Parkinson? Blijf in beweging!

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 28229x bekeken

Parkinson_Blijf-in-bewegingDans en de ziekte van Parkinson

Er bestaat nog geen behandeling waarvan bewezen is dat ze de ziekte van Parkinson (volledig) geneest. Tot nu toe is alleen symptoombestrijding mogelijk is, wat voor de kwaliteit van het leven van de patiënt heel belangrijk is.

De ziekte van Parkinson in vogelvlucht
De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied (de substantia nigra, oftewel de zwarte kern). Deze zenuwcellen (neuronen) produceren de chemische stof dopamine. Wanneer een bepaald percentage neuronen is afgestorven, ontstaan klachten en symptomen vanwege een tekort aan dopamine.

Oorzaak nog steeds onbekend
Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine-producerende cellen in de hersenstam af. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Er zijn wel sterke aanwijzingen dat het gaat om een combinatie van een bepaalde erfelijke aanleg (genetische factoren) en invloeden van buitenaf (omgevingsfactoren).

Bij 10 tot 15% van de parkinsonpatiënten blijkt de erfelijke aanleg een grote rol te spelen. Een erfelijke aanleg noemt men een familiaire vorm van parkinson. Als geen sprake is van erfelijke aanleg, spreekt men over een sporadische vorm.

Zekerheid over de Parkinsondiagnose kan pas na overlijden worden gegeven, wanneer de hersenen onder de microscoop worden bekeken. Dit heet obductie. Bij obductie blijkt dat bij 5 tot 25% van de patiënten geen sprake was van de ziekte van Parkinson, maar van een bepaalde vorm van atypisch parkinsonisme.

Dans als alternatieve methode

Dans brengt het verlichtings- en verbeteringsproces in beweging 

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek in Duitsland en Zwitserland laat zien dat bewegen in de vorm van dans op vele niveaus bijzonder effectief kan zijn:

“Wekelijkse danslessen hebben direct positief effect op stijfheid, fijne motoriek en gezichtsuitdrukking. Bovendien is de kwaliteit van leven van de patiënten en hun verzorgers verbeterd. Kortom, dans is een zeer efficiënte activiteit om de mobiliteit en het welzijn van Parkinson patiënten te verbeteren.” (Frontiers in Aging Neuroscience oktober 2011/3/art 14).

Professor Bastiaan R. Bloem (Medisch directeur van het Parkinson Center Nijmegen (ParC), afdeling Neurologie Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum) stelt dat er een eerste indicatie is dat bewegen niet alleen goed is voor de mobiliteit, maar ook het ziekteproces mogelijk kan vertragen.

Wie de ziekte van Parkinson heeft, krijgt het advies om zoveel mogelijk te bewegen. De meeste patiënten vinden het juist steeds moeilijker om een actief leven te leiden. Dans is dan een welkome aanvulling op alles wat al moet, omdat het leuk is.

Dans heeft vermogen om de kwaliteit van leven, in bijzonder dat van mensen met de ziekte van Parkinson, op een plezierige manier te verbeteren.

De focus voor de dansers ligt niet op de behandeling, maar op de dans. Het is een ideale manier om de wereld om je heen even te vergeten en nieuwe mensen te leren kennen. Dansen geeft energie en het stimuleert de creativiteit. Tegelijkertijd draagt het dansprogramma natuurlijk bij aan het verbeteren van de mobiliteit.

Via dans worden vanuit een doordacht programma systematisch bewegingen aangeleerd. Bovendien kunnen veel Parkinson patiënten beter bewegen door goed mee te bewegen met de ritmes van zowel de dans als de begeleidende muziek. Op een dergelijke manier opnieuw leren bewegen, lijkt door patiënten makkelijker te worden opgepakt, omdat patiënten voor het dansen alternatieve (en nog goed functionerende) motorische programma’s kunnen inzetten.

Professor Bloem ziet dans als een zeer interessante manier om mensen met de ziekte van Parkinson meer te laten bewegen, omdat:
– het dansen een heel plezierige manier van bewegen is;
– het een sociale manier van bewegen is, want dansen doe je meestal samen met anderen;
– het een compleet andere manier van bewegen is, en dit is uniek voor dansen.

Stichting Dance for Health

Dansen is plezier, energie en emotie. Maar voor mensen met de ziekte van Parkinson is het zoveel meer. Het is voor hen een manier om letterlijk in beweging te blijven.

Stichting Dance for Health werd in 2012 opgericht door Marc Vlemmix en Andrew Greenwood. Marc is naast gepassioneerd dansliefhebber, ook parkinsonpatiënt. Andrew komt uit de danswereld en werkte als balletmeester.

Samen hebben zij een methode ontwikkeld waar mensen met Parkinson door dans zich beter en vrijer gaan bewegen. Deze methode is gebaseerd op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York en werd met de hulp van deelnemers verder verfijnd.

Stichting Dance for Health biedt danslessen voor mensen met de ziekte van Parkinson én hun partner. De lessen combineren dansbewegingen uit moderne dans, klassiek ballet en improvisatie. Het vertellen van verhalen, inbeeldingsvermogen en het uiten van emotie worden gekoppeld aan specifieke aandachtsgebieden zoals balans, flexibiliteit en coördinatie.

De lessen bieden echter meer dan alleen beweging. Het gaat om een creatief proces, waar plezier, ontmoeting, ontplooiing en hernieuwd vertrouwen in het eigen lichaam net zo belangrijk zijn als de beweging zelf.

Marc Vlemmix, de medeoprichter van Dance for Health:

“Dans is de rode draad door mijn leven. Begin 2010, ik was 37, hoorde ik dat ik de ziekte van Parkinson heb. De grond zakte onder mijn voeten vandaan. Ik heb het een tijd lang geprobeerd te negeren, maar dat hielp natuurlijk niet. Steeds meer klachten volgden en ik wist dat er iets moest gebeuren. Het antwoord bleek recht voor mijn neus te liggen: dansen! Bij Danshuis Station Zuid, waar ik toen directeur was, werd ik elke dag omringd door professionele dansers, die op een creatieve manier met hun lijf werken. Ik vroeg balletmeester Andrew Greenwood mij dansles te geven. Dat begon stijf en onwennig, maar het gaf me al snel een gevoel van vrijheid. Bewegen kan ook gewoon weer heel leuk zijn. Het ‘parkinson-harnas’ viel van me af, ik nam weer de controle over mijn lichaam en geest. Dans helpt mijn motoriek te verbeteren en het vertrouwen terug te winnen in mijn eigen lijf. Deze ervaring wil ik delen met anderen. Daarom richtte ik, samen met Andrew, Dance for Health op.”

Bron: Dance for Health & Parkinson, Radboudumc

 

 

Geef een reactie