Fabels en feiten over voeding

Door Internationaal Therapeut, 1 reacties, 19424x bekeken

Fabels-en-feiten-over-voeding“Bij diarree is het belangrijk een licht verteerbare voeding te gebruiken zoals slappe thee, beschuit, rijst, geraspte appel, banaan”

Fabel!

Het is zaak te proberen de oorzaak van de diarree weg te nemen. Een zogenaamd “licht verteerbaar” dieet volgen heeft geen nut. Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater en wortelpuree werken niet merkbaar “stoppend”.

Een bruine boterham en veel drinken is beter. Vezels binden het overtollige vocht in de darmen en helpen zodoende de darmen om weer normaal hun werk te doen.

“Vers geperste sinaasappelsap bevat net zoveel calorieën als frisdrank”

Feit!

Een glas ongezoet vruchtensap levert net zoveel calorieën als een glas frisdrank. Circa 115 calorieën per glas van 250 ml = 5 klontjes suiker. Wie extra wil drinken, kan bijvoorbeeld beter (mineraal) water of ongezoete thee kiezen.

“Zoete drop is minder schadelijk voor de bloeddruk dan zoute drop”

Fabel!

Zoete drop bevat ook veel zout, maar door de suikers proef je dat niet. Daarnaast bevat drop de stof glycyrrhizine, een extract uit de zoethoutwortel. Glycyrrhizine zorgt er voor dat de nieren meer vocht vasthouden. Zo stijgt de bloeddruk. Bij hoge bloeddruk is het dus beter drop en andere producten met zoethoutwortelextract (zoals zoethoutthee) niet te gebruiken.

“Als je ’s avonds na 20.00 uur eet, word je dik. Dan wordt je voeding niet meer gebruikt en opgeslagen als lichaamsvet”

Fabel!

Het gaat om de energiebalans. Eet je meer calorieën dan je verbruikt, dan worden die opgeslagen in de vorm van vet. Dat heeft niets te maken met het tijdstip waarop je eet.

“Van bananen word je dik en krijg je verstopping”

Een zeer hardnekkige fabel!

Bananen bevatten helemaal geen vet en juist veel vezels. Vezels zitten vooral in groente, fruit, volkorenbrood en peulvruchten. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm; ze komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar worden ze door de darmbacteriën bewerkt. Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren.

Bananen zijn dus, net als andere soorten fruit, goed voor de spijsvertering en stoelgang. Met circa 90 calorieën is een banaan zeker niet calorierijk en daarom een verantwoord tussendoortje.

“Diepvriesgroente is minder gezond dan verse groente”

Fabel!

De hoeveelheid vitamine C in groente hangt voor een groot deel af van hoe lang groente wordt bewaard. Hoe verser, hoe meer vitamine C. In diepvriesgroente zitten evenveel vitamines als in verse groente. Dat komt door de snelheid waarmee deze groente wordt verwerkt. Groente die wordt ingevroren, gaat meteen van het veld naar de fabriek. Daar wordt de groente direct verwerkt en diepgevroren.

In pot- en blikgroente zitten iets minder vitamines dan in verse groente, maar ze zijn nog steeds een goede vervanging. Ook als je verse groente eet, is het belangrijk erop te letten dat de groente niet verlept is en dat je de groente koel en zo kort mogelijk bewaart. Anders gaat ook hiervan de hoeveelheid vitamine C flink achteruit.

“Ik heb zware botten, daarom ben ik zo zwaar”

Fabel!

Heel veel invloed heeft dit niet op je lichaamsgewicht. Als je zware botten hebt, zal dat uiteindelijk maar zo’n twee kilo schelen.

“Fritessaus is slecht voor het cholesterolgehalte”

Fabel!

Fritessaus bestaat grotendeels uit water en voor 25% of 35% uit vet. De hoeveelheid vet kan per soort en merk fritessaus verschillen. Kijk dus altijd op de verpakking. Om te vergelijken: mayonaise bevat 80% vet en halvanaise 40% vet. Het vet in fritessaus is voornamelijk onverzadigd vet.

Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte!

Als je saus wilt gebruiken, kun je het beste kiezen voor fritessaus, Yogonaise (25% vet) of rode sauzen zoals tomatenketchup.

“Iemand die elke dag 100 kcal extra eet – en niet extra gaat bewegen – wordt in 1 jaar 5 kilo zwaarder”

Feit!

100 kcal is bijvoorbeeld 1 glas frisdrank, een blokje boterkoek (20 gram), een mini candybar (20 gram), een kop cup-a-soup, een sauslepel fritessaus (25 gram), 1 bolletje schepijs (50 gram), 2 bolletjes sorbet vruchtenijs (100 gram), 2 kipnuggets (40 gram) of 5 poffertjes (50 gram).

Om 1 kilo lichaamsvet erbij te krijgen moet je circa 7000 calorieën extra gebruiken.

“In donker brood zitten meer vezels dan in licht brood”

Fabel!

De kleur van brood zegt niets over de hoeveelheid vezels die het brood bevat. Het vezelgehalte wordt bepaald door de grondstof waar het brood van is gemaakt. Witbrood wordt gebakken van bloem, dat is het binnenste van de graankorrel. In bruinbrood is een deel van de buitenkant van de graankorrel verwerkt en in volkorenbrood is de hele korrel gebruikt. Daarnaast is er ook nog meergranenbrood, wat gemaakt wordt van meerdere graansoorten, bijvoorbeeld een combinatie van tarwe en mais of gerst en rogge. De hoeveelheid voedingsstoffen varieert per graansoort en dus verschilt ook het gehalte aan voedingsvezels, vitamines en mineralen per ‘melange’.

De buitenkant van de graankorrel bevat de grootste hoeveelheid vezels. Brood dat gemaakt is met volkorenmeel bevat dus meer vezels en is gezonder, ondanks dat het vaak lichter van kleur is. Sommige fabrikanten kleuren witbrood namelijk met mout (gekiemd graan) en verkopen dat als bruinbrood. Er is ook witbrood te koop dat verrijkt is met vezels, wat de keuze niet gemakkelijk maakt. Koop volkorenbrood als je zeker wilt zijn dat je brood met veel vezels koopt. De term volkorenbrood is wettelijk beschermd.

“Vet is gezond en onmisbaar voor ons lichaam”

Feit!

Vet is gezond, we kunnen zelfs niet zonder. Vet is een bron van energie, vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Onze hersenen bestaan bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte (50 tot 60%) uit vet. We hebben vet nodig bij de opbouw van cellen en bij het instandhouden van ons immuunsysteem. Vet houdt ons warm, beschermt onze organen en helpt bij het voorkomen van uitdroging van de huid.

Niet alle vetten zijn echter gezond. Het type vet dat we eten is dan ook belangrijker dan de hoeveelheid: Onverzadigende vetten zijn Ok, Verzadigde vetten zijn Verkeerd!

“Brood, aardappelen, pasta en rijst zijn dikmakers”

Fabel!

Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat het schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en daardoor aanzet tot meer eten. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en genoemde voedingmiddelen bevatten vaak ook vezels die sneller een verzadigd gevoel geven. Het is niet voor niets dat deze voedingsmiddelen een groot vak innemen op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. De enige bewezen oorzaak van gewichtstoename is een grotere energie-inname dan de hoeveelheid die verbrand wordt.

“Noten zijn erg vet, maar dit zijn voornamelijk gezonde onverzadigde vetten”

Feit!

Als je een eetlepel ongezouten, gemengde noten eet (circa 20 gram), dan krijg je daarmee 11 gram vet binnen. Van die 11 gram is ongeveer 9 gram onverzadigd vet. Dat is gunstig. Maar die vetten leveren ook een aanzienlijke hoeveelheid calorieën: 130 gram kcal per eetlepel.

Twee keer per week vis eten is goed voor de gezondheid”

Feit!

Vis is gezond omdat het visvetten bevat (omega-3). Het zijn vetten die een speciale samenstelling hebben en die vrijwel alleen in vis en bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren voorkomen. Visvetten maken de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Eet daarom twee keer per week vis bij de warme maaltijd of bij de broodmaaltijd. Kies tenminste één keer vette vis, zoals haring, makreel, zalm, sardientjes of forel.

“Ontbijtkoek werkt laxerend”

Fabel!

Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt. Je kunt volkoren ontbijtkoek gebruiken in plaats van gewone ontbijtkoek, want deze bevat meer vezels.

“Als je last hebt van maagzuur, moet je veel melk drinken”

Fabel!

Melk bindt het zuur wel even, maar stimuleert daarna de aanmaak van maagzuur. De pijn neemt even af en wordt daarna alleen maar heviger.

Bron: Diëtistenpraktijk Súdwest

Reacties (1)

  1. marc
    4 augustus 2014
    0

    tegenwoordig is vis eten niet meer zo gezond vanwege de vervuiling. het eten van pangasius vis is ten zeerste af te raden vanwege zijn hoge gehalte aan toxische stoffen door vervuild water waarin de vis leeft.

Geef een reactie