Beha dragen is ongezond

Door Internationaal Therapeut, 19 reacties, 244410x bekeken

Beha-dragen-is-ongezondFeiten en fabels over beha

Borsten van een vrouw zijn gemaakt om onbelemmerd te kunnen bewegen. Knel ze niet af met een beha!

Pas sinds de laat 18de eeuw zijn vrouwen beha’s gaan dragen. Echter, beha’s remmen de natuurlijke beweging van de borsten en dit heeft een schadelijk invloed op het optimaal functioneren van de borst.

Noodzaak of nutteloosheid van een beha
Een beha, ofwel bustehouder is bedoeld om de borsten van een vrouw te ondersteunen en te verbergen. Ook al geven de meeste vrouwen er de voorkeur aan om een beha te dragen, toch is er geen medische noodzaak om een beha te dragen. Er bestaat geen enkel bewijs voor de bewering dat borsten eerder zouden gaan hangen als ze niet worden ondersteund door een beha. Hoewel borsten zelf geen spieren hebben, hebben de ligamenten van Cooper de functie van een “natuurlijke bustehouder”.

Beha’s voorkomen hangende borsten? Een fabel!
De ‘moderne borst’ is vol met toxines en xeno-oestrogenen. Het dragen van een beha verhindert dat het lichaam zich op natuurlijke wijze herstelt. Afvalstoffen worden niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel. Met alle gevolgen van dien.

Kara Maria Ananda maakt Amerikaanse vrouwen  bewust van de risico’s van het dragen van een beha. Volgens Kara Maria dragen de meeste vrouwen een beha uit angst dat de borsten gaan hangen, maar recent 15 jaar durend Frans onderzoek heeft aangetoond dat niet waar is.

“Medisch, fysiologisch, anatomisch gezien winnen borsten er niets bij gedragen te worden in een beha,” zegt onderzoeker Rouillon, ”integendeel, ze gaan eerder hangen met een beha.” Grote borsten zullen natuurlijkerwijze meer gaan hangen naarmate de vrouw ouder wordt en dit kan nooit voorkomen worden door een beha want”, zo zegt de directeur van de beha fabriek  John Dixey, ”we hebben geen medisch bewijs dat het dragen van een beha het hangen van borsten voorkomt omdat de borst zelf geen spier is. Omhoog houden is daarom onmogelijk. ”

Geen beha dragen leidt tot meer stevige borsten
Uit het Franse onderzoek bleek dat vrouwen die geen beha dragen zelfs steviger borsten hebben. Zelfs als ze ouder zijn en zelfs als ze borstvoeding hebben gegeven. Dit lijkt er op te duiden dat door het niet dragen van de beha het lichaam zelf actief wordt om de borsten te dragen.

Toch maar een beha? Kies dan juist!
De eventuele voordelen van het dragen gelden alleen bij een passende beha maat. 80 % van de vrouwen blijkt zelfs de verkeerde maat beha te dragen. De meeste vrouwen dragen een beha die te wijd is in omvang met een te kleine cupmaat. Dit geeft te weinig steun en de borstweefsel wordt te veel samengedrukt. Te weinig steun veroorzaakt rug- en schouderklachten.

Er is geen standaard voor beha’s, want alle borsten zijn anders, hebben verschillende formaten en vormen. Beha-maten zijn gebaseerd op 2 dimensies die nooit goed kunnen passen op 3 dimensionale vrouwen.

Bovendien veranderen de borsten nog voortdurend door verschillende reden als bijvoorbeeld zwangerschap, menstruatiecyclus, gewichtstoename, medicijnen of borstoperaties.  En het is helemaal normaal dat de ene borst groter is dan de andere. Bij 65% van de vrouwen is de linker borst groter.

Een beha zoeken die echt past is lastig maar doe dat als ze op het grootst zijn vlak voor je menstruatie. Is je lichaam veranderd? Pas een nieuwe beha.

Borstkanker en beha

Let op! Er bestaat wel een verband tussen borstkanker en beha’s.

Kara Maria haalt een aantal onderzoeken aan die een verband laten zien tussen borstkanker en het dragen van een beha. Het boek “Dressed to Kill: Het verband tussen borstkanker en beha’s” is geschreven door twee medische antropologen Sydney Ross Singer en Soma Grismaijer. In dit boek beschrijven de auteurs  een uitgebreide beha en borstkanker (BBC) studie waaruit blijkt dat langdurig dragen van een beha leidt tot een hogere kans op borstkanker.

Beha en borstkanker onderzoek
De BBC studie interviewde meer dan 4700 vrouwen, met en zonder borstkanker, in vijf grote steden in de VS en hun beha draaggewoonten. Zij vonden een sterk toegenomen risico op borstkanker bij vrouwen die hun beha meer dan 12 uur per dag droegen. En dit risico schoot omhoog bij vrouwen die hun beha 24 uur per dag droegen, zelfs als zij sliepen. (Dit blijkt in de VS aan te worden geraden om je borsten stevig te houden).

De BBC studie resultaten
– vrouwen die geen beha (of zelden) hoeven te dragen hebben een kans  van 1 op 168 kans op het ontwikkelen van borstkanker;
– vrouwen die minder dan 12 uur per dag een beha dragen hebben een kans van 1 op 152  op het ontwikkelen van borstkanker;
– vrouwen die meer dan 12 uur per dag een beha dragen, maar niet om te slapen, hebben een kans van  1 op 7  op het ontwikkelen van borstkanker;
– vrouwen die  24 uur per dag een beha dragen hebben een kans van  3 op 4 om borstkanker te ontwikkelen.

De informatie in dit boek is overtuigend maar wordt genegeerd door kankeronderzoekers.

Harvardstudie
Bovendien is er een Harvardstudie gepubliceerd in het European Journal of Cancer in 1991 dat aantoonde dat  vrouwen in de overgang die een beha dragen een dubbel verhoogd  risico op borstkanker hebben in vergelijking met vrouwen die dat niet dragen.

Japans onderzoek
Uit een Japans onderzoek bleek dat het dragen van een  strakke beha  de temperatuur van het borstweefsel verhoogt. Verhoogde warmte vermindert de productie van melatonine door de pijnappelklier. En dit vormt zo een risicofactor voor borstkanker.

Beha’s verhinderen een goede doorstroom
Naast het bloedvaatstelsel is het lymfesysteem is een tweede vaatstelsel dat zich in het lichaam bevindt.  Het lymfesysteem dient voort het afvoeren van weefselvocht, afvalstoffen en afweerstoffen vanuit de weefsels naar de grote lymfebanen in de borst-, en buikholte.

Deze grote lymfebanen leveren het lymfevocht vervolgens af in enkele grote bloedvaten. Tussen de kleine lymfebanen in de weefsels en de grote lymfebanen in de borst-, en buikholte, bevinden zich de lymfeklieren. Deze lymfeklieren zuiveren het lymfevocht van afvalstoffen en ziekteverwekkers.

Laat het doorstromen
Beha’s weerhouden de lymfevloeistof er van vrijelijk te stromen door de borsten, onderarmen en schouders. Afvalstoffen worden zo niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel.

Beugel beha’s zijn de grootste boosdoener, vooral met metaal. Dit kan de energiestroom verstoren in de borst. Oefeningen, dansen, en schudden van de borsten zonder beha zorgt voor een lymfatische doorstroming en een goede afwatering van de borsten.

Borsten zijn energiecentra
Behalve dat vrouwelijke borsten mooi zijn en schenkers van de beste melk voor je baby, hebben ze ook voor de vrouw zelf een functie:
volgens Chinezen zijn borsten  heel gevoelige energiecentra.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
TCM richt zich al duizenden jaren op de beweging van energie in het lichaam door de meridianen (energielijnen) en acupunten (knopen van energielijnen) van het lichaam. Er zijn zes van deze meridianen die door het borstgebied lopen en drie van deze zijn de lever-, nier- en maagmeridiaan. Deze staan bekend als de plekken waar de meeste gezwellen en kanker zich ontwikkelen.

TCM behandelt borstkanker door het oplossen van de stagnatie en het weer in gang brengen van de energie of qi

Weinig mensen weten dat borsten van een vrouw gemakkelijk stoffen opnemen uit hun omgeving. Bijvoorbeeld tijdens de borstvoeding absorbeert de tepelhof het speeksel van de baby en reageert onmiddellijk met de afgifte van de voedingstoffen en antistoffen die de baby op dát moment nodig heeft.

Dit wetend is het niet zo gek dat borsten ook gifstoffen en hormonen uit hun omgeving absorberen. (Let dus ook goed op de ingediënten van je creme’s en massageolieën).

Borsten zijn gevoelige energiecentra. Knel ze niet af maar geef ze de ruimte.

Beha en gezondheidstips
– laat je beha zo vaak als het maar kan uit;
– als je zenuwachtig bent dat je tepels te zien zijn, ofwel ‘het is zo’ of gebruik een sjaal, bolero, jas, laagjes of een hemdje;
– als je een beha moet dragen voor je werk, doe deze dan zo snel als je kunt weer uit;
– draag je beha niet meer dan 12 uur per dag en sowieso niet tijdens het slapen;
– zorg voor de juiste maat beha;
– investeer in een comfortabele beha zonder beugels. Zoek organische zachte beha’s.

Kijk eens naar je borsten en lichaam in de spiegel als je je beha uitdoet. Heb je rode vlekken of lijnen? Dan is dit een waarschuwing dat je beha de bloedsomloop afknelt. Schud na het uitdoen van je beha (meerdere keren per dag) zachtjes je borsten om de bloedsomloop te stimuleren. Masseer je borsten in de ochtend na het douchen voor het aankleden en aan het eind van de dag, nadat je je beha hebt uitgetrokken. Besteed aandacht aan je borsten en let wel op hoe ze voelen. Raak ze aan, kijk naar hen, en laat je borsten vrij zo vaak als je kunt.

Advies voor steviger gezondere borsten
Steviger en gezondere borsten bereik je met de juiste voeding, hydratatie en oefeningen. Hoe meer je je borsten vrij laat bewegen, hoe beter.

Borstmassage bij pijnlijke borsten
Als de borsten te pijnlijk of te gevoelig zijn is dat een teken van ophoping van afvalstoffen. Massage is dan heel belangrijk. Na een paar dagen of maanden zullen je borsten gewend zijn aan de verbeterde circulatie en beweging.

Heb je nog steeds pijn dan duidt dat mogelijk op een ontsteking, giftige afvalstoffen, hormonale onbalans, hoge oestrogeenspiegel of iets anders. Een ontgiftingskuur en de juiste voedingstoffen zullen je borsten en het endocriene systeem op natuurlijke wijze ondersteunen. Blijft de pijn aan, bezoek dat een specialist.

Borsten zijn prachtig gewoon zoals ze zijn. Laat ze schudden, stuiteren en natuurlijk bewegen. Want beweging is leven.
Laat de energieën in je lijf (door)stromen, laat het gewoon zijn. Knel het leven niet af!

Bron: Vrouwencirkel

Reacties (19)

 1. Juul
  19 december 2014
  -1

  Ik vind het een heel mooi onderzoek enzo hoor, maar ik ben niet bepaald overtuigd. En ik vrees dat veel vrouwen toch gewoon een BH blijven dragen. Maar ondanks alle positieve en negatieve reacties blijft het toch een keuze voor een vrouw zelf of zij een BH draagt of niet. Dus ik zou zeggen, doe wat jij zelf wilt!

 2. gekkie
  18 december 2014
  +3

  Ik heb cup 80 G (met mijn lengte van 1,53) en ga elke dag zonder bh de deur uit. Bh belemmert mij in mijn ademhaling, doe wel een topje aan, maar dat is alleen maar voor de schijn want dat ding geeft geen steun. Mijn borsten zijn perfect doordat ik nooit en te nimmer een bh draag. Stevig, natuurlijk hangen ze wel en zijn de grote schoteltepels zichtbaar maar ze doen geen pijn en zijn heel gezond. Sjaaltje eroverheen en whallaaa.. Veel water drinken en je borsten lekker laten hangen ook tijdens fietsen lopen etc.. Zelfs met een cup G. Iedereen vind ze prachtig en krijg elke dag nog complimentjes van vrouwen en (ofcourse mannen verrekken hun blozende nekjes) tijdens het langslopen..
  heb jarenlang bh’s gedragen met alleen maar gedoe pijn moeite. Nooit weer en meiden het is echt geen schande, probeer gewoon een sporttopje eerst en je zult merken wat een bevrijding het is. En hoe zelfverzekerd het je maakt. Het zijn wel je borsten, levensbrengers en heuvels van moeder Natuur waar je trots op mag zijn!

  1. Gekkie1406
   18 december 2014
   0

   Mooi gezegd, gekkie 😉 Liefs, nog een gekkie 😛

 3. GB
  17 december 2014
  -2

  het dragen van een BH is een keuze om de borsten niet zo maar los te laten slingeren!
  Ik als man vind het geen gezicht om naar een vrouw te kijken met borsten zonder veel bind weefsel, zonder BH.
  Een jonge vrouw oké maar ik denk toch dat het dragen van een BH meer steun geeft naar mate de jaren tellen.
  Mvg GB

 4. Tommie
  13 december 2014
  -1

  volgende keer ff proofreaden.. Wat veel fouten
  En even wat nuances: pas in laat 18e eeuw droegen ze beha’s, maar daarvoor droegen veel vrouwen een korset (over afknellen gesproken); verder is t geen spier dus kan de spier volgens de auteur niet verslappen zonder beha, maar als je er geen draagt, wordt je lichaam wel actiever om de borst zelf te dragen, wtf dat is echt onmogelijk zonder spieren hoor
  Verder wat Jesse zegt

  Ps over die discussie van verkrachten en macht
  Door legale prostitie zijn verkrachtingen wel afgenomen, zeg mij niet dat het dus alleen machtsgevoel is, ook zeker seksuele spanning/frustratie

  1. Monsieur Depardieu
   19 december 2014
   +2

   is wel degelijk mogelijk, omdat het lichaam dan meer steunweefsel aanmaakt. Niet alleen spieren hebben een ondersteunende functie in het lichaam, sterker nog, spieren hebben slechts bij inspanning een ondersteunende functie, steunweefsel heeft die inspanning niet nodig.

 5. jolanda
  12 december 2014
  +3

  ik draag alleen mn bh als ik op mijn werk ben. zal denk raar staan als ik dan geen aan heb. maar wel als ik thuis ben en heel het weekend. zonder bh. vind dat heerlijk zonder. dus als ik van mijn werk kom gaat dat ding gelijk uit. is echt heerlijk bevrijdend gevoel.

 6. sam
  11 december 2014
  +1

  BH zorgen voor bortskanker vorming door dat wij vrouwen ze zodanig in de mandjes stoppen dat er weinig beweging voor de borsten is. Helaas is dit al vaker uitgezocht.
  En mannen zien ze echt niet graag wiebelen hoor daar komen onslag rondes van op het werk door afleiding en vrouwen roddelen over de hangtiet van de buurvrouwke. Dus dat zoon artiekel sommige vrouwen een beetje nerveus van word is begrijpelijk
  effe een ding borsten gaan er niet door hangen om geen bh te dragen. immers bevat de borst geen spieren. klieten in de borst moeten zich kunnen reinigen en dit doen ze door te bewegen tepelkloof met de kleine stoppeltje bultjes er om heen geven steeds een afscheiding af. Draag maar eens een week geen bh maar een hempje topje van lycra die wel een beetjes zorgt voor steun naam niet plat drukt en de beweging in de borst behoud deze kloofjes gaan meer afschreiden en dit is onder andere de schoonmaak van de borst en het soepel houden van de tepel.
  Vaak zelf bustjes onder de oksel met stinkende troep er in is vaak al een teken dat de borst veel afval stoffen bevat want daar zitten ook al die kliertjes.

  er zijn veel studie zoek even en je vindt ze. Maar onhouw dat de mediche wereld dit zoveel mogelijk onder drukt wat iedee gemo therapie is geld waard voor de farma industrie.

  gebruik gezond verstand.
  Ik draag bh niet zo veel hoog uit twee uu per dag als het moet ze hangen niet ze zijn niet over gevoelig en daar voor wel.

  oja puntje africa daar zouden ze hangen als men 20 kinderen op de wereld brengt dan mag dat ook.
  Maar er zijn daar genoeg vrouwen in 40 die prachtige borstjes die niet hangen en laat ik als vrouw zeggen dat alle borsten mooi zijn of ze nu hangen of schuin zitten. ze doen allemaal het zelfde zorgen dat een baby haar eeste maaltijd krijgt 🙂 En dat blijft iets moois.

  wil je geen hangende borsten zorgen dat je niet rookt geen alcohol drinkt niet snoep geen overgewicht heb vegatarische bend want zo krijg je minder hormonen binnen en springtouwt
  oja en geen 10 kinderen op de wereld brengen en doe die verdomde bh uit tijdens schoonmaken

 7. Jesse
  10 december 2014
  -1

  Misschien wordt het door jou als overtuigend beschreven onderzoek genegeerd door de wetenschappers omdat er geen significant verschil was tussen vrouwen die geen bh dragen en vrouwen die 12h per dag een bh dragen. Ook staat er niet bij hoeveel vrouwen er in elke groep van dat onderzoek zaten.
  “vrouwen die 24 uur per dag een beha dragen hebben een kans van 3 op 4 om borstkanker te ontwikkelen.”
  Dit slaat nergens op, je hebt alleen data van vrouwen die kanker hebben en daar in het ziekenhuis mee deden aan dit onderzoek. Wat zegt dit nu? Dat van alle vrouwen in Amerika die 24h per dag een bh dragen, er 75% kanker hebben? Lijkt me heel erg sterk.

Geef een reactie