Fibromyalgie: nog steeds geen oplossing gevonden

Door Internationaal Therapeut, 164 reacties, 799251x bekeken

FibromyalgieOorspronkelijke titel: “Fibromyalgie: oorzaak gevonden” (door de redactie gewijzigd aangezien deze titel doet vermoeden dat er ook een oplossing is gevonden, wat helaas nog niet het geval is).
Miljoenen mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, zijn al jaren wanhopig op zoek naar een doeltreffende behandeling. Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen. Tot op heden dachten veel artsen dat fibromyalgie een imagi-naire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Wat is fibromyalgie?
Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaap-stoornissen, hoofdpijn en darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijn-syndromen.

Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op vlak van behandeling. Het ultieme doel is een permanente oplossing te vinden voor de aandoening.

Onderzoek
Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze het-zelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één speci-fiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV).

Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtst-reekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overge-voelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

Baanbrekend

“Deze verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprik-kels, maar ook van oververmoeidheid”, verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het ‘advies’: “Slaap en beweeg gewoon een beetje meer”.

Voor meer informatie en ervaringen van een fibromyalgie patiënt, klik hier.

Bron: ZorgPortaal.nl

Reacties (164)

 1. Angela
  26 november 2014
  0

  Ik heb sinds 2005 de diagnose Fibromyalgie gekregen en slik Diclofenac en een maagbeschermer, maar wil daar vanaf! Ik kreeg het na een aantal zeer traumatische gebeurtenissen achter elkaar. Ik denk dat mijn lijf en geest in onbalans zijn daardoor. Als ik zwaar werk doe wat ik leuk vind, heb ik niet zoveel last als dat ik iets moet doen wat ik niet leuk vind. Ik ben dan meer gespannen en heb daardoor daarna meer pijn. Ik ben ook door andere oorzaken vaak gespannen en heb dan ook meer pijn en meer kramp. Dus moet ik goed opletten dat ik me ontspan en op tijd rust neem. Bewegen in warm water doe ik 2x per week en is zalig! Het water is dan zo’n 32 gr. Ik ga zeer binnenkort Bioresonantietherapie doen en Emotion Code om de blokkades op te heffen die door de trauma’s ontstaan zijn. Hoop op verlichting van de pijn en andere ongemakken.

  1. Anita van Hoof
   26 november 2014
   0

   Houd je geld in je zak. Bioresonance helpt niet tegen fm. Heb ervaring.
   Bewegen is goed. En regelmatig relaxen is het best wat je kunt doen. Fm is niet te genezen. Je moet gewoon er me om leren gaan. Zo weinig mogelijk suiker is ook een aanrader. Dan verzuren je spieren niet zo. Meer weten? Mail mee gerust.
   Sterke.

   1. ceciel
    10 januari 2015
    0

    Hoi Anita van Hoof,

    Fijn om een reactie van jou te lezen. Zou je mij een mailtje kunnen sturen naar mijn email adres, zodat ik contact met je op kan nemen voor vragen. Vriendelijk dank. Ceciel

 2. yvonne Verweij
  25 november 2014
  0

  ik heb botox injectie gekregen// ik heb dit in mijn nek en schouder kan het iedereen aanraden het werkt perfekt

 3. jose dael
  24 november 2014
  0

  Oeps nogal wat foutjes getypt. Dit komt door dat ik alles op de telefoon type. Erg kleine lettertjes. Sorry.

 4. jose dael
  24 november 2014
  0

  Hallo. Oom ik heb fybromyalgie. Ooit geconstateerd door een reumatoloog. En ja de pijn is soms echt niet te harden. Maar zoals alle andere mensen met deze k… ziekte, ga ook ik gewoon doorr. Alleen heb ik na jaren 5 dagen in de week huishoudelijk werk te doen in de zorg,heb ik besloten om hiermed te stoppen vanwegen mijn lichaam. Dat schreeuwde om minder. Ik heb dus nu nog voor een paar uurtjes in de week lichter werk. En poets nogaar op een adres en mijn eugen huishouden. Ik heb dit gedaan omdat ik ook nog een leven wil na mijn 65 ste. En niet dan niks meer te kunnen. Ik rust op tijd als t nodig is. Soms zijn er dagen dat ik denk,” nou als t zo blijft, ben ik best tevreden”. En de grens wordt nog steeds verlegt. Ik leer er mee om te gaan. Loop veel en doe mijn best. De ene dag gaat dit goed. Maar er zijn dagen dan vervloek ik alles. Maar dit is mijn leven. En daar moet ik t mee doen. Iedereen veel sterkte. En hopelijk ooit iets dat dit kan genezen of goed dragelijk kan maken. Ik blijf hopen

 5. Astrid Spaan
  24 november 2014
  0

  Dag allemaal, alle reacties heb ik nu gelezen. Wat ik helemaal niet tegen kom in alle hulpmiddelen is voeding. Ik ben mijn voeding aan gaan passen. Ik ervaar vermindering van de klachten daardoor. Ik ben naar een diëtiste gegaan en heb me laten voorlichten door een homeopaat. Beiden onderschrijven de positieve werking van een veranderd voedingspatroon. Ik vond het best lastig om hier aan te beginnen maar al naar 1 week merkte ik al vermindering van de pijn. Wat natuurlijk stimulerend werkt. Dan: we hebben pijn, dat is helaas een feit. Om daarmee te leven, dit te accepteren is van tijd tot tijd heel moeilijk. Daarom is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf en voor je lichaam. Je tijd en energie over de dag goed te verdelen, met de bijbehorende rust momenten. Ik leer per dag te kijken wat ik wel heb gekund/gedaan. Dat lukt heus niet altijd, maar geeft me wel een beter gevoel, als te kijken wat ik niet meer kan. Daar word ik alleen maar verdrietig van.
  En op z’n tijd ontspannende, leuke dingen doen, want dat geeft veel positieve energie. Stress proberen te vermijden, want dat versterkt de pijn. Een warm bad is ook heerlijk. Ik wens jullie allen heel veel innerlijke rust toe in het omgaan met jezelf

 6. Renée
  9 november 2014
  0

  In antwoord op de vraag dr pil te verwijderen/blokkeren, stem ik hierbij voor het te laten zoals het is, de reacties zijn belangrijker dan wat deze man/vrouw die alleen onder synoniem bestaat, te melden heeft.

  Met vriendelijke groet,

  Renée

 7. Germaine Reniers
  8 november 2014
  0

  BIJ MIJ denken ze ook dat het tussen mijn oren zit, ikwou dat iedereen die dat denkt het eens een week moest hebben,ze zouden wel anders piepen.Ik heb morfine plakkers, dat verzacht wel een beetje, maar als ik teveel ineens doe is het weer heel hevig. Ik hoop dat ze dit in mijn familie lezen want de meesten denken dat ik dat alleen zeg omdat ze zouden helpen met mijn werk, maar ik doe mijn huishouden nog zelf, maar vooral als ik voor iets moet bukken is het verschrikkelijk. Ik vraag de laatste tijd geen hulp meer, alleen voor de tuin, want ik verlies steeds mijn evenwicht als ik mij buk. Ik hoop ook dat ze vlug iets vinden.Mijn dochter heeft ook een spierziekte waar ze veel van afziet, maar ik ben de naam vergeten. Ik hoop dat ze ook voor haar iets vinden(bij haar is het geen fybro maar zeker even erg)

 8. Zendorado
  6 november 2014
  0

  Lieve mensen,

  We hebben de reacties van de zogenaamde Dr. Pil voorbij zien komen en staan nu in dubio. Vrijheid van meningsuiting vinden wij belangrijk, mits er met respect voor anderen wordt gecommuniceerd. Dat is vanuit onze optiek hier niet het geval. Wij hebben Dr. Pil daarom ook geblokkeerd, zodat deze persoon niet meer kan reageren.

  Wij staan op het punt om de reacties van deze Dr. Pil te verwijderen, maar de reacties die hier weer op zijn gegeven bieden aan de lezer mogelijk ook weer nieuwe inzichten.

  Wij begrijpen dat de reacties van Dr. Pil bijzonder aanstootgevend zijn. Echter, zodra we alles van Dr. Pil verwijderen, gaan de reacties daarop ‘zweven’ en verliezen daarmee hun waarde.

  Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Alle reacties van en m.b.t. deze Dr. Pil verwijderen, of alles laten staan, met de wetenschap dat deze Dr. Pil niet langer toegang meer heeft tot deze website?

  Graag willen wij wel nog een reactie vermelden (zie onderstaand) die wij via e-mail hebben mogen ontvangen van Huub Fest, als reactie op dit artikel en als antwoord op onze vraag of hij een aanvullend artikel heeft wat we zouden kunnen plaatsen.

  Hartelijke groet,

  De Zendorado redactie

  ——————————————————————————–
  Van: Huub Fest

  “Ik heb niet zozeer een artikel geschreven over deze wetenschappers, maar toeval bestaat niet, want vandaag stond in dagblad De Gelderland een zéér groot artikel
  dat er zoveel artikelen rond wordt gestrooid van ‘wetenschappers’ die weer iets hebben ontdekt zoals een pil of zalfje dat mensen daardoor genezen. Vaak komt dit door de farmaceutische industrie. Hoe meer daar over geschreven wordt hoe groter het verhaal wordt. En deze verhalen komen dan op internet terecht en geven de mensen om wie het eigenlijk gaat valse hoop.

  Dus helaas is er nog geen afdoend middel/medicijn om fibromyalgie te genezen. In mijn boek “Fibromyalgie –omgaan met weke-delen reuma” (zevende druk) heb ik de nieuwe diagnostische criteria staan en ontzettend veel aanvullende informatie.”

  Vriendelijke groet,
  Huub Fest

  http://www.huubsfibromyalgiesite.nl
  http://www.facebook.com/huubsfibromyalgiesite

  1. Arend Wissink
   19 november 2014
   0

   Beste mensen van Zendorado,

   Goed dat u er zo respectvol mee omgaat. Toch kan ik mij voorstellen dat mensen er ook blij mee zijn dat er nu eens een type voorbeeld is, waar aandacht aan wordt geschonken. Wellicht lucht het op om (weer) eens een keer je hart te luchten tegen iemand die symbool staat voor alles dat vergelijkbaar is meegemaakt. Ik vond het prettig om toch even een speldeprik uit te delen…. voor anderen wellicht te gebruiken om te laten zien hoe extreem mensen soms met je kunnen omgaan.

 9. Melina
  31 oktober 2014
  0

  Hallo,

  Bij mij begon het in het bekkengebied eind jaren 80. Het was een hele nare ( ik noem het brandende ) pijn. De huisarts wist niet wat hij er mee aan moest en werd naar Mensendieck therapie verwezen. De therapeut begon de aanhechtingen van de pezen te masseren en het werd nog veel erger. Hij zei; Dat komt door de slechte doorbloeding van de pezen op de spieren. Nu wordt het geactiveerd en dat veroorzaakt nog meer pijn. Maar daarna moet het weg zijn. Klopte. Alleen het kwam steeds terug. Hij noemde toen al fibromyalgie. Mijn huisarts zei dat ik Ibuprofen tegen de pijn moest nemen want er was verder geen remedie. Moest er mee leren leven. Inmiddels heb ik het in het hele onderlichaam. Dus wat boven door Viktoria geplaatst is, is voor mij niets nieuws.
  Ik weet wel dat het bij mij ook met stress te maken heeft. Zodra er stress in het spel is, krijg ik ergere pijn.
  In warm water zwemmen is een verademing voor mij.
  Eén ding is zeker, het is een gemene pijn. Sterkte mensen!

 10. 30 oktober 2014
  0

  RIA ik ben geboren in1959 en in 1980 na de geboorte van tweede kind.na een fietsritje plots door mijn l-knie gegaan mijn onderbeen lag bijna horizontaal,ikheb met al mijn pijn en kracht de knie terug in het gewricht getrokken en vanaf dan is mijn ongelooflijke lijdens weg begonnen.al mijn kraakbeen verdween uit men gewrichten,een3jarige behandeling heeft niet geholpen,ondertussen kreeg ik nog vele ziekte’s bij,zelfs een beroerte ik was toen 40j,waarvan ik een zenuwloos oog,een half lamme tong en slepend been als ik moe was,want ik ben dan mindervalde geworden.mijn beide knieen zijn versleten en moest wachten op nieuwe tot mijn 65ste,maar dat kan nu niet meer door dat ik ook fibromyalgie heb en dat zeker al meer dan 20j,dat was na onderzoeken door een reumatologe vast gesteld.dus ben ik genoodzaakt mijn leven zo door te brengen in een rolstoel met veel pijn erge moeheid.mijn maag kan geen medecatie verdragen,dus zijn we op morfinnepleisters over gegaan van 12.5naar 62.5 op dit moment dat maakt mijn leven wat draaglijker.ben bijna 60kg vermagert zonder iets voor te doen,van de hevige pijnen denk ik.het zou beter zijn volgens de dokters maar nee het is nog slechter geworden.ik huilde toen hier vernam dat er een dr pil beweerd dat fibromyalgie niet zou bestaan,wel ik denk dat die persoon zagemeel inplaats van hersenen heeft,ik wens die persoon de pijnen toe van mij dan zal hij wel anders denken en durft die zich dokter noemen.aan alle notgeloten wens ik veel sterkte en moed,want dat is wat men moet hebben om met deze ziekte te kunnen leven.

  1. claudia
   30 oktober 2014
   0

   Bij mij is 8 jaar geleden diagnose fybro gegeven.
   Nu ben ik vorig week terug gegaan naar de reumatoloog met deze informatie en nog een website wat ik tegen kwam.
   http://dutchamazingnewsblog.wordpress.com/2013/07/08/fibromyalgie-video/

   de reumatoloog zei…

   Er word zo veel over geschreven maar niks is onderbouwd. ..
   Er zijn niet voldoende resultaten om ook daadwerkelijk te zeggen ja dat klopt!!.maar wie weet over 10 jaar… kunnen we zeggen…dat is het en dit is de behandeling. …pfffff

   Tja daar sta je dan weer… en hobbel je weer teleurstellend naar
   huis om maar weer gewoon Door te gaan en te leven met de pijnen die je hebt.

Geef een reactie