Hoger risico op nierschade bij slaaptekort

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 2096x bekeken

sleep_deprivation2

Het Boston’s Brigham and Women’s Hospital heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen slecht slapen (chronisch slaaptekort) en het verhoogde risico op slecht functionerende nieren.

Onderzoekers hebben 11 jaar lang gegevens verzameld van ruim 4200 vrouwen die meededen aan de Nurses’ Health Study. In deze 11 jaar hebben de onderzoekers 2 of meer meetmomenten bij de vrouwen vastgelegd. Hierbij is de nierfunctie en het slaappatroon verwerkt en geanalyseerd.

Uit de analyses van het onderzoek zijn schrikbarende resultaten naar voren gekomen. Van alle vrouwen die gemiddeld 5 uur per nacht sliepen had 65% meer risico op een snelle verslechtering van de nierfunctie vergeleken met de vrouwen die 7 tot 8 uur per nacht sliepen.

Hoofdonderzoeker Ciaran McMullan heeft ook geconstateerd dat men de afgelopen 20 jaar minder is gaan slapen. De gemiddelde Amerikaan sliep 20 jaar geleden ongeveer 8 uur per nacht. Dat is nu afgenomen tot een gemiddelde van 6,5 uur per nacht. Door een steeds drukkere levensstijl neemt deze hoeveelheid alleen nog maar verder af.

Uit de resultaten van dit onderzoek mag nog niet worden gezegd dat slecht slapen direct zorgt voor schade aan de nieren, maar het risico op nierschade wordt aanzienlijk hoger.
De onderzoekers denken dat deze constatering te maken heeft met de andere negatieve effecten op het lichaam die slaaptekort met zich meebrengt. Diabetes en een hoge bloeddruk zijn bewezen aandoeningen die hieruit ontstaan. Hier kunnen de nieren zeker negatief door worden beïnvloed. Ook het bioritme heeft invloed op de nierfunctie.

De American Society of Nephrology heeft de resultaten van het onderzoek gepresenteerd op een bijeenkomst.

Bron: Gezondheidsnet

Geef een reactie