Last van artritis? Probeer kurkuma

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 103119x bekeken

Last-van-artritis-Probeer-kurkumaKurkuma

Kurkuma kan pijnstillend werken en mensen met osteoartritis meer bewegingsvrijheid schenken

Uit een nieuwe klinische test blijkt dat curcumine – het krachtige ontstekingsremmende molecuul in kurkuma dat de specerij haar gele kleur geeft – pijnstillend kan werken en mensen met osteoartritis bijvoorbeeld in het kniegewricht meer bewegingsvrijheid kan schenken.

Curcumine heeft recent veel aandacht gekregen vanwege zijn sterk antioxiderende effecten. In klinische tests is onderzocht wat het spul kan betekenen voor de behandeling en voorkoming van een hele trits aandoeningen, variërend van Alzheimer tot huidontsteking tot prikkelbare darm en vele vormen van kanker.

Dit onderzoek toont andermaal aan dat curcumine symptomen van osteoartritis kan onderdrukken. Mensen die aan deze kwaal lijden – in de VS zijn dat er 27 miljoen – kregen zes weken lang hetzij een curcumine-supplement (1500 mg per dag, in drie doses van 500 mg), hetzij een placebo.

Dubbelblind onderzoek
Het onderzoek was dubbelblind, wat betekent dat noch de patiënten, noch de artsen die het middel toedienden wisten wie de curcumine en wie de placebo hadden gekregen. Alle deelnemers werden beoordeeld aan de hand van standaard indexen  waarmee de ernst van de artritis werd gemeten. Na zes weken hadden de proefpersonen die de curcumine bleken te hebben genomen minder pijn en minder bewegingsbeperking.

Deze resultaten sluiten aan op reeds opgedane kennis over de wijze waarop curcumine mensen met artritis kan helpen – eerder onderzoek had al  uitgewezen dat curcumine even pijnstillend werkt als ibuprofen en minder bijwerkingen geeft. Ook is vastgesteld welke moleculen door curcumine worden beïnvloed waardoor cel gedrag in door artritis aangetaste gewrichten verandert.

Bron: The Optimist

Geef een reactie