Artsen onderzoeken effect alternatieve zorg

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 44988x bekeken

Alternatieve-zorg1Artsen gaan onderzoeken of alternatieve geneeswijzen zoals bijvoorbeeld vitaminepreparaten, meditatie, acupunctuur of yoga ‘traditionele’ behandelingen kunnen aanvullen of versterken.

Dat maakt onderzoeksbureau ZonMw woensdag bekend. Volgens ZonMw worden alternatieve geneeswijzen nu vaak toegepast zonder dat echt duidelijk is of de behandeling veilig of effectief is. Een groep zorgprofessionals buigt zich de komende 1,5 jaar over de vraag of en welke alternatieven werkelijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid. De organisatie wordt daarbij gesteund door patiëntenfederatie NPCF. “Ons doel is inzicht krijgen wat er in Nederlandse zorginstellingen wordt aangeboden en met welke effectiviteit”, vertelt voorzitter Ruud Hopstaken van de onderzoeksgroep.

Vaker toepassen
Een rapport van de ZonMw stelt dat verscheidene medici en ziekenhuizen claimen dat aanvullende zorg waarvan de effectiviteit is bewezen, vaker moet worden toegepast. Voorbeelden van de werkende alternatieve zorg zijn chiropraxie (behandeling van gewrichten), muziektherapie en voedingssupplementen.
Hoogleraar chirurgie Hans Jeekel stelt voor bewezen effectieve zorg te vergoeden via de zorgverzekering. “Ook omdat het om een relatief goedkope variant gaat – er komen geen dure medicijnen aan te pas – waarmee je juist op andere zorg kun besparen.” Jeekel stelt dat de argumenten van tegenstanders over homeopathie eerst bewezen moet worden. Tot die tijd wil hij de homeopathie naar eigen zeggen nog een kans geven.

Bron: NU.nl

Geef een reactie