Bloedzuigertherapie (Hirudotherapie)

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 4694x bekeken

Bloedzuigertherapie-HirudotherapieHirudotherapie – Behandeling met bloedzuigers terug van weggeweest
Het aftappen van bloed bij zieken (phlebotomie) was tot de twintigste eeuw een normale medische handeling. Het aderlaten gebeurde met het lancet of met bloedzuigers (meestal de Hirudo medicinalis, een zwarte, kleine Europese zoetwaterworm, verwant aan de aardworm). Aangezien de hoeveelheid af te nemen bloed samenhing met de aard van de ziekte werden bloedzuigers geprefereerd boven het mes. Er kon namelijk nauwkeuriger mee worden gewerkt en ze hadden, naar velen aannamen, zelf ook een geneeskrachtige werking. Toen rond 1880 aderlating niet langer als een zinvolle medische ingreep werd beschouwd, nam het gebruik van medicinale bloedzuigers sterk af.

Bloedzuiger heeft bijzonder speeksel
Het zetten van bloedzuigers wordt tegenwoordig toegepast bij onder meer trombose, oedeem, furunkels, gewrichtspijn, bloeduitstortingen en bloedstuwing. Het speeksel van de Hirudo medicinalis bevat stoffen met verdovende, pijnstillende, baatverwijdende, bloedverdunnende en trombusoplossende eigenschappen. Immers om zich vol te kunnen zuigen moet de bloedzuiger zorgen dat de bijtwond niet snel dichtgaat en het bloed goed vloeibaar blijft. Een van de stoffen uit het speeksel van de bloedzuiger, het stollingsremmende hirudine wordt de laatste jaren geïsoleerd uit de koppen van bloedzuigers. Farmaceuten zien er wel brood in en beschouwen het hirudine als een interessante grondstof voor (te patenteren) medicijnen. Maar waarom de bloedzuiger niet gewoon zelf zijn werk laten doen?

Gold de Europese bloedzuiger rond 1950 nog als een bedreigende diersoort, inmiddels zijn er in Duitsland, Engeland,Frankrijk, Verenigde Staten en Rusland professionele kwekerijen die de Hirudo medicinalis in grote hoeveelheden produceren.

De bloedzuiger stilt gewrichtspijn
Uit een experimenteel Duits onderzoek blijkt dat de bloedzuiger de pijn door knieslijtage verzacht. De onderzoekers zagen dat de tien patiënten (gemiddeld 69 jaar oud), die het zetten van bloedzuigers op hun pijnlijk, versleten kniegewrichten toestonden, minimaal een maand lang significant minder pijn hadden. De behandeling bestond eruit dat vier bloedzuigers rond de knie geplaatst werden gedurende tachtig minuten. Na de bloedzuigerbehandeling duurde het ongeveer een dag voor de pijn duidelijk begon af te nemen. Er werden geen bijwerkingen gezien zoals lokale infecties. De gemiddelde pijnscore op een 11-punts visuele analoge schaal (VAS) nam door de behandeling af van 7,4 naar 1,0 na 28 dagen.

Onder chirurgen is de bloedzuiger geen onbekende
In ziekenhuizen in onder meer de Verenigde Staten, Engeland, Rusland en Israël heeft de bloedzuiger de laatste 35 jaar een comeback gemaakt. Chirurgen gebruiken het beestje om bloedstuwing tegen te gaan en bloedstolsels op te lossen in weer aangehechte lichaamsdelen en in getransplanteerde huid bij brandwonden. Vaak ontstaat bloedstuwing door de disbalans tussen bloedtoevoer en –afvoer. Het gevolg is dat het aangehechte weefsel te weinig vers, zuurstofrijk bloed ontvang waardoor de hersteloperatie gedoemd is te mislukken. De enzymen uit het speeksel van bloedzuiger verdunnen het bloed en doordat de (bijt)wond, na het afvallen van de bloedzuiger, urenlang blijft doorbloeden vermindert de stuwing. Hierdoor krijgt het lichaam voldoende tijd om de bloedsomloop in het kwetsbare weefsel te herstellen zodat de slaagkans van de operatie sterk toeneemt. Het is niet mogelijk een dergelijk effect te bereiken met conventionele stollingsremmers.

Meer mogelijkheden met Hirudotherapie
De Russische Aislou benadrukt dat de bloedzuigertherapie veel meer mogelijkheden biedt dan het tegengaan van veneuze congestie na operaties. De bestanddelen in het speeksel van bloedzuigers zijn weldadig voor de algehele bloedcirculatie. Bij veel ziekten spelen stoornissen in de bloedcirculatie een (prominente) rol. De werkzame stoffen uit het speeksel van de bloedzuiger lossen onregelmatigheden in het bloed en de bloedvaten op (zoals stolsels en cholesterolophopingen) zodat het bloed weer vrij kan circuleren en het aangedane orgaan beter kan gaan functioneren.

Bloedzuigerspeeksel wordt beschreven als een superieure anticoagulant voor de behandeling van beroerte en hartinfarct. Aislou behandelt patiënten met trombose, vernauwingen van de slagaderen, hypertensie, angina pectoris en andere hartkwalen, gewrichts- en peesschedeonstekingen, bepaalde vormen van artrose, hoofdpijnsyndromen waaronder migraine, neuropathie, pijnsyndroom(nek, rug, arm, been, borst), blessures, spataderen en ontstekingen. Andere toepassingen zijn furunkels, oedeem, abcessen, bijholteontsteking, externe- en middenoorontsteking en slecht helende wonden.

Naar de stellige overtuiging van Aislou Guiliazova opent behandeling met bloedzuigers een nieuw perspectief voor velen die binnen de reguliere geneeskunde onvoldoende geholpen kunnen worden.

Bron: Gilazowa

Geef een reactie