Ho’oponopono

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 8206x bekeken

HooponoponoGenees een ander door jezelf te genezen

Een therapeut in Hawaii heeft een hele afdeling criminele psychiatrische patiënten genas – zonder ze ook maar een keer persoonlijk te hebben ontmoet

Hawaiiaanse psycholoog
De psycholoog hoefde maar het dossier te bestuderen van een patiënt van die afdeling en vervolgens in zichzelf te kijken hoe hij de ziekte van die persoon had gecreëerd. Als hij vooruitgang boekte in zijn eigen genezing, genas de patiënt.

Je zou kunnen denken dat het een broodje-aap-verhaal is. Want hoe kan iemand een ander genezen door zichzelf te genezen? Hoe zou zelfs de beste meester zelfverbeteraar criminele psychiatrische patiënten kunnen genezen? Het voelt niet aan als realistisch. Het is niet logisch. Echter, deze Hawaiiaanse ho’oponopono geneesmethode, bleek wel te werken.

Totale verantwoordelijkheid
De meeste mensen hebben “totale verantwoordelijkheid” altijd begrepen als verantwoordelijk zijn voor wat ze zelf denken en doen. Verder dan dat kunnen ze er niets mee. Wij zijn verantwoordelijk voor wat we doen, niet voor wat iemand anders doet. Maar niets is minder waar.

Dr. Ihaleakala Hew Len, de Hawaiiaanse therapeut, die deze criminele psychiatrische patiënten genas brengt ons op de hoogte van een geavanceerde, nieuwe kijk op totale verantwoordelijkheid.

Wonderverhaal van Dr. Len
Dr. Len vertelde dat hij vier jaar lang voor het Hawaiiaanse Staats Hospitaal had gewerkt. Die afdeling waar ze de criminele psychiatrische patiënten hielden was gevaarlijk. Maandelijks vertrokken er psychologen. De staf had een groot ziekteverzuim, of bleef eenvoudig weg. Uit vrees om aangevallen te worden door patiënten liepen de mensen met hun rug naar de muur door die afdeling heen. Het was geen prettige plaats om te leven, te werken of te bezoeken.

Dr. Len vertelde dat hij nooit patiënten persoonlijk ontmoette. Hij kwam overeen dat hij een kantoor zou hebben en dat hij hun dossiers zou doornemen.

Terwijl hij die dossiers bekeek, werkte hij aan zichzelf. En terwijl hij werkte aan zichzelf, begonnen de patiënten te genezen.

Hij vertelde verder dat, ‘na enkele maanden patiënten die geboeid dienden te worden werden toegestaan om vrij rond te lopen. Andere die zware medicijnen moesten gebruiken kwamen van hun medicijnen af. En degenen die geen kans hadden om ooit nog ontslagen te worden werden vrijgelaten’. Het klonk ontzagwekkend. ‘En dat niet alleen,’ ging hij verder, ‘maar de staf begon er plezier in te hebben naar het werk te komen. Absenteïsme en banenverloop verdwenen. Uiteindelijk hadden we meer staf dan we nodig hadden doordat patiënten ontslagen werden en de volledige staf verscheen op het werk. Vandaag de dag is deze afdeling gesloten’.

Wat deed hij dan in zichzelf dat andere mensen deed veranderen?
‘Ik heelde eenvoudigweg het gedeelte van mij dat ze gecreëerd hadden,’ aldus Dr. Len.
Het is haast niet te begrijpen.

De hele wereld is jouw verantwoordelijkheid
Dr. Len legde uit dat volledige verantwoordelijkheid voor je leven betekent dat alles in je leven – eenvoudig omdat het in jouw leven is – jouw verantwoordelijkheid is. In een letterlijke betekenis is de hele wereld jouw creatie.

Oef! Dit is moeilijk te slikken. Verantwoordelijk zijn voor wat we zeggen of doen is een ding, maar verantwoordelijk zijn voor wat iedereen in ons leven zegt of doet is toch wel wat anders. Toch is dit de waarheid.

Als we volledige verantwoordelijkheid nemen voor ons leven, dan is alles wat we zien, horen, proeven, aanraken of hoe dan ook ervaren onze verantwoordelijkheid is omdat het zich in ons leven bevindt.

Dit betekent dat terroristische activiteit, de president, de economie – of wat dan ook dat we ervaren en niet leuk vinden – aan ons is om te helen. Deze dingen bestaan niet, dan alleen als projecties van ons, van binnenuit. Het probleem zit niet in die dingen, het zit in ons, en om ze te veranderen moeten we onszelf veranderen. Dit is wel moeilijk te vatten, laat staan te accepteren of het in werkelijkheid te leven. Verwijt is veel makkelijker dan totale verantwoordelijkheid.

Maar als wij ons eens gaan realiseren dat healing het houden van onszelf betekent, zullen we daar echt de vruchten van plukken.

Dr. Len:
’Als je je leven wilt verbeteren, moet je je leven helen. Als je iemand wilt genezen, zelfs een krankzinnige crimineel, doe je dat door jezelf te helen’.

Hoe doe je dat?
Dr. Len legde uit hoe dat ging, dat helen van zichzelf. Wat deed hij dan precies, als hij in de dossiers van die patiënten keek? ‘Ik bleef alleen maar zeggen ‘I’m sorry’ en ‘I love you’ steeds maar weer opnieuw. En dat is ‘t”…

Kortom, het houden van jezelf is de belangrijkste manier om jezelf te verbeteren, en terwijl je jezelf verbetert, verbeter je jouw wereld.

Praktisch voorbeeld
Dr. Len legde uit dat door jezelf te verbeteren, de vibratie van bijvoorbeeld jouw boek (of je andere creatie) zal verhogen, en iedereen zal het al lezende voelen. Kort gezegd, terwijl jij verbetert zullen  jouw lezers ook verbeteren. ‘En hoe zal het zijn met de boeken die al verkocht zijn in de buitenwereld?’, vroegen de sceptici. ‘Die boeken zijn niet in de buitenwereld. Die zijn nog steeds in jezelf. Er is geen buitenwereld.’

Deze mystieke wijsheid kan ons verstand te boven gaan.

Echter, laat het voldoende zijn om te zeggen dat wanneer je iets wilt verbeteren in je leven, er maar één plaats is waar je moet kijken: in jezelf.

En als je kijkt, doe het met liefde.

Bron: HappyNews

Geef een reactie