Avocado – Lekker Gezond

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 2712x bekeken

Avocado-Lekker-Gezond210 x heerlijke avocadorecepten
Avocado’s zijn bijzondere producten die van nature 30% vet bevatten en rijk zijn aan vitamines en mineralen. Avocado voorziet je lichaam van belangrijke onverzadigde vetten. Hoewel er voor onverzadigde vetten geen ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) bestaat, is het verstandig om hier iedere dag voldoende van binnen te krijgen.  Een lekkere avocado salade of eigenlijk ieder avocado recept voorziet je lichaam volledig van deze vetten. Naast de gezonde vetten bevat een avocado de vitamines: Pro vitamine A, vitamine A, Luteïne, Zeaxanthine, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Daarnaast bevat avocado flink wat vezels en plantaardige eiwitten. Kortom, avocado voorziet je lichaam in één keer van vele belangrijke stoffen die je helpen bij het vitaal houden van je lichaam.

Maaltijdsalade met gekookte kip en avocado

Ingrediënten (voor twee personen):

– 350 gram kipfilet;
– 30 gram sla melange;
– 2 rode puntpaprika’s;
– 2 avocado’s;
– ½ rode ui.

Voor de dressing:

– 8 eetlepels yoghurt;
– 5 gram verse gember;
– 1 teen knoflook;
– 5 gram verse bieslook;
– peper en zout.

Bereiding:

– vul de waterkoker en zet aan;
– leg de kipfilet in een steelpan, giet het kokende water er overheen en laat 15 minuten koken;
– snij ondertussen de paprika in reepjes, verwijder de zaadlijsten;
– snij de ui fijn;
– schil de gember en pers uit met een knoflookpers boven een schaaltje;
– pers ook de knoflook uit, voeg toe aan de gember;
– snij de bieslook fijn en leg ook in het schaaltje;
– voeg nu de yoghurt en wat peper en zout toe, goed mengen, je dressing is vast klaar;
– snij nu de avocado doormidden, verwijder de pit en snij in reepjes, lepel de reepjes uit de schil;
– haal de kipfilet met een vork uit het kokende water en leg op een snijplank;
– snij de kipfilet doormidden en controleer of je kipfilet gaar is, zo niet, nog even terug in de pan;
– snij de kipfilet in dunne plakjes;
– verdeel nu de sla over 2 borden en verdeel de paprika, avocado en rode ui ook over de borden;
– serveer de dressing in een schaaltje of druppel direct over de salade.

Eet smakelijk!

Avocado salade met ananas, kip en walnoten

Ingrediënten (voor twee personen):

– 1/4 ananas;
– 250 gram kipfilet;
– 1 avocado;
– 50 gram rucola;
– 50 gram walnoten;
– 2 dotjes preischeutjes.

Voor de dressing:

– 3 eetlepels olijfolie;
– 1/2 theelepel knoflookpoeder;
– 1/2 theelepel gemberpoeder;
– 1/4 theelepel peper;
– snufje zout.

Bereiding:

– vul de waterkoker, zet aan;
– leg de rauwe kipfilet in een steelpan, giet het kokende water er overheen en laat 15 minuten koken;
– snij de kroon van een ananas, snij door tweeën en 1 stuk weer in tweeën. Bewaar 3/4 in folie in de koelkast;
– snij de kern en de schil van de ananas en snij het vruchtvlees in blokjes;
– snij de avocado doormidden tot de pit, lepel de pit eruit en lepel vervolgens het vruchtvlees eruit;
– snij het vruchtvlees in blokjes en leg samen met ananasblokjes in een kom;
– was de rucola en verdeel over 2 borden;
– hak de walnoten grof;
– meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje;
– haal de kip met een vork uit het water en controleer of hij gaar is;
– snij de kip in blokjes en laat even afkoelen;
– voeg de kip toe aan de ananas en avocado, hussel door elkaar en verdeel over de rucola;
– strooi de walnoten er overheen en druppel daarna de dressing er overheen;
– leg nu op beide salades een dotje preischeutjes.

Tip: gebruik 1 teen verse knoflook en 2 gram verse gember i.p.v. de knoflookpoeder en gemberpoeder in de dressing voor een pittigere smaak.

Kip met avocado en basilicum

Ingrediënten (voor twee personen): 

– 300 gram kipfilet;
– 2 avocado’s;
– 2 tomaten;
– 1 rode ui;
– 20 blaadjes basilicum;
– 4 eetlepels crème fraîche;
– 2 tenen knoflook;
– 1 theelepel peper;
– klontje roomboter.

Bereiding:

– snij de kipfilet in blokjes, de ui in halve ringen en de knoflook fijn;
– fruit de ui en knoflook in een beetje roomboter;
– voeg de kipfilet en peper toe en bak in 5 minuten gaar;
– snij ondertussen de tomaten in blokjes en 15 blaadjes basilicum fijn en voeg toe aan de kip;
– roer 2 minuten mee en snij ondertussen de avocado’s in blokjes en de rest van de basilicum klein;
– verdeel het kipmengsel over twee borden, verdeel de blokjes avocado er overheen;
– schep op elk bord 2 eetlepels crème fraîche en maak af met de gesneden basilicum.

Avocado met ei uit de oven: super gezond recept

Ingrediënten (voor een persoon):

– 1 avocado;
– 2 eieren;
– peper en zout naar smaak.

Bereiding:

– verwarm de oven voor op 200 graden;
– snij de avocado langs de pit in twee helften;
– wip met het puntje van het mes de pit eruit;
– maak met een eetlepel het holletje van de pit wat groter;
– leg de avocadohelften op een bakplaat met bakpapier;
– tik een eitje open en giet het voorzichtig in het kuiltje (het loopt er een beetje uit, gewoon laten liggen);
– plaats de bakplaat voorzichtig in de oven voor 15 minuten;
– serveer met wat vers gemalen peper en zout.

Avocado salade met mango en gember

Ingrediënten (voor twee personen): 

– 2 avocado’s;
– 2 mango’s;
– 200 gram (gekookte) garnalen;
– 2 cm gember;
– 2 eetlepels tuinkers.

Voor de dressing:

– 2 eetlepels Griekse yoghurt  (normale yoghurt kan ook);
– 1 eetlepel citroensap;
– 2 theelepels kerriepoeder;
– 2 theelepels (liefst vers gemalen) peper.

Bereiding:

– schil de mango, snij het vruchtvlees van de pit en snij in blokjes;
– snij de avocado door tot aan de pit, draai de twee helften van elkaar en lepel het vruchtvlees eruit, snij in blokjes;
– schil de gember en snij fijn;
– stop de mango, avocado, gember en garnalen in een schaal en schep door elkaar;
– meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje, en roer vervolgens door de salade;
– serveer de salade met tuinkers.

Tip: laat de salade met dressing even intrekken in de koelkast, zodat de smaak van de dressing er helemaal intrekt.

Avocado smoothie met banaan en sinaasappel

Ingrediënten (voor twee personen):  

– 1 avocado;
– 1 banaan;
– 2 sinaasappels;
– 200 ml melk;
– 100 ml yoghurt.

Bereiding:

– snij de avocado doormidden, wip de pit eruit met een mes en lepel het vruchtvlees eruit;
– schil de sinaasappels en banaan;
– stop de avocado, sinaasappel, banaan, melk en yoghurt in een blender en mix alles glad;
– verdeel over twee grote glazen.

Avocado salade met sinaasappel en tomaat

Ingrediënten (voor twee personen): 

– 2 avocado’s;
– 10 zwarte olijven;
– 10 cherrytomaatjes;
– 2 sinaasappels;
– 1 sjalotje;
– 1 eetlepel amandelschaafsel.

Voor de dressing: 

– 4 eetlepels olijfolie;
– 2 eetlepels citroensap;
– 1 eetlepel peterselie;
– peper en zout naar smaak.

Bereiding:

– schil de sinaasappels met een mes, dan snij je direct ook het witte velletje weg;
– snij de sinaasappels in plakjes en verdeel over twee borden;
– snij de avocado’s doormidden, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees eruit en snij in blokjes, verdeel over de sinaasappel;
– snij het sjalotje fijn, de olijven en cherrytomaatjes doormidden en verdeel ook over de twee borden;
– verdeel de amandelschaafsel er overheen;
– roer in een klein schaaltje de olijfolie, citroensap en fijn gesneden peterselie  goed door elkaar;
– voeg wat peper en zout toe en verdeel de dressing over de salade.

Groene smoothie zonder zuivel

Ingrediënten (voor twee personen): 

– 4 perssinaasappels;
– 2 bananen;
– 200 gram diepvriesspinazie  (geen á la crème);
– 1 avocado;
– ongeveer 100 ml water.

Bereiding:

– pers de sinaasappels uit en giet het sap in de blender;
– pel de banaan, snij de avocado in tweeën, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit;
– stop alles samen met de spinazie en het water in de blender;
– zorg ervoor dat alles goed vermalen is;

Tip: vind je de smoothie te dik, voeg dan wat extra water toe.

Avocado salade

Ingrediënten (voor twee personen): 

– 2 avocado’s;
– 2 kleine handjes rucola;
– 6 plakjes ontbijtspek;
– 40 gram geitenkaas;
– 2 eetlepels olijfolie;
– 1 eetlepel balsamicoazijn;
– 1 theelepel mosterd;
– peper en zout naar smaak.

Bereiding:

– pel de avocado’s, snij doormidden en verwijder de pit;
– snij de avocado’s in dunne plakjes;
– bak de plakjes ontbijtspek knapperig in een koekenpan;
– verdeel de rucola over twee borden en leg de plakken avocado in een waaier bovenop de rucola;
– meng de olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en wat peper en zout in een schaaltje voor de dressing;
– sprenkel de dressing over de avocado;
– breek de knapperige spek in stukjes en leg op de salade;
– verkruimel de geitenkaas daar overheen;
– strooi nog wat peper over de salade.

Avocado salade met appel en geitenkaas

Ingrediënten (voor twee personen): 

– 2 avocado’s;
– 1 grote appel;
– 60 gram geitenkaas;
– 4 takjes koriander.

Voor de dressing:

– 2 eetlepels olijfolie;
– limoensap van 1 limoen;
– 1/2 theelepel knoflookpoeder;
– 1 theelepel (vers gemalen) peper.

Bereiding:

– snij de avocado doormidden, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees uit de schil en snij in plakjes;
– schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in plakjes;
– verdeel de avocado en appel over twee borden;
– verkruimel de geitenkaas er overheen;
– snij de koriander fijn en strooi over de salade;
– meng de ingrediënten voor de dressing en druppel over de salade.

Bonus avocado recept: gezonde chocolade mousse

Voor de echte liefhebber: een dessert avocado recept!

Ingrediënten (voor twee personen): 

– 1 avocado;
– 1 banaan;
– 25 gram cacao.

Bereiding:

– prak de banaan met een vork tot moes en schep in een pan;
– snij de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar en wip de pit eruit;
– lepel het vruchtvlees uit de schil, snij in stukjes en leg in de pan;
– stop ook de cacao poeder in de pan en mix het met een staafmixer tot een gladde mousse;
– schep de mousse met een lepel op een bordje of in een schaaltje (gebruik twee lepels en schep een bolletje chocolade mousse een paar keer over, dan krijg je mooie bolletjes).

Tip: Serveer de chocolademousse met Hollandse aardbeien.

Bron: Voedzaam & Snel

Geef een reactie