Groter overlijdensrisico op verjaardag

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 2409x bekeken

taartOp je verjaardag heb je een bijna 14 procent groter risico om te overlijden. Dit blijkt uit een Zwitsers onderzoek onder meer dan 2 miljoen mensen.
Bij mannen was er een stijging in zelfdodingen te zien van 34,9 procent. Bovendien lopen zij 44 procent meer risico op een fatale val op hun verjaardag. Ook mensen die al een ziekte onder de leden hadden, zoals kanker of hart- en vaatziekten, stierven vaker op hun verjaardag.

Stress
Volgens de wetenschappers zijn er twee mogelijke verklaringen voor dit fenomeen. Ernstig zieken houden het mogelijk nog even vol tot aan hun verjaardag, omdat ze die mijlpaal graag willen bereiken.
Daarnaast kan de stress die met een verjaardag gepaard gaat de oorzaak zijn. Mogelijk willen suïcidale mannen een statement maken door juist op hun verjaardag uit het leven te stappen of speelt alcoholgebruik een rol.De onderzoekers bestudeerden gegevens van 2,4 miljoen overledenen in Zwitserland tussen 1969 en 2008. Op verjaardagen bleken er 13,8 procent meer mensen te overlijden dan op de andere dagen van het jaar.

Bron: NU.nl

Geef een reactie