Avocado

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 17948x bekeken

Avocado-1Het meest perfecte voedsel

De peervormige avocadovrucht is bijzonder voedzaam en heeft heel veel gezondheidsvoordelen

Waarom is de avocado zo goed voor ons?
Het is niet alleen dat de vrucht alle belangrijke voedingsstoffen bevat die een mens nodig heeft, maar het is ook bewezen dat het helpt om Alzheimer tegen te gaan, kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen.

In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde (gezonde) vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.

De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne. Oliezuur en kalium zijn beide goed voor het in balans brengen en omlaag brengen van je cholesterol en verminderen de kans op een hoge bloeddruk. De avocado bevat veel vezels, is sodium en cholesterol vrij en bevat bijna 20 essentiële voedingsstoffen (waaronder: omega-3, vitamines A, C, D, E, K en de B vitamines). Voedsel dat rijk is aan omega-3, staat wereldwijd bekend als het geheim achter een gezond hart, een hoge concentratie en goede ogen. Avocado vermindert de kans op diabetes.

Een avocado bevat foliumzuur. Deze in water oplosbare vitamine B bevordert de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.  Ook is het een belangrijke vitamine om in te nemen als je zwanger bent voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Natuurlijk medicijn tegen blindheid op oudere leeftijd
Avocado’s bevatten drie keer zoveel luteïne als andere groenten en fruit. Dit is een carotenoïde (een natuurlijk pigment) die beschermt tegen staar en bepaalde vormen van kanker. Het vermindert het risico van maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen boven de 65 jaar. Avocado’s worden ook veel gebruikt in schoonheidsmaskers, omdat ze heel goed voor de huid zijn.

Waar komt de avocado vandaan?
De avocado is een vrucht die aan een boom groeit en zijn oorsprong vindt in Puebla, Mexico. De Mexicanen gebruikten de avocado al 10.000 jaar voor Christus en sinds 900 na Christus hebben ze de boom ook geplant in Centraal- en Zuid-Amerika. Het woord avocado stamt af van  ‘Abocado’, wat in het Spaans ‘boter uit het bos’ betekent.

Hoe kun je de avocado het beste eten?
Het zachte, romige vruchtvlees met een nootachtige smaak wordt voornamelijk rauw gegeten. Net als bij appels kleurt na het schillen het vruchtvlees snel bruin door blootstelling aan de lucht. Dit kun je voorkomen door het toevoegen van (een klein beetje) citroensap. Let op! Middenin de vrucht bevindt zich een grote houtige pit, vergeet de pit en ook de schil niet te verwijderen voordat je de avocado gaat eten.

Leuk om te weten
De avocadovrucht speelt een belangrijke rol in bepaalde Centraal-Amerikaanse keukens, in Mexico wordt de vrucht bijvoorbeeld gebruikt als basis voor guacamole door het vruchtvlees fijn te maken. Deze avocadomoes werd op de Antillen gemengd met alcohol tot een geel drankje. Door zeevaarders werd dit meegebracht naar Nederland maar hier ging men het door gebrek aan avocadovruchten het drankje maken met eieren omdat die dezelfde kleur hadden. Zo is in Nederland de likeur met de naam advocaat ontstaan.

Tenslotte
Avocado is dus super gezond en makkelijk te verwerken in je eetpatroon. Vergeet alleen niet dat de avocado veel vet bevat, een gemiddeld formaat avocado bevat 30 gram vet. Dat klinkt gigantisch veel, is het ook, alleen zijn het wel de gezonde vetten. Als je op je kilo’s wilt letten zou ik het alleen niet elke dag op het menu zetten.

Bron: Eerlijker eten

Geef een reactie