Kurkuma ter preventie van de ziekte van Alzheimer

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 20899x bekeken

Kurkuma-voorkomt-en-afremt-de-ziekte-van-Alzheimer-1Bestanddeel uit kurkuma ter preventie en behandeling van neurodegeneratieve ziekten

Kurkuma, het gele kruid uit de keuken dat onder andere gebruikt wordt om curry van te maken, heeft een bestanddeel dat gebruikt kan worden om neurologische aandoeningen te behandelen. Kurkuma zou namelijk celgroei en -differentiatie in de hersenen stimuleren. Dit geeft hoop aan Alzheimerpatiënten en mensen die een beroerte hebben gehad. Dit blijkt volgens onderzoek van Institute of Neuroscience and Medicine in Jülich, Duitsland. De studie werd gepubliceerd in Stem Cell Research & Therapy.

In kurkuma zit een tumerone, een bioactief bestanddeel. Voorgaande studies lieten zien dat het de activatie van microgliale cellen blokkeert. Wanneer microgliale cellen geactiveerd zijn, veroorzaken ze neuroinflammatie wat gekoppeld is aan neurologische aandoeningen. Volgens de onderzoekers was de impact van turmerone op het zelfherstellend vermogen van de hersenen tot nu toe nog niet bekend.

Stap verder naar regeneratieve medicijnen
In het onderzoek werd de focus gelegd op de endogene neurale stamcellen in de hersenen. Deze stamcellen spelen een belangrijke rol in zelfherstel van het brein bij ziektes zoals Alzheimer. De onderzoekers zeggen een stap verder te zijn naar regeneratieve medicijnen.

Kurkuma bevat ook curcumine, dit bestanddeel staat bekend om zijn neurobeschermende anti-ontstekingswerende eigenschappen.

Doorbraken
Ook de University of Leicester ontwikkelde een nieuw proces om Alzheimer en gerelateerde neurodegeneratieve ziekten te behandelen, door middel van een specifiek synthetisch aminozuur. Gelijktijdig identificeerden onderzoekers van de Mayoclinic een defect in neurologische routes, wat ook leidde tot nieuwe strategieën om neurodegeneratieve ziekten te voorkomen.

Drijvende kracht achter Alzheimer is ontsteking

Onlangs heeft weer een studie aangetoond dat kurkuma de ziekte van Alzheimer voorkomt en afremt.

Dit keer deed een chemicus van de University of Western Sydney de ontdekking. De chemicus, dr. Muench, legde in zijn onderzoek de nadruk op de drijvende kracht achter Alzheimer; namelijk ontsteking. En hoewel ontstekingswerende pijnstillers als ibuprofen Alzheimer lijken te remmen, veroorzaken deze middelen problemen, aldus Muench, die dit soort pijnstillers gevaarlijk noemt.

Uit studies blijkt dat bepaalde medicatie Alzheimer en aanverwante neurodegeneratieve ziekten alleen maar in de hand werkt, zoals benzodiazepinen.

De rol van planten en kruiden
Het wordt dus echt wel tijd om ziekten waarbij sprake is van achteruitgang van de hersenen, anders aan te pakken. De tijd waarin alleen de alternatieve geneeskunde pleit voor natuurlijke bestrijding lijkt voorbij, ook de wetenschap onderzoekt steeds meer de mogelijkheden die de natuur te bieden heeft. En met succes. Voeding en micronutriënten zijn een belangrijke sleutel.

Muench is hierover enthousiast, maar dan wel over gezonde voeding in pilvorm: “Stel je voor, in plaats van gezond eten neem je gewoon een pil! Dat maakt preventie een stuk makkelijker.”

Natuurlijke ontstekingsremmers
Recent bleek dat granaatappel, granaatappelsap en granaatappelextract Alzheimer afremt. Ook overgewicht en de kwaliteit van slaap spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte.

Muench en collega’s hebben niet alleen curcumine in kurkuma bekeken, maar ook catechinen, proantocyaniden uit groene thee, de flavone glycosiden uit Ginkgo biloba. Ook onderzochten ze omega-3-vetzuren. De bevindingen zijn gepubliceerd in medisch journal  CNS & Neurological Disorders – Drug Targets.

Ook verbeterde cognitie
Bestanddelen uit planten en kruiden onderdrukken de productie van cytokinen en andere ontstekingsmakers die aanwezig zijn bij mensen met Alzheimer. Ook onderdrukken ze de productie van prostaglandinen, wat veelbelovend is volgens Muench. Behalve dat de onderzochte stoffen ontsteking onderdrukken, bewerkstelligen ze ook verbeterde cognitieve vaardigheden.

Alzheimer Researcher dr. Bryce Vissel zegt dat kurkuma het beste bewijs is van alle studies omtrent natuurlijke stoffen en de effecten op Alzheimer.

Bron: GoedGezond, Stem Cell Research & Therapy 

Geef een reactie