De Tinnitus Ademtherapie, TAT nach Holl®.

Door Internationaal Therapeut, 1 reacties, 3030x bekeken

tinnitus_ademtherapie

Wanneer u last heeft van tinnitus dan bent u zeker niet de enige in Nederland of België. Gemiddeld heeft 10 % van de West-Europese bevolking last van oorsuizingen. Bij sommigen is dit zo heftig dat hun levenskwaliteit er onder lijdt. Ook hyperacusis, een grote overgevoeligheid voor normale geluiden, komt tegenwoordig steeds vaker voor. Meestal is er geen duidelijke fysiologische “oor”zaak te vinden voor de tinnitus of hyperacusis.

Sinds de jaren 90 wordt er in Duitsland gewerkt aan een alternatieve therapie om tinnitus te verminderen. Het initiatief hiervoor ging uit van de bio-energetisch psychotherapeute Maria Holl in samenwerking met KNO-specialist Herbert Phillips, in die tijd werkzaam in de HNO kliniek van Aachen. Het resultaat was De Tinnitus Adem Therapie, TAT nach Holl®. Vanaf het begin bleek de methode effectief te zijn. Patiënten zagen verbeteringen in hun algehele geestelijke toestand. Hierdoor bleek de hinderlijke aanwezigheid van de tinnitus te verminderen. Een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van TAT uit 2012, uitgevoerd door de Universiteit van Regensburg, geeft aan dat 80 % van de deelnemers aan het onderzoek, met behulp van TAT een significante vermindering van hun tinnitus bereikten. Een van de initiatiefnemers van dit onderzoek was Dr. med. Berthold Langguth, van het Tinnitus Zentrum Universität Regensburg. TAT nach Holl® wordt aanbevolen door de Duitse Tinnitusliga.

De Tinnitus Adem Therapie gaat uit van het geheel van lichaam en geest. De huidige neurowetenschappelijke inzichten over tinnitus laten zien dat er in de hersendelen waar het binnenkomende geluid verwerkt moet worden meer activiteit zichtbaar is. Het is alsof de hersenen zelf geluid produceren. Dit levert vaak psychische en fysieke stress op. Het gevolg is dat de tinnitus steeds meer op de voorgrond treedt.

De stress die dit geeft maakt meestal dat de kwaal erger en erger wordt en helaas steeds meer stress genereert. Dit verschijnsel kan het zicht op de werkelijke oorzaak van de kwaal vertroebelen. Welk deel is stress en welk deel van het oorsuizen of de hyperacusis komt door de fysiologische oorzaak? Zowel de bomen als het bos worden in een mist gehuld.

Wat voor vrijwel iedereen die getroffen is door tinnitus of hyperacusis geldt is dat de stress op een gegeven moment in het lichaam wordt opgeslagen. Het wordt steeds lastiger om het verschil te voelen tussen de stress gerelateerde tinnitus/hyperacusis of de fysiologische problematiek. Het hele lichaam kan in een staat van arousal komen en de patiënt krijgt verschillende klachten die ook bij een burn-out op kunnen treden, slapeloosheid, concentratiegebrek, vergeetachtigheid, depressie etc.

De lichaamsenergie zit bij tinnituspatiënten vrijwel altijd te veel in het hoofd. De oefeningen die Maria Holl ontwikkelde blijken een bijzonder gunstig effect te hebben op de stressniveaus van tinnituspatiënten. Met TAT nach Holl® kan men de overtollige energie uit het hoofd afvloeien naar de aarde toe.

De oefeningen in de TAT nach Holl® zijn voor een groot deel afkomstig uit de bio-energetica, mindfulness en uit de Taoïstische genezingstraditie. Men begint ermee om het lichaam weer voelbaar te maken. Weg met de aandacht uit het hoofd. De focus wordt verlegt naar beneden: de benen, de voeten, de aarde. De ademhaling wordt ingezet om een completer lichaamsbewustzijn te creëren. Met behulp van de uitademing worden stress en angst losgelaten door middel van aarding. In de uitademing neemt men de overkill aan energie uit het hoofd, die door de tinnitus ontstaat, mee naar beneden. Er ontstaat dan ruimte in het hoofd. De slaap verbetert. Serotonine niveaus worden hoger. Depressies verminderen. De tinnitus gaat geleidelijk aan een minder dominante rol spelen. Door dagelijks te oefenen krijgt men weer grip op zijn eigen levenskwaliteit.

tat_logo

De TAT-therapie is individueel en in groepsverband te volgen. Sinds 2013 geeft ervaringsdeskundige en TAT therapeute Henriëtte Bakker lessen in Amsterdam en in Arnhem. Zij leidt ook workshops in diverse Yoga- en Mindfulness-centra in Nederland en België. Het is tevens mogelijk om met behulp van een zelfhulpboek en CD de oefeningen aan te leren. In principe zijn de oefeningen eenvoudig en voor vrijwel iedereen uit te voeren. Het boek “De Tinnitus Ademtherapie” is in maart 2015 verschenen bij Uitgeverij Panta Rhei. De CD “Tinnitus verminderen” is uitbracht bij Edition Maria Holl. Informatie over de Tinnitus Adem Therapie, TAT nach Holl®, kunt u krijgen via de website: www.tinnitusademtherapie.nl. Hier vindt u ook de inhoud van het wetenschappelijk rapport van het Regensburg onderzoek naar TAT. U kunt ook een mail sturen naar henriëttebakker@tinnitusademtherapie.nl.

Reacties (1)

 1. Hans van der Stoop
  18 november 2015
  0

  Wat hier wordt toegepast is m.i. een Afleidings-cq omleidingsmanoeuvre, zoiets als van;je hebt pijn in je linkerbeen, au… en je snijdt je zelf tijdens het aardappelschillen 😉 in je rechterbeen AU !!! Dan is de aandacht van de pijn (aanleiding-oorzaak)links wel afgeleid maar toch aanwezig hoewel niet bewust geregistreerd.
  Via TAT gaat dat weliswaar minder rigoreus maar toch wordt via een trucje de focus van de patient afgeleid en niets gedaan (?) aan de oorzaak van de Tinnitus.
  Je gaat er dus mee leren leven via een trucje…
  Ik denk zelf dat de oorzaak gelegen is in het wegens onvoldoende toevoer van adequate bouw/voedingsstoffen degenereren van de bloedvaten en dus minder goed werkende weefsels rondom en in de buis van Eustachius,andere redenen zoals gehoorschade door continue blootstelling aan teveel decibellen even buiten beschouwing latend.
  Vaak optredende infectieziekten rondom het KNO gebied dragen natuurlijk niet bij tot een optimaal gehoor en zelfs ook tot ontstekingen in de buis van Eustachius zelf.
  Bij chronisch optredende infecties kan er ook blijvende schade aan het gehoor optreden.
  Het gaat dus in essentie om een goede doorbloeding waarbij gezegd dat dat bloed van een goede kwaliteit dient te zijn en daarmee kom je vanzelfsprekend op de leefstijl terecht, eet je junk dan veroordeel je je lichaam tot een stressvolle roofbouwplegende overlevingsmodes, eet je volwaardig dan krijg je als beloning een perfect functionerend fysiologisch systeem inclusief je gehoor.
  Generaties leven al volgens het supermarktdieet,(pak blik pot en zak en magneetronvoer…) geindoctrineerd door de dertig reclameblokken tijdens een avond TV kijken en het wekelijkse pakket folders in de bus en de alom aanwezige verleiding van de voedsel en snack industrie, zò, daar is de boosdoener, de grote verzieker van de consument, de Verleiding! het genot en het gemak staan bovenaan het verlanglijstje van de huidige mens en de consequenties daarvan kun je aflezen aan de welvaartsziektenstatistieken… de mens is in grote mate aan het degeneren en verwerft allerlei minder of meer erge ziekten simpelweg door een ongezonde leefstijl.
  Tinnitus is, wederom m.i. slechts een van de vele kwalen die de mens zichzelf aandoet al is dat vaak niet bewust, hoewel struisvogelpolitiek door zeer velen wordt toegepast.
  De hele gezondheids… of beter gezegd Ziektenindustrie, is zeer gebaat bij dat ongezonde gedrag dat de huidige mens tentoonspreidt, maar goed, naast Jamin zit de gehoorapparatenwinkel, naast de supermarkt(junkfoodstore) de opticien, naast de slager zit een supplementen cq superfoodwinkel en naast het winkelcentrum staat een ziekenhuis, ofwel; vreet u zich maar lekker ziek, wij helpen u wel!
  Etc.

Geef een reactie