Fibromyalgie: nog steeds geen oplossing gevonden

Door Internationaal Therapeut, 164 reacties, 799365x bekeken

FibromyalgieOorspronkelijke titel: “Fibromyalgie: oorzaak gevonden” (door de redactie gewijzigd aangezien deze titel doet vermoeden dat er ook een oplossing is gevonden, wat helaas nog niet het geval is).
Miljoenen mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, zijn al jaren wanhopig op zoek naar een doeltreffende behandeling. Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen. Tot op heden dachten veel artsen dat fibromyalgie een imagi-naire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Wat is fibromyalgie?
Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaap-stoornissen, hoofdpijn en darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijn-syndromen.

Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op vlak van behandeling. Het ultieme doel is een permanente oplossing te vinden voor de aandoening.

Onderzoek
Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze het-zelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één speci-fiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV).

Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtst-reekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overge-voelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

Baanbrekend

“Deze verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprik-kels, maar ook van oververmoeidheid”, verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het ‘advies’: “Slaap en beweeg gewoon een beetje meer”.

Voor meer informatie en ervaringen van een fibromyalgie patiënt, klik hier.

Bron: ZorgPortaal.nl

Reacties (164)

 1. Poppetje4ever
  29 oktober 2014
  0

  Hahahahahha Dr. Pil krijgt hier alle aandacht terwijl we de aandacht NU juist zouden moeten richten op het artikel…niemand hoeft zichzelf te verdedigen al weet ik uit eigen ervaring hoeveel onbegrip finromyalgie met zich mee brengt. Zelf bij doktoren die gewoon echt dachten dat het psychisch zou zijn…laten we met z’n allen blij en dankbaar zijn met deze nieuwe doorbraak!!!

 2. Els
  29 oktober 2014
  0

  “Dr”.Pil, met cvs ben ik toch op de gewone manier blijven verderleven en blijven werken, hard werken, zelfs in de zorgsektor bij zwaar-hulpbehoevenden. Want ik ben geen flauwerik en kan veeel ongemak verdragen en negeren. Na verloop van tijd verkrampten mijn spieren en kon ik letterlijk niet meer vooruit. In mijn bloed werd toen een tijdelijke, sterke verhoging van CK’s vastgesteld. Na onderzoek door reumatoloog, neuroloog en zelfs in het Tropisch instituut, is de diagnose fibromyalgie gesteld. Daar zit ik nu mee en het gaat niet meer weg… De gevolgen zijn enorm en ik zou geld geven om weer gewoon aan het werk te kunnen. Niks geen aanstellerij, zwart op wit bewezen en typische fibromyalgie klachten.
  Nu jij weer…aansteller die je bent!

  1. Sandra
   29 oktober 2014
   0

   Dr Pil synoniem voor aansteller 🙂
   Triest !!!

 3. 29 oktober 2014
  0

  Ik zou ontzettend veel mensen hier mee kunnen helpen!
  Voor meer info wijs ik u naar mijn website… http://www.beautifulbalance.nl

 4. LMN
  28 oktober 2014
  0

  Hallo iedereen,

  Bij mij is het 2 jaar geleden vastgesteld. Ik krijg alleen geen medicijnen om de pijn te verlichten. Bij mij gaat steeds meer in mijn lichaam kraken. Eerst alleen mijn handen maar nu ook mijn rug, nek en knieën. Heeft iemand anders dat ook? Ik weet niet goed wat ik nog kan doen zodat ik minder pijn heb, heeft er iemand nog tips?

  1. Melina
   31 oktober 2014
   0

   Hallo LMN,

   Mijn huisarts adviseerde om te zwemmen in verwarmd water. Helaas is dat hier niet zo veel mogelijk. Moet zeggen dat als ik met vakantie ben en wel van warm zwemwater gebruik maak het wel helpt.
   Mij adviseerde men buprofen te gebruiken bij pijn. Maar kreeg ook te horen dat die pillen kankerverwekkend zijn. Ik heb al baarmoederhalskanker gehad dus daar pas ik voor. Neem ze alleen als het echt niet meer vol te houden is. Dat kraken heb ik ook heel erg. Als ik mijn hoofd b.v. naar voren buig en heen en weer ga, lijkt wel een beschuit wat je verkruimeld. Sterkte, ik kan je verder geen tips geven omdat het ook bij mij onderkend werd.

  2. Krumml
   3 november 2014
   0

   ik merk heel erg dat ik negatief reageer op de pil. vooral de B merken. ik slik nu mycrogenon 30 en dit gaat nog het beste. dus mijn advies is probeer je hormonen zo stabiel mogelijk te houden. en voorkom dat je het te koud krijgt want dit werkt geeft ook meer klachten

  3. Sas
   9 november 2014
   0

   Ik herken dit , gaat bij mij ook kraken in alle gewrichten , en het lijkt er idd op dat het kraakbeen verdwijnt tussen de gewrichten. vooral als ik onder water zwem hoor ik het tikken van m’n gewrichten. ik gebruik Aleve select 275 , en dat is mijn wonder middeltje , 1 pilletje en kan er zeker weer 2 dagen tegen aan.

 5. Dr van will
  28 oktober 2014
  0

  Beste Heer Pil

  Na aanleiding van uw reactie op dit artikel , zal ik even reageren .
  U bent het zaad van uw vader en de eicel van uw moeder, niet waard geweest. Ieder volgend woord maak ik aan dit soort ongewenste aliens niet vuil. .
  Met vriendelijke en een hartelijk gemeende groet .

  DR Wil.

 6. Arend Wissink
  28 oktober 2014
  0

  Erg veel reacties, toch wil ik ook nog wat toevoegen. Allereerst durf ik bijna niet meer te zeggen dat ik fibromyalgie heb, daarvoor zit ik nu te goed in mijn vel. Dat is ooit heel anders geweest. Volgens mij is het bij mij (heel langzaam) beter gegaan door Depyrrol Plus te gebruiken (bij voeding van mangaan, magnesium, etc.), spieren zeer goed begeleid sterker te maken en yoga, maar niet in de laatste plaats door niet door te gaan tot je erbij neervalt. Wat onze meevoelende dokter ons wil laten geloven, is dat we zwakgeestelijke mensen zijn die overlopen van medelijden met zichzelf, maar zo is het niet. Wat volgens mij wel gebeurt, is dat er meer dan bij andere ziektes fout wordt gediagnosticeerd. Verder zullen er zeker wel mensen zijn die verkwijnen in medelijden, maar dat is ook zo bij andere ziektes. Wat mij heeft gestoord, en dat is de voornaamste reden van dit schrijven, is dat er genoeg artsen zijn die, omdat zij geen verklaring vinden voor de symptomen, maar zeggen dat het tussen de oren zit. De Nederlandse geneeskunde heeft hier een handje van: kan ik als arts niet vinden wat er is, dan zeg ik glashard tegen mijn patiënt: u bent kerngezond en ik zou maar eens beginnen om dat te accepteren (zo werd dat tegen mij gezegd). Shame on you artsen die zo omgaan met hun patiënten!
  Verder nog een tip: kijk goed naar je voedingslatroon. Sommige mensen die ik ken waren enorm gebaat bij een glutenarm (niet vrij) dieet.

  1. Krumml
   3 november 2014
   0

   haha heel herkenbaar, ik krijg altijd te horen zorg dat u genoeg blijft bewegen… de grap is alleen dat ik 4 keer in de week sport en daarnaast een zware baan in de gehandicaptezorg heb… dus ik geloof dat ik wel aan mijn beweging kom.

 7. Carhem
  27 oktober 2014
  0

  ik heb ook al van kinds af aan fybromyalgie. Ben een druk mens en doe vrijwilligerswerk. Ik heb nu geleerd na mijn lichaam te luisteren(af en toe even niet). Het werd steeds erger dus ik moest wel naar mijn lichaam gaan luisteren. Ben erg vlug moe, slaap slecht heb veel migraine aanvallen, spasme in de darmen en longen aandoening. Zou dan ook tegen iedereen willen zeggen lijd je eigen leven, luister naar je lichaam andere doen het niet voor je. Begrip kun je vergeten van de meeste mensen. Zoek de mensen op die je wel begrijpen en respecteren laat de rest links liggen. Negativiteit moet je helemaal niet hebben. Fybro vrienden houd jullie tooi. Dr. Pil. Alstublieft zoek een ander beroep.

  1. Krumml
   3 november 2014
   0

   ik ben het met je eens al merk ik wel dat als ik stijf ben dat het wel helpt als ik er gewoon door heen beweeg dit doet af en toe erg zeer, maar ik merk wel dat als mijn spieren warm worden de pijn en de stijfheid verdwijnen. dus luister naar je lichaam maar ga niet bij elk pijntje stil zitten. maar ik weet als geen ander dat het soms echt niet door heen te bewegen is. en soms maakt bewegen de pijn alleen maar erger
   blijft dus een lastige afweging

 8. vansnick vera
  27 oktober 2014
  0

  aan allen die denken dat fybrom tussen onze oren zit zeg ik het volgende en dat is heel lelijk wat ik nu ga zeggen maar ik zou willen dat ze deze pijnen is een week ook zouden voelen

 9. Dr Pil
  26 oktober 2014
  0

  Er zijn na het lezen van alle reacties enkele symptomen van deze pseudo-ziekte aan de zeer lange twijfelachtige lijst toegevoegd.

  1; een matige taalbeheersing.
  2; de ziekte afkorten naar in dit geval (Fybro,of zelfs Fibro) alszijnde een oude vriend of bekende om maar te suggereren dat ze zo bekend zijn met de “ziekte” en de zogenaamde diagnose,om hun slachtofferrol te versterken en de diagnose of vaak zelfdiagnose gebruiken als excuus voor hun tekortkomingen.In sommige gevallen zelfs in compititief verband,en symptomen veinzen om meer zieker te zijn dan lotgenoten.
  3;
  hypochondrie.

  En voor alle mensen met hun verwensingen mijner zijde aangaande deze aandoening,….
  Ach,ja misschien moet ik wel in de zak mee naar spanje?, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk omdat ik ook daar niet in geloof.
  Ik zou er veel meer van schrikken als jullie mij (in sommige gevallen) jullie IQ toewensen.

  1. Lilly
   27 oktober 2014
   0

   Dr Pil…..pseudoniem voor?? Complete zwakzinnigheid.

   Iedereen kan bronnen van het internet knippen en plakken!
   Of waar baseer jij eigenlijk je theorieën op?
   Kun jij het tegendeel bewijzen?
   Dus iedereen die hier berichten plaatst zijn in jouw ogen hypochonders?
   Knap dat jij dat zo kan beoordelen.
   Schouderklopje en applausje voor jezelf!
   Maar misschien kun je jezelf beter eerst diagnosticeren..
   Ik neig in jouw geval naar een narcistische persoonlijkheidstoornis..
   Zal ik meteen even een stukje bron voor je op zoeken, kopieëren en hier plakken?
   Dan weet je wat dat betekent.
   Aan je iq zal het niet liggen maar wel aan je gebrek aan menselijkheid.

   1. Lilly
    27 oktober 2014
    0

    Ik wijs mezelf even op enige spelfouten.
    Dan hoeft niemand anders dit te doen.

  2. Anneke
   27 oktober 2014
   0

   Geachte “dr” Pil,
   Ik kreeg bovenstaand artikel toegestuurd van een liefhebbende zus. En net als alle andere mensen die hier hebben gereageerd, ben ik erg benieuwd naar de oplossing, want die wordt dus nog steeds niet geboden.
   Ik ben een positief ingesteld mens met Fibromyalgie, ik heb met de naam zelf helemaal niets. Alleen het beestje moet toch een naampje hebben. En ja, ook ik heb pijn, werk gewoon 5 dagen per week en probeer genoeg te bewegen, het is onzin te suggereren dat als je de naam Fibromyalgie te horen krijgt door de reumatoloog dat dan ineens de klachten erger worden.

   Mensen die mij kennen weten dat ik nooit klaag, maar feit blijft wel dat die pijn altijd aanwezig is.
   En uiteraard hoop ik, net als iedereen die deze klachten heeft, op genezing.

   En daarom reageer ik op u en uw verhaaltje. Ik lees dat iedereen die hier heeft gereageerd van alles heeft geprobeerd om er vanaf te komen, en soms hebben ze daar succes mee, maar vaak ook niet.
   U denk het blijkbaar beter te weten dan al die andere artsen, komt met een artikel van 1 arts. Niet eens door u zelf onderzocht. En denkt dan te weten hoe de “mens met fibromyalgie” in elkaar zit.
   Ik huiver als ik uw reactie lees op anderen die soms de taal niet helemaal machtig zijn. En ja, wie kaatst moet de bal verwachten, is het niet? Hypochondrie, laag IQ, het is niet niets wat u daar schrijft.
   Als u inderdaad arts bent dan moet u zich 3 keer in de rondte schamen. Zulke reacties verwacht ik nu juist van iemand met een laag IQ en niet van iemand die gestudeerd heeft.
   Ik hou helemaal niet van dit soort forums, je ziet wat ervan komt. Maar gezien uw reactie moest ik dit toch even kwijt.

  3. Sas
   27 oktober 2014
   0

   Eeeeeh, spaties? Compititief? Meer zieker? Over matige taalbeheersing gesproken

  4. harald
   5 november 2014
   0

   lekker makkelijk om anoniem ruzie te zoeken en andere mensen te kwetsen.
   ga jezelf nuttig maken met positieve dingen in plaats van flauw en gemeen te zijn.
   ik hoop voor jou dat je beter behandeld word dan dat je anderen behandeld.
   en ja ook ik ben zo’n”fybro”patient.

  5. sabientje
   12 december 2014
   0

   Oei, ben jij al lang ziek?
   In elk geval zit je met jouw symptomen op de verkeerde site te zoeken……

Geef een reactie