Immunotherapie bij kanker

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 75248x bekeken

Immunotherapie-bij-kankerKanker-immunotherapie is de grootste wetenschappelijke doorbraak van 2013

Wetenschappelijk tijdschrift Science heeft de prijs “Breakthrough of the Year 2013”  uitgereikt aan de immunotherapie bij kanker.

Ware doorbraak en paradigmaverschuiving binnen kankeronderzoek
Volgens de Science-redactie is er sprake van een ware paradigmaverschuiving binnen kankeronderzoek. Naast de tumor zelf staat nu ook het immuunsysteem centraal. Er is een enorme klinische respons geweest. Vroegere skeptici zijn nu overtuigd van de bruikbaarheid van de behandelingen.

Oncologen en immunologen zijn heel enthousiast over deze methode. Want  naast de klassieke chemotherapie, bestralingen en chirurgie heeft immunotherapie zich bewezen als onderdeel van kankerbestrijding. Wie weet, misschien zullen de chemotherapieën en bestralingen in de toekomst overbodig zijn dankzij deze immunotherapie.

Compleet nieuwe manier van kankerbehandeling
Immunotherapie is een compleet nieuwe manier van het behandelen van kanker. In plaats van de tumor zelf aan te vallen, wordt het immuunsysteem zo versterkt dat het zelf gaat vechten tegen kankercellen. De eerste patiënten zijn al volledig genezen.

Er zijn op dit moment twee succesvolle methodes. Bij de eerste worden T-cellen, bepaalde witte bloedcellen, zodanig genetisch aangepast dat ze kankercellen herkennen en gaan aanvallen. Een andere methode is om T-cellen te deblokkeren, zodat ze hun volle potentieel kunnen benutten om de strijd aan te gaan met kankercellen. Behandeling is wel prijzig, ongeveer €80.000 per patiënt.

De testen die dit jaar zijn uitgevoerd waren behoorlijk succesvol. Bij 300 mensen werden tumoren door de behandeling zo’n 30 procent kleiner. In een andere test genazen zelfs 45 van 75 kinderen en volwassenen met leukemie.

Waarom sommige mensen wel en andere niet genezen is nog steeds onduidelijk.

Bron: Welingelichte Kringen

Geef een reactie