Klysma’s: verlichting voor je lichaam en geest

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 19078x bekeken

Klysma_verlichting-voor-je-lichaam-en-geestKrachtig en efficiënt

Veel mensen zijn afkerig van klysma’s, maar deze methode kan een krachtige manier zijn om het helingsproces te versnellen en zowel fysieke als mentale verbetering te bewerkstelligen.

De Engelse voedingsdeskundige Barbara Wren brengt deze heel oude krachtige en efficiënte methode weer ter sprake in haar boek “Cellular Awakening, How your Body Holds and Creates Light”.

Wat is een klysma?
Een klysma (ook wel eens als darmspoeling, klisteer of lavement genoemd) is het rectaal (via de anus) inbrengen van een vloeistof in de darmen.

Waarom een klysma?

Een klysma is in de geneeskunde een zeer oude methode en een bijzonder krachtig hulpmiddel om een snelle verandering in de geest en het lichaam te bewerkstelligen.

Het colon is een zeer efficiënte route waarlangs je therapeutische substanties kunt inbrengen, omdat hij in een directe verbinding staat met de lever. Wanneer een substantie, zoals voedsel en dranken, het lichaam binnenkomt, wordt het voordat het wordt gebruikt, geëtiketteerd als “vriendelijk”, zodat het niet wordt aangevallen door het immuunsysteem. De lever etiketteert het, dus hoe sneller een substantie aankomt in de lever, hoe sneller het kan worden gebruikt door het lichaam. Er is een grote ader, de poortader, die de lever met het colon verbindt. De opname van veel voedingsstoffen vindt plaats door de dunne darm en het colon of de dikke darm. De poortader vervoert deze voedingsstoffen naar de lever, dus alles wat het colon binnenkomt via een klysma zal ook worden opgenomen en via de poortader  direct worden vervoerd naar de lever. Hierdoor wordt een klysma een van de krachtigste en snelste manieren om een biochemische verandering in het lichaam te bewerkstelligen. De specifieke actie van een klysma hangt af van van het therapeutische effect van de substantie die is toegevoegd.

De afvoer van afvalstoffen
Een andere functie van het colon is de afvoer van afvalstoffen. Afvalstoffen worden door het colon vervoerd met een reeks peristaltische bewegingen.

Vezels zijn bijzonder belangrijk in een eetpatroon, zodat de spieren rondom de colonwand iets hebben om mee te werken.

Een eetpatroon met geraffineerd, bewerkt voedsel bevat weinig vezels en dat kan leiden tot vermindering van peristaltische beweging. Dat betekent dat voedsel niet efficiënt door het systeem gaat en kan gaan vastzitten in de kleine zakjes langs het colon en samengeperst kan worden langs de colonwand. Het voedsel begint dan te gisten, waardoor het het colon zeer toxisch wordt. Deze toxines worden dan opnieuw geabsorbeerd door het lichaam, waardoor de lever door toxiciteit wordt overvoerd. Hij moet dit dan ergens in het lichaam proberen op te slaan.

Dit wordt “autovergiftiging” genoemd. Het lichaam vergiftigt zichzelf met toxiciteit, omdat het geen open eliminatieroute heeft.

Constipatie (verstopping) is vaak het eerste teken van een probleem. Ook dehydratie wordt geregistreerd in het colon en als iemand erg is uitgedroogd, ontstaan er problemen met de constipatie en de heropname van toxiciteit.

Een dagelijkse ontlasting is een teken van een goede gezondheid en klysma’s kunnen een zeer goed hulpmiddel zijn om trage darmen te reinigen en het lichaam te hydreren; tegelijkertijd stimuleer je een zuiverings- en geneesproces. Wanneer er een belangrijke afgifte is van toxines in het bloed en de lymf, is een klysma de efficiëntste manier om deze toxines uit het lichaam te voeren.

Let op: zodra gezondheid en balans zijn bereikt, moeten klysma’s alleen worden toegepast als onderdeel van een onderhoudsprogramma (bijvoorbeeld één keer per week of eens per maand).

Werkwijze van een klysma

Benodigdheden:

– een verzwaarde klysma-emmer of zak;
– een kan met een inhoud van 1 liter;
– de vloeistof die voor het klysma wordt gebruikt (dit varieert afhankelijk van het type klysma);
– een kussen;
– iets om op de grond te leggen, ter bescherming tegen de vloeistof ( een handdoek of een plastic kleed);
– een glijmiddel (wonderolie is erg goed);
– een haak waaraan de klysmazak kan hangen;
– een klok voor de tijdsduur.

Instructies:

1 ~ bereid de klysmavloeistof voor;
2 ~ hang de klysma-emmer/zak aan de haak, zodanig dat de bodem ervan ongeveer 1 meter boven jouw ligpositie hangt;
3 ~ controleer of de kraan dicht is en giet de klysmavloeistof dan in de emmer/zak;
4 ~ verwijder de lucht uit de slang door er wat vloeistof door te laten stromen;
5 ~ breng glijmiddel rond de anus aan;
6 ~ leg het beschermingsmateriaal op de grond en ga dan op je rug liggen, met de knieën omhoog of ga, als je dat prettiger vindt, op je rechterzij liggen. Het kussen kun je onder je hoofd leggen;
7 ~ breng het pijpje aan in de anus. (Sommige klysmazakken hebben twee verschillende  maten pijpjes. Gebruik de kleinere, want de grotere is grotere is bestemd voor een vaginale douche);
8 ~ open de kraan en laat de vloeistof zachtjes in het rectale gebied stromen. Masseer tegelijkertijd je onderbuik;
9 ~ als de vloeistof erin zit, doe dan de kraan dicht en haal het pijpje uit je anus;
10 ~ houd de vloeistof een bepaalde tijd vast, 10 – 15 minuut (zie ook de opmerkingen hieronder). Als je je niet lekker voelt, zoals pijn door darmgassen, masseer dan je onderbuik totdat de pijn verdwijnt;
11 ~ ga na afloop naar de wc om te ontlasten.

Opmerkingen:

– als je moeite hebt met het vasthouden van een klysma, probeer dan de hoeveelheid vloeistof en/of de tijdsduur te verminderen;
– klysma’s worden vaak gemakkelijker als je je eerst in een warm bad hebt ondergedompeld, de onderbuikspieren kunnen dan ontspannen;
– het is niet raadzaam om klysma’s toe te passen als je honger hebt;
– het is niet raadzaam om stimulerende klysma’s (zoals koffieklysma) toe te passen voor het naar bed gaan.

Let op! Pas geen klysma’s toe als er sprake is van een verzakking in het bekkengebied of van een risico op bloedingen.

Bron: Barbara Wren “Cellular Awakening, How your Body Holds and Creates Light”.

Geef een reactie