Beha dragen is ongezond

Door Internationaal Therapeut, 19 reacties, 244610x bekeken

Beha-dragen-is-ongezondFeiten en fabels over beha

Borsten van een vrouw zijn gemaakt om onbelemmerd te kunnen bewegen. Knel ze niet af met een beha!

Pas sinds de laat 18de eeuw zijn vrouwen beha’s gaan dragen. Echter, beha’s remmen de natuurlijke beweging van de borsten en dit heeft een schadelijk invloed op het optimaal functioneren van de borst.

Noodzaak of nutteloosheid van een beha
Een beha, ofwel bustehouder is bedoeld om de borsten van een vrouw te ondersteunen en te verbergen. Ook al geven de meeste vrouwen er de voorkeur aan om een beha te dragen, toch is er geen medische noodzaak om een beha te dragen. Er bestaat geen enkel bewijs voor de bewering dat borsten eerder zouden gaan hangen als ze niet worden ondersteund door een beha. Hoewel borsten zelf geen spieren hebben, hebben de ligamenten van Cooper de functie van een “natuurlijke bustehouder”.

Beha’s voorkomen hangende borsten? Een fabel!
De ‘moderne borst’ is vol met toxines en xeno-oestrogenen. Het dragen van een beha verhindert dat het lichaam zich op natuurlijke wijze herstelt. Afvalstoffen worden niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel. Met alle gevolgen van dien.

Kara Maria Ananda maakt Amerikaanse vrouwen  bewust van de risico’s van het dragen van een beha. Volgens Kara Maria dragen de meeste vrouwen een beha uit angst dat de borsten gaan hangen, maar recent 15 jaar durend Frans onderzoek heeft aangetoond dat niet waar is.

“Medisch, fysiologisch, anatomisch gezien winnen borsten er niets bij gedragen te worden in een beha,” zegt onderzoeker Rouillon, ”integendeel, ze gaan eerder hangen met een beha.” Grote borsten zullen natuurlijkerwijze meer gaan hangen naarmate de vrouw ouder wordt en dit kan nooit voorkomen worden door een beha want”, zo zegt de directeur van de beha fabriek  John Dixey, ”we hebben geen medisch bewijs dat het dragen van een beha het hangen van borsten voorkomt omdat de borst zelf geen spier is. Omhoog houden is daarom onmogelijk. ”

Geen beha dragen leidt tot meer stevige borsten
Uit het Franse onderzoek bleek dat vrouwen die geen beha dragen zelfs steviger borsten hebben. Zelfs als ze ouder zijn en zelfs als ze borstvoeding hebben gegeven. Dit lijkt er op te duiden dat door het niet dragen van de beha het lichaam zelf actief wordt om de borsten te dragen.

Toch maar een beha? Kies dan juist!
De eventuele voordelen van het dragen gelden alleen bij een passende beha maat. 80 % van de vrouwen blijkt zelfs de verkeerde maat beha te dragen. De meeste vrouwen dragen een beha die te wijd is in omvang met een te kleine cupmaat. Dit geeft te weinig steun en de borstweefsel wordt te veel samengedrukt. Te weinig steun veroorzaakt rug- en schouderklachten.

Er is geen standaard voor beha’s, want alle borsten zijn anders, hebben verschillende formaten en vormen. Beha-maten zijn gebaseerd op 2 dimensies die nooit goed kunnen passen op 3 dimensionale vrouwen.

Bovendien veranderen de borsten nog voortdurend door verschillende reden als bijvoorbeeld zwangerschap, menstruatiecyclus, gewichtstoename, medicijnen of borstoperaties.  En het is helemaal normaal dat de ene borst groter is dan de andere. Bij 65% van de vrouwen is de linker borst groter.

Een beha zoeken die echt past is lastig maar doe dat als ze op het grootst zijn vlak voor je menstruatie. Is je lichaam veranderd? Pas een nieuwe beha.

Borstkanker en beha

Let op! Er bestaat wel een verband tussen borstkanker en beha’s.

Kara Maria haalt een aantal onderzoeken aan die een verband laten zien tussen borstkanker en het dragen van een beha. Het boek “Dressed to Kill: Het verband tussen borstkanker en beha’s” is geschreven door twee medische antropologen Sydney Ross Singer en Soma Grismaijer. In dit boek beschrijven de auteurs  een uitgebreide beha en borstkanker (BBC) studie waaruit blijkt dat langdurig dragen van een beha leidt tot een hogere kans op borstkanker.

Beha en borstkanker onderzoek
De BBC studie interviewde meer dan 4700 vrouwen, met en zonder borstkanker, in vijf grote steden in de VS en hun beha draaggewoonten. Zij vonden een sterk toegenomen risico op borstkanker bij vrouwen die hun beha meer dan 12 uur per dag droegen. En dit risico schoot omhoog bij vrouwen die hun beha 24 uur per dag droegen, zelfs als zij sliepen. (Dit blijkt in de VS aan te worden geraden om je borsten stevig te houden).

De BBC studie resultaten
– vrouwen die geen beha (of zelden) hoeven te dragen hebben een kans  van 1 op 168 kans op het ontwikkelen van borstkanker;
– vrouwen die minder dan 12 uur per dag een beha dragen hebben een kans van 1 op 152  op het ontwikkelen van borstkanker;
– vrouwen die meer dan 12 uur per dag een beha dragen, maar niet om te slapen, hebben een kans van  1 op 7  op het ontwikkelen van borstkanker;
– vrouwen die  24 uur per dag een beha dragen hebben een kans van  3 op 4 om borstkanker te ontwikkelen.

De informatie in dit boek is overtuigend maar wordt genegeerd door kankeronderzoekers.

Harvardstudie
Bovendien is er een Harvardstudie gepubliceerd in het European Journal of Cancer in 1991 dat aantoonde dat  vrouwen in de overgang die een beha dragen een dubbel verhoogd  risico op borstkanker hebben in vergelijking met vrouwen die dat niet dragen.

Japans onderzoek
Uit een Japans onderzoek bleek dat het dragen van een  strakke beha  de temperatuur van het borstweefsel verhoogt. Verhoogde warmte vermindert de productie van melatonine door de pijnappelklier. En dit vormt zo een risicofactor voor borstkanker.

Beha’s verhinderen een goede doorstroom
Naast het bloedvaatstelsel is het lymfesysteem is een tweede vaatstelsel dat zich in het lichaam bevindt.  Het lymfesysteem dient voort het afvoeren van weefselvocht, afvalstoffen en afweerstoffen vanuit de weefsels naar de grote lymfebanen in de borst-, en buikholte.

Deze grote lymfebanen leveren het lymfevocht vervolgens af in enkele grote bloedvaten. Tussen de kleine lymfebanen in de weefsels en de grote lymfebanen in de borst-, en buikholte, bevinden zich de lymfeklieren. Deze lymfeklieren zuiveren het lymfevocht van afvalstoffen en ziekteverwekkers.

Laat het doorstromen
Beha’s weerhouden de lymfevloeistof er van vrijelijk te stromen door de borsten, onderarmen en schouders. Afvalstoffen worden zo niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel.

Beugel beha’s zijn de grootste boosdoener, vooral met metaal. Dit kan de energiestroom verstoren in de borst. Oefeningen, dansen, en schudden van de borsten zonder beha zorgt voor een lymfatische doorstroming en een goede afwatering van de borsten.

Borsten zijn energiecentra
Behalve dat vrouwelijke borsten mooi zijn en schenkers van de beste melk voor je baby, hebben ze ook voor de vrouw zelf een functie:
volgens Chinezen zijn borsten  heel gevoelige energiecentra.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
TCM richt zich al duizenden jaren op de beweging van energie in het lichaam door de meridianen (energielijnen) en acupunten (knopen van energielijnen) van het lichaam. Er zijn zes van deze meridianen die door het borstgebied lopen en drie van deze zijn de lever-, nier- en maagmeridiaan. Deze staan bekend als de plekken waar de meeste gezwellen en kanker zich ontwikkelen.

TCM behandelt borstkanker door het oplossen van de stagnatie en het weer in gang brengen van de energie of qi

Weinig mensen weten dat borsten van een vrouw gemakkelijk stoffen opnemen uit hun omgeving. Bijvoorbeeld tijdens de borstvoeding absorbeert de tepelhof het speeksel van de baby en reageert onmiddellijk met de afgifte van de voedingstoffen en antistoffen die de baby op dát moment nodig heeft.

Dit wetend is het niet zo gek dat borsten ook gifstoffen en hormonen uit hun omgeving absorberen. (Let dus ook goed op de ingediënten van je creme’s en massageolieën).

Borsten zijn gevoelige energiecentra. Knel ze niet af maar geef ze de ruimte.

Beha en gezondheidstips
– laat je beha zo vaak als het maar kan uit;
– als je zenuwachtig bent dat je tepels te zien zijn, ofwel ‘het is zo’ of gebruik een sjaal, bolero, jas, laagjes of een hemdje;
– als je een beha moet dragen voor je werk, doe deze dan zo snel als je kunt weer uit;
– draag je beha niet meer dan 12 uur per dag en sowieso niet tijdens het slapen;
– zorg voor de juiste maat beha;
– investeer in een comfortabele beha zonder beugels. Zoek organische zachte beha’s.

Kijk eens naar je borsten en lichaam in de spiegel als je je beha uitdoet. Heb je rode vlekken of lijnen? Dan is dit een waarschuwing dat je beha de bloedsomloop afknelt. Schud na het uitdoen van je beha (meerdere keren per dag) zachtjes je borsten om de bloedsomloop te stimuleren. Masseer je borsten in de ochtend na het douchen voor het aankleden en aan het eind van de dag, nadat je je beha hebt uitgetrokken. Besteed aandacht aan je borsten en let wel op hoe ze voelen. Raak ze aan, kijk naar hen, en laat je borsten vrij zo vaak als je kunt.

Advies voor steviger gezondere borsten
Steviger en gezondere borsten bereik je met de juiste voeding, hydratatie en oefeningen. Hoe meer je je borsten vrij laat bewegen, hoe beter.

Borstmassage bij pijnlijke borsten
Als de borsten te pijnlijk of te gevoelig zijn is dat een teken van ophoping van afvalstoffen. Massage is dan heel belangrijk. Na een paar dagen of maanden zullen je borsten gewend zijn aan de verbeterde circulatie en beweging.

Heb je nog steeds pijn dan duidt dat mogelijk op een ontsteking, giftige afvalstoffen, hormonale onbalans, hoge oestrogeenspiegel of iets anders. Een ontgiftingskuur en de juiste voedingstoffen zullen je borsten en het endocriene systeem op natuurlijke wijze ondersteunen. Blijft de pijn aan, bezoek dat een specialist.

Borsten zijn prachtig gewoon zoals ze zijn. Laat ze schudden, stuiteren en natuurlijk bewegen. Want beweging is leven.
Laat de energieën in je lijf (door)stromen, laat het gewoon zijn. Knel het leven niet af!

Bron: Vrouwencirkel

Reacties (19)

 1. magda janssens
  5 december 2014
  0

  in Afrika dragen ze gaan bh, hebben een andere klederdracht. Reeds 20 j geleden hebben ze geschreven dat daar minder borstkanker was! Kanker komt hier voor dr nog andere redenen nl te veel stress en ongezonde vdg met te veel suiker.

 2. Leila
  4 december 2014
  0

  Zeker door een man geschreven die die borsten wel wil zien hobbelen onder de shirtjes….
  Toegegeven, het voelt wel vrijer zonder bh.

 3. Inge
  24 oktober 2014
  0

  Hallo,
  Bedankt voor deze informatie! Bronvermelding zou ik ook erg fijn vinden. Ik denk ook niet dat het waar is dat je zonder het dragen van een bh op eerdere leeftijd hangende borsten krijgt. Als dit met de zwaartekracht te maken zou hebben, dan zou iedere vrouw slap hangende borsten hebben. Het gaat om de stevigheid van het weefsel. Je lichaam heeft hier de juiste stoffen voor jodig. Hoe je leeft, wat je eet heeft daar hoogstwaarschijnlijk invloed op. Ook de borsten van vrouwen rond de 40-50 hangen hier hoor. In arme landen waar ze de middelen niet hebben voor een bh, hebben ze bv ook minder hoogwaardig voedsel tot hun beschikking. Wat ik zelf jammer vind, is dat het voor zoveel vrouwen moeilijk in de praktijk te brengen is in deze maatschappij. We zouden er anders naar moeten kijken. Ipv dat het niet netjes zou zijn, accepteren dat het beter is voor je lijf.

 4. 22 oktober 2014
  0

  Hoe zit dat dan met paardrijden , zonder bh lijkt mij niet gezond voor het spierweefsel in de borsten

 5. mm
  3 oktober 2014
  0

  hallo allemaal
  dit kan dan wel allemaal waar zijn maar leg mij dan even iets uit.
  ik heb nog 4 zussen alle 4 dragen elke dag hun bh zelf kan ik daar heel slecht tegen en draag hem zelden maar dan nu ik ben de enige die borstkanker heeft gehad en mijn zussen niet hoe wil je dit verklaren (pech????).
  ik snap het niet verder komt borstkanker in onze fam niet voor.

 6. Anoniem
  29 september 2014
  0

  Wat dom
  Ik zit gewoon nog op school
  Ik ga me shirt dan niet uittrekken voor mijn
  Klasgenoten

  Ik zit op paardrijden dus das ook erg vervelend

  Ik denk dat sommige of alle mensen
  Zich gaan schamen

  Is dat wat jullie willen?

 7. patricia
  20 september 2014
  0

  Meisjes verkracht omdat ze nog stevige borsten hebben? Wat een onzin. Verkrachting heeft niets met seksuele aantrekkingskracht te maken. Het gaat over macht en geweld. Domme opmerking hoor. En wie zegt dat hangende borsten niet mooi zijn? Dat is gewoon een schoonheidsideaal dat we zelf bedacht hebben. Heb je ooit naar hangende balzak van de man gekeken? Geen man die daar zelf moeite mee heeft. Ik ga zelf ook niet zonder bh de deur uit hoor, ik vind het er onverzorgt uitzien met mijn grote borsten. Maar met kleinere borsten, why not? Ik vind de tips wel waardevol, of het nu waarheid is of niet. Voor je lijf zorgen is altijd goed.

 8. joke
  24 juni 2014
  0

  Bronvermeldingen zouden wel leuk zijn, want hoe is de kwaliteit van deze studies? Iedereen kan van alles roepen.

 9. 7 juni 2014
  0

  fabel ? toch wel want in de arme landen hebben ze de middelen niet en zijn dit ook gewoon ze de vrije loop te laten hangen, conclusie : HANGENDE TIETEN !!! hoja, en mooi dat dat is he, ook daarom dat de jonge meisjes dan verkracht worden daar deze nog lekker stevig en hoog zitten want nog niet beschadigd door de zwaartekracht.
  Doe zo verder maar mij krijg je niet dom !

 10. Jannie Kamstra
  5 juni 2014
  0

  Hallo ik ben het gedeeltelijk met jullie eens maar mijn cupmaat is 75 G.
  In mijn werk schoonheidsspecialiste en kapster.
  Is het geen doen om dit zonder bh uit te voeren.

  Een goede maat bh en regelmatig vernieuwen en zorg dat de maat goed is en als ik ga sporten dansen en en lopen enz..

  dan kan ik niet zonder een goede sport bh.
  Heb je cup b of aa dan kan je wel zonder.

  Maar heb je een representatieve functie is dit natuurlijk ook geen gezicht.

  Als je een beetje netjes er uit wil zien dan heb je netten kleding aan, en zonder bh ziet het er dan snel flodderig uit..

  Maar ja zoveel mensen zoveel wensen.

Geef een reactie