Fibromyalgie: nog steeds geen oplossing gevonden

Door Internationaal Therapeut, 164 reacties, 799053x bekeken

FibromyalgieOorspronkelijke titel: “Fibromyalgie: oorzaak gevonden” (door de redactie gewijzigd aangezien deze titel doet vermoeden dat er ook een oplossing is gevonden, wat helaas nog niet het geval is).
Miljoenen mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, zijn al jaren wanhopig op zoek naar een doeltreffende behandeling. Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen. Tot op heden dachten veel artsen dat fibromyalgie een imagi-naire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Wat is fibromyalgie?
Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaap-stoornissen, hoofdpijn en darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijn-syndromen.

Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op vlak van behandeling. Het ultieme doel is een permanente oplossing te vinden voor de aandoening.

Onderzoek
Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze het-zelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één speci-fiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV).

Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtst-reekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overge-voelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

Baanbrekend

“Deze verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprik-kels, maar ook van oververmoeidheid”, verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het ‘advies’: “Slaap en beweeg gewoon een beetje meer”.

Voor meer informatie en ervaringen van een fibromyalgie patiënt, klik hier.

Bron: ZorgPortaal.nl

Reacties (164)

 1. Sandra
  15 december 2014
  0

  Heb in 2013 de diagnose gekregen liep sinds 1995 met pijn rond had eindelijk een diagnose toen ik door de reumatoloog door werd verwezen naar de reumaconsulent werd ik echt gek… zou niks meer kunnen nooit werken nooit sporten nooit normaal kunnen functioneren alleen maar depri op de bank kunnen zitten en wachten tot mn leven voorbij was werd doorverwezen naar een of ander zielig praatgroepje waar mensen met fibromyalgie alleen maar zelfbeklag hebben allemaal bullshit ben naar de fysiotherapeut gegaan doe nu fysiofitness binnenkort ga ik naar een sportschool ben 31kg afgevallen werk in de Horeca… met een positive instelling en gewoon verder gaan met je leven kom je een heel eind… niet teveel nadenken de fibro gaat toch nooit meer over

 2. Lin
  11 december 2014
  0

  Hoi, ook ik kreeg in 2009 de diagnose fybromyalgie.. Vanaf een jaar of 14 had ik al last van stijve handen en in de wintermaanden ook pijnlijk. Met de jaren werd dit erger en in 2009 was het zover dat ik met moeite 300m kon lopen. Bij de reumatoloog schoot ik niets op en ja met wat beweging extra was soms de stijfheid minder maar nooit weg.

  Ik besloot om mijn hulp ergens anders te zoeken dan bij de reguliere artsen.
  Zo kwam ik in aanmerking met wen arts die op basis van electro acupunctuur ( SCIO) en osteopathie werkt.

  Hier leerde ik dat je lichaam in staat is zichzelf te geneZen als alle organen werken naar behoren. Deze dokter heeft mij behandeld en ik kan zeggen dat ik de laatste jaren actiever ben dan ooit tevoren, zoals het hoort! Ik ben nu 26 jaar en kan volop genieten van mn kleine zoontje!

  Ik raad dit zeker aan om het in ieder geval te proberen.

  Succes en sterkte voor jullie allemaal!

 3. Yvette
  4 december 2014
  0

  Dr Pil….

  1. Beschuldiging van matige taalbeheersing en jijzelf schrijft compititief?? Hilarisch. Als je de volgende keer weer ergens de achterlijke gaat uithangen, zorg er dan voor dat je niet weer zo’n hypocritische flater slaat.
  2. Het feit dat jij alle discussies leest, waarbij jij eigenlijk geen baat bij hebt, laat mij sterk vermoeden dat je geen eigen leven hebt waarmee je gelukkig bent. Alsmede om zo’n sociaal verstoorde reactie te plaatsen, kan duiden op hersenbeschadiging, ongunstige connecties van neuronen of een zeer moeilijke jeugd of andere levensfase… Wellicht haalde je grootse plezier uit het dooddrukken van mieren toen je een kind was.
  3. Antisociale persoonlijkheidsstoornis. Daar zijn wel medicijnen en therapieën voor 😉

  Heel veel sterkte met jezelf!

  Groet, een full-time werkende en zeer succesvolle wetenschapper MET fibromyalgie

  1. nicole hoffmann
   8 december 2014
   0

   volgens mij heb je behalve fibro ook een soort van autistisch geaarde afwijking, Dr. Phil.
   Vindt je zeer respect loos.
   Misschien zelf geen gelukkig leven?
   En waarschijnlijk vrijgezel?

 4. Jeanette van der Neut
  1 december 2014
  0

  In 2003 ontdekte ik dat de betere doorbloeding door power platen ( = 3 dimensionaal trillen) heel goed was voor mijn spieren en COPD. En 3 jaar geleden dat 3 druppeltjes wietolie voor het slapen gaan mijn een diepere slaap gaf en uitgeruster liet wakker worden. En nu ben ik met zuigtabletten vitamine B12 en B11 begonnen vanwege het boek ….
  Is het misschien vitamine B12 tekort?
  een epidemie van verkeerde diagnoses Auteur: Sally M. Pacholok … Als klachten halveren ben ik vaak al blij, echt weer gezond worden geloof ik niet zo in. Net als in verjonging.

 5. draakje
  29 november 2014
  0

  Ook bij mij is fybromylagie vastgesteld. Maar ik heb ook al jaren last van een Whiplash door een ongeluk. Ik probeer, ondanks alle pijn, positief in het leven te staan en schrijf hierover in een blog;
  http://www.beetjeweetje@wordpress.com

  Probeer negatieve invloeden zoveel mogelijk te vermijden en probeer altijd het positieve op te zoeken. Het neemt de pijn niet weg maar Je voelt je dan altijd beter.

 6. Marc
  27 november 2014
  0

  ik zou graag een referentie willen zien naar het onderzoeksrapport zelf. Kan iemand me daar aan helpen?
  Dit stukje zo op zich vertelt veel te weinig.

 7. 27 november 2014
  0

  Ik heb al zo veel gelezen en gehoord over fibromyalgie, alles komt op hetzelfde neer. Ook dit heb ik al een keer gelezen, maar wat schieten we er mee op? Niks toch? Ik denk dat we allemaal anders in elkaar zitten en echt naar ons lichaam moeten luisteren. Bij de 1 helpt dit, bij de ander dat. Ik ben me zeer bewust van wat ik wel en niet kan en wanneer. Je er bij neerleggen is de beste optie. Vandaag kan ik alles en morgen niks. Heb geen zin meer om het uit te leggen aan mensen. Mensen die van mij houden snappen mij.

Geef een reactie