontstekingsfactor voor artrose. Uit onderzoek onder 434 mensen blijkt dat artrose in 68% van de gevallen kan worden opgelost door nachtschadegroenten uit het dieet te halen. In nachtschadegroenten zitten veel alkaloïden met ongezonde werkingen. Zo zit er solanine in aardappel en tomatine in tomaat.

In dit verband is het nuttig om op te merken dat de meeste rokers op den duur last krijgen van artrose. Tabak is eveneens een nachtschadeplant. Tabak kan niet alleen leiden tot artrose maar ook tot artritis, wat ook wel reuma wordt genoemd.

Bron: Gooische Courant 

Reacties (18)

 1. Ana alcantara
  16 november 2014
  0

  Eten volgens je bloedgroep helpt heel goed.even googlen .

 2. mireille devriendt
  26 oktober 2014
  0

  heb reumatoide polyartritis
  voeding is belangrijk maar je gezondheid laten voor de voeding is niet gemakkelijk maar toch een must
  een hint zowel bij de voorlopige ( ??? ) diagnose fibromialgie als de huidige , nam ik als ontbijt 1 Advocado en gerookte zalm , verse geite kaas en gerookt ontbijtspek , dit met 2 sneden geroosterd ruw volkorenbrood afwisselend met notebrood ,had redelijk zwaar cortisone mg in te nemen ; dus een onverzadigd hongergevoel, maar hiermee kon ik de dag door komen zonder te sneukelen
  succes t proberen waard

 3. noortje
  26 oktober 2014
  0

  Het lijkt erg om voedingsmiddelen uit je eetgewoonte te verwijderen maar toch doe ik het omdat ik merk dat ik me er veel beter door ga voelen. het is echter wel belangrijk om vol te houden want na 3 maanden ga je pas enigszins het effect merken. Zo eet ik sinds 4 jaar tarwe en glutenvrij. Gebruik sinds kort geen melkproducten meer. en eet geen varkensvlees. Langzaam aan merk ik dat mijn vetweefsel wordt afgebroken en voel ik steeds minder pijn. Ik ga sinds enige maanden naar een Ceasar-therapeut om mijn houding te verbeteren en ook dit levert energie op. Een verkeerde houding die er in 20 jaar was ingeslopen door de vele pijnklachten die ik heb gehad. Zo blij, dat al deze “kleine” stapjes me zoveel dichter bij herstel brengen. Want dat is toch wat we allemaal willen bereiken – gezondheid en pijn of vermoeidheid voelen als we dat verwachten door een intensieve inspanning.

 4. 25 oktober 2014
  0

  Wanneer ik dit zo lees, is er niet veel meer wat gegeten mag worden!
  Een lijstje wat je dan nog wel veilig zou kunnen eten is dan wel op zijn plaats.
  Nu zal je niet voor al deze dingen allergisch zijn en zul je het met een eliminatie provocatie eliminatie dieet moeten uitvinden waar je artrose op reageert. Maar toch om te beginnen een lijstje wat wel kan, al was het alleen maar om niet uit te hongeren.

  1. Kees van Meijeren
   25 oktober 2014
   0

   Helemaal mee eens! Zo kan je niets meer eten. Zeker niet in een gezinsleven.
   Inderdaad ontbreekt een lijst wat wel mag…

  2. Kees
   25 oktober 2014
   0

   Zo kan je inderdaad niets meer eten. Zeker met een gezin is het moeilijk.
   Een lijst wat wel goed is ontbreekt.

 5. Caroline
  3 oktober 2014
  0

  Beste Viktoria,

  Volgens mij worden er een aantal zaken door elkaar gehaald nl Arthrose is slijtage aan de gewrichten, Arthritis is de daadwerkelijke onstekingsreactie in of aan gewrichten en Osteoporose is botontkalking.
  De bijgevoegde afbeelding laat Rheumatoïde Arthritis van de handen zien waarbij er onherstelbare vergroeiïng laat zien.

  Met vriendelijke groet,
  Caroline

  1. Anja
   28 oktober 2014
   0

   Zodra er over ontstekingen gesproken werd besefte ik ook dat artrose en artritis door elkaar gehaald werden. Flinke misser…

 6. Leon
  29 september 2014
  0

  Interessant artikel; wel jammer dat er geen bronvermelding bij is, behalve dan ene Viktoria.
  Het artikel spreekt mij op dit moment vooral aan omdat ik onlangs de diagnose artrose gesteld kreeg vanwege klachten aan mijn grote teen. Inmiddels heb ik mij, op advies van mijn huisarts, voor veel geld inlegzooltjes laten aanmeten bij een podoloog en die doen nu, na ruim een maand dagelijks gebruik, nog helemaal niets.
  Ik wil nu het experiment met een aangepast voedingspatroon wel aangaan, maar ben tegelijk benieuwd naar de ervaringen van anderen met een aangepast dieet. Waar bestond/bestaat die aanpassing uit, hoe strikt gaat u om met de verandering, wat werkt wel en wat niet? Deze en andere informatie zie ik graag tegemoet. Evenals een reactie van iemand met autoriteit op dit gebied.

 7. 29 september 2014
  0

  Prima dat eea ontdekt wordt, jammer dat er dan meteen geroepen wordt dat alleen de ontstekingen de pijn veroorzaken. Voor het gemak gaat men er maar aan voorbij dat de degeneratie van het bot, dus de minuscule botsplintertjes die tussen het kraakbeen belanden en ook de zenuwen raken juist ook PIJN veroorzaken totdat deze ingekapseld zijn en mede verantwoordelijk zijn voor de misvormende vergroeiingen.

 8. 1 september 2014
  0

  Goed artikel, ik eet geen tarwe en geen suiker en alleen de goede koolhydraten die in groenten en fruit zitten, voldoende eiwitten (vlees, vis, eieren en 1x per dag zuivelproduct) en ik heb geen pijn in mijn heup meer (kon soms met moeite lopen) en geen pijn in mijn nek (was helemaal stijf, kon met moeite naar links of rechts kijken) slaap veel beter en voor de vrouwen ik heb ook geen last van de overgang. Ik voel me super!

 9. E Wolvers
  29 augustus 2014
  0

  Zeer interessant artikel.

 10. tjitske
  4 augustus 2014
  0

  Als je dit allemaal zo leest mag je maar heel weinig eten kan je maar beter dood gaan slaat nergens op je hebt de schijf van vijf heb je echt nodig en je kan niet alleen maar vitaminen eten uit een potje je hebt ook kolidraten nodig

Geef een reactie