De granaatappel, goed voor kankerpreventie

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 40506x bekeken

De-granaatappel-goed-voor-kankerpreventieSuperfruit en een levenselixir

Vroeger was men er heilig van overtuigd dat als je (dagelijks) het granaatappelsap drinkt, dat je voor altijd jong zou blijven. Of dat echt zo is kunnen we uiteraard betwijfelen. Echter, de granaatappel wordt niet voor niets een levenselixir, superfruit en superfood genoemd.

De granaatappel is een bijzonder fruit. In tegenstelling tot veel ander fruit kent deze vrucht van binnen honderden kleine bolletjes die allemaal één minuscuul zaadje bevatten. Deze bolletjes kun je opeten inclusief het zaadje. Granaatappel is een lekker fris fruit.

Bijzonder merkwaardig is dat het verse fruitsap nog gezonder is dan het fruit zelf, want het is vaker juist net andersom.

Afkomst en geschiedenis
Granaatappels zijn oorspronkelijk afkomstig uit Perzië en worden al eeuwenlang gekweekt rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, Afghanistan, India en de Kaukasus. De geslachtsnaam van de struik, Punica, is een herinnering aan de Feniciërs, die de teelt hebben verspreid, deels om religieuze redenen. Het granatum komt van het Latijnse woord voor korrel, granum.

De granaatappelboom wordt al sinds de oudheid geprezen om zijn gezonde invloed en koninklijke uitstraling. Hij staat voor de vernieuwing van de natuur en is een symbolische weergave van de diversiteit en eenheid van het leven.

De Egyptenaren dachten zelfs dat granaatappelsap een levenselixer was dat onsterfelijk maakte. In China is de granaatappel een van de drie gezegende vruchten van het boeddhisme. De granaatappel wordt daar gezien als een vrucht met geconcentreerde levenskracht.

Granaatappel in verhalen uit de oudheid
De granaatappel is in de loop der tijden veel gebruikt als symbool in verhalen. Het komt voor in de bijbel en de koran. Het werd door de oude Grieken als een heilige vrucht beschouwd. In het Judaïsme komt de vrucht regelmatig terug doordat er in deze Joodse religieuze stroming vaak wordt gerefereerd aan de ¨tuin van de granaatappels¨. De granaatappel is 4500 jaar geleden voor het eerst afgebeeld in een Egyptische tempel. De vrucht werd in het antieke Egypte beschouwd als een levenselixer. Toetanchamon (een Egyptische farao) kreeg in zijn graftombe granaatappels mee om de wedergeboorte te bevorderen.

De symboliek
De granaatappel staat symbool voor rijkdom en vruchtbaarheid (vanwege de vele zaden). De granaatappel heeft een kroon. In sommige verhalen uit de oudheid is dat koninklijke symbool gebruikt om aan te geven dat de vrucht van hoge afkomst is.

Holistisch gezien zou je kunnen zeggen dat de granaatappel eenheid en veelheid in zich symboliseert doordat er veel onderdelen zijn die samen een eenheid vormen.

Geneeskracht van granaatappel

De granaatappel is één van de aller gezondste vruchten die er zijn. In de fytotherapie is het een belangrijke vrucht tegen kanker.

Granaatappels zijn een bron van kalium en vitamine C, maar vooral van polyfenolen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze 3 à 4 maal zo veel polyfenolen bevatten als rode wijn, druivensap of groene thee.

De polyfenolen hebben een sterke antioxidantwerking. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat polyfenolen kanker bestrijden.

Daarnaast werken polyfenolen ontstekingsremmend. Deze ontstekingsremmende werking zorgt er onder andere voor dat cholesterol niet kan oxideren en vasthechten aan de bloedvatwanden. Daarom gaat het granaatappeltje atherosclerose (aderverkalking) en hartinfarct tegen.

Polyfenolen werken bovendien als bloeddrukverlager. Hart- en vaatziekten kun je voorkomen door inzichten in voeding als deze helderrode vrucht. Voorts zijn polyfenolen werkzaam om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. De fytonutriënten polyfenolen zitten in groene thee en druivensap maar het meest in de granaatappel.

Afrodisiac
Daarnaast is deze rode vrucht ook een afrodisiac. Dat betekent dat zin om sex te bedrijven toeneemt door deze vrucht. Het testosteronniveau van zowel mannen als vrouwen wordt verhoogd door het eten van de veelzadige vrucht. In het verlengde daarvan is vanaf de oudheid de rode vrucht al gezien als een symbool voor vruchtbaarheid.

Signatuurleer
Signatuurleer gaat ervan uit dat de uiterlijke kenmerken van planten iets zeggen over de geneeskrachtige werking. De signatuurleer vertelt dat de granaatappel rode zaden heeft en daarom goed is voor het bloed. Ook heeft elk bolletje vruchtvlees een eigen hart. Daarom is het ook goed voor het hart. Verder zitten er veel vruchtjes in met elk een zaadje; dus het is goed voor de vruchtbaarheid. Deze bevindingen uit de signatuurleer worden bevestigd door hedendaags wetenschappelijk onderzoek.

Granaatappelsap, het gezondste vruchtensap

Uit een onderzoek bleek dat granaatappelsap het gezondste vruchtensap is. Het werkt onder andere effectief tegen prostaatkanker, longkanker, diabetes, lymfoom en artrose. Het sap heeft ook een antibacteriële werking tegen tandplak.

In de supermarkt is tegenwoordig ook granaatappelsap te koop. Dit sap is net zo gezond als de vrucht zelf. Normaliter is sap iets minder gezond omdat veel vruchtvlees wordt weggegooid. In het geval van granaatappels zitten er ook veel antioxidanten in de schil en die komen naar buiten zodra de vrucht geperst wordt. Vers geperst granaatappelsap is uiteraard veel gezonder dat het fruit zelf.

Nuttig om te weten dat de granaatappelpitten ook fyto-oestrogenen bevatten, waardoor de meest voorkomende klachten tijdens de menopauze (zoals opvliegers) aanzienlijk verminderd kunnen worden.

Granaatappel als lekkernij
Granaatappels zijn moeilijker te eten dan ander fruit en daardoor niet gemakkelijk weg te snacken. Wat je zou kunnen doen is de hele vrucht doorsnijden, de rode bolletjes vruchtvlees op een diep bord leggen, en dit met een lepel opeten. Makkelijker is het om een fles granaatappelsap te kopen. In sommige streken van Turkije wordt er een saus van de verse vrucht gemaakt. De bolletjes worden door de soep gedaan in Iran.

Fruit als voedingssupplement
Er is een supplement te koop met de werkzame stoffen van dit geneeskrachtige fruit. Dit mag heel goed werken tijdens een ziekteproces. Om het preventief in te nemen is het beter het lichaam te voorzien van de verse vrucht om zodoende werkzame stoffen te verkrijgen. Van supplementen is hét grote nadeel dat het lichaam zelf geen stoffen meer omzet. Hierdoor wordt dit mechanisme buiten werking wordt gezet. Het immuunsysteem raakt te ´lui´ om bepaalde stoffen aan te maken omdat ze immers vanzelf binnen komen via een supplement. Wanneer er gestopt wordt met het slikken van een supplement kan er tekort ontstaan omdat het lichaam is verleerd om de benodigde stoffen zoals natuurlijke antioxidanten uit een granaatappel op te nemen.

Bron: InfoNu

Geef een reactie