Lekkere glutenvrije Sinterklaas recepten

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 17987x bekeken

Lekkere-glutenvrije-Sinterklaas-receptenVerantwoord genieten

De Sint is nu weer in het land en dat betekent dat we officieel weer lekker mogen smullen van pepernoten, marsepein, taai taai en speculaas. Deze lekkernijen zijn normaal gesproken niet zo gezond, maar vandaag delen we deze lekkere glutenvrije Sinterklaas recepten met je, die ook nog eens vrij zijn van geraffineerde suikers. Iets meer verantwoord genieten dus!

Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten
Als je niet glutenvrij hoeft te eten, kun je overigens ook speltmeel gebruiken. Je pepernootjes worden dan nét iets lekkerder. En als je wel (wat) suiker eet, kun je natuurlijk ook melkchoco-lade en witte chocolade smelten, om die leuke 3 kleuren chocolade pepernootjes te krijgen.

Ingrediënten:

– 275 gram glutenvrij (zelfrijzend) meel;
– 25 gram amandelmeel;
– 15 gram speculaaskruiden;
– 150 gram kokosolie;
– 100 gram kokosbloesemsuiker;
– 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder;
– 1/2 theelepel baking soda;
– 1 theelepel vanille extract;
– 75 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk);
– 80 gram pure chocolade (Vivani 92%);
– snuf zout.

Bereiding:

– verwarm de oven voor op 160 graden;
– doe alle droge ingrediënten in een kom en doe daar dan de gesmolten kokosolie, vanille extract en plantaardige melk bij;
– mix met een handmixer met deeghaken, in een keukenmachine of kneed met je handen goed door, tot je een egaal deeg hebt;
– bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het deeg hele kleine balletjes;
– leg deze balletjes, met een klein beetje tussenruimte op de bakplaat;
– ga net zo lang door tot de bakplaat vol is. Waarschijnlijk kun je er twee bakplaten mee vullen;
– bak de pepernootjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin;
– laat deze ongeveer een half uur goed afkoelen;
– smelt de chocolade au-bain-marie en dip de pepernoten één voor één in de chocolade met een theelepeltje;
– leg ze op een bord of bakpapier en herhaal, en je hebt meer dan genoeg om iedereen te laten proeven!

Glutenvrije en suikervrije clafoutis met bramen en bosbessen

Ze zijn ook zuivelvrij!

Officieel wordt een clafoutis gemaakt met kersen, maar we gaan hier met bramen en bosbessen experimenteren. Je kunt er natuurlijk zelf mee variëren, dus als je gek bent op frambozen kun je ook eens een frambozen clafoutis maken. Je kunt vers fruit of diepvriesfruit gebruiken, maar laat diepvriesfruit vooraf wel even ontdooien. Wanneer je het fruit nog bevroren uit de diepvries in de oven stopt, komt er nog veel water vrij bij het ontdooien en daardoor wordt het deeg een beetje nattig.

Als je geen glutenallergie hebt, kun je in plaats van amandelmeel ook speltmeel gebruiken. Als je geen amandelmeel in huis hebt en wél een glutenvrije versie wilt maken, kun je ook gewoon glutenvrije bloem gebruiken. Alles kan!

Waar je bij het maken van de clafoutis op moet letten, is dat je de eieren echt alleen losklopt, met een garde. Klop de eieren dus niet ‘luchtig’ op, met een keukenmachine, want dan krijgt het deeg geen structuur. Je moet dus eigenlijk echt een soort omelet mengsel maken met het meel en de suiker.

Ingrediënten en benodigheden:

– bakblik van ca. 20×20 cm – 4-6 personen;
– 3 eieren;
– 75 gram amandelmeel;
– 250 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk);
– 20 gram kokosbloesemsuiker (of honing);
– 1 theelepel vanille extract;
– 1 theelepel kaneel;
– snufje zout;
– 250 gram bramen;
– 50 gram bosbessen.

Bereiding:

– verwarm de oven voor op 180 graden;
– klop de eieren los, zoals bij een omelet;
– meng alvast het afgewogen meel met kokosbloesemsuiker en voeg beetje bij beetje bij de eieren, terwijl je met een garde goed blijft kloppen;
– voeg de amandelmelk, het vanille extract, kaneel en zout toe en roer door;
– vet het bakblik in met kokosolie en leg hierin de bramen en bosbessen;
– giet dan het eimengsel over het fruit heen en zet het bakblik in de oven;
– bak in 45-60 minuten mooi goudbruin (check af en toe, baktijden kunnen per oven verschillen);
– garneer met wat vers fruit en kokosrasp.

Glutenvrije taai taai
Hoef je niet glutenvrij te eten? Vervang het boekweitmeel dan door speltmeel. En als je deze taai taai veganistisch wilt maken, laat dan de laatste stap van dit recept (bestrijken met ei) weg.

Ingrediënten:

– 250 gram boekweitmeel;
– 100 gram amandelmeel;
– 250 gram honing;
– 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden;
– 2 theelepels gemalen anijszaad;
– 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder;
– 1 theelepel baking soda;
– snuf zout;
– snuf zwarte peper;
– 1 eigeel (om de taai taai te bestrijken).

Bereiding:

– weeg de ingrediënten af;
– doe eerst de droge ingrediënten bij elkaar (boekweitmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, anijszaad, bakpoeder, baking soda, zout en peper);
– meng hier de honing doorheen en mix met een keukenmachine of handmixer tot een egaal deeg;
– let op: het deeg moet flink plakkerig zijn, zo plakkerig dat het aan je vingers blijft plakken en je er in eerste instantie geen bolletjes of iets dergelijks van kunt rollen. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe;
– proef even en voeg naar smaak nog wat extra speculaaskruiden of anijszaad toe;
– laat het deeg een uur rusten in de koelkast;
– verwarm dan de oven voor op 200 graden;
– bedek een bakplaat met bakpapier en leg het deeg in een vorm die jij leuk vindt op het bakpapier;
– scheid het eiwit van het eigeel en bestrijk de bovenkant van het deeg met eigeel;
– bak het taai taai in over 12-20 minuten mooi goudbruin (baktijd kan erg verschillen per oven).

Suikervrij marsepein

Wees voorzichtig met dit recept als je gevoelig bent voor (fruit)suiker, bijv. door diabetes.

Omdat de normale marsepein vaak één grote suikerbende is en ook nog is allerlei onnatuurlijke kleurstoffen bevat, heeft het vaak de leukste vormen en kleurtjes. Toegegeven: dat ziet er leuker uit dan deze, ietwat saaie, bruine balletjes, maar de smaak is er niet minder om.

Als je van chocolade houd, kun je de balletjes trouwens ook even door wat rauw cacaopoeder heen rollen: ook erg lekker! Je kunt de kokosbloesemsuiker overigens ook weglaten en alleen dadels gebruiken; gebruik dan nog 1 á 2 extra dadels.

Ingrediënten:
(voor zo’n 30 marsepein balletjes)

– 200 gram amandelmeel;
– 225 gram medjoul dadels;
– 65 gram kokosolie (gesmolten);
– 2-3 theelepels amandelextract (naar smaak);
– 25 gram kokosbloesemsuiker;
– sap van een halve citroen.

Bereiding:

– ontpit de medjoul dadels en doe deze samen met de gesmolten kokosolie, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, amandelextract en citroensap in de foodprocessor of keukenmachine;
– zet de keukenmachine aan tot dit een egaal mengsel;
– kneed dan het deeg tot een grote bal. Het zou precies goed moeten zijn, maar je kunt altijd nog een beetje kokosolie toevoegen als het te droog is, of juist amandelmeel als het echt te nat is;
– maak van het deeg kleine balletjes ter grootte van een bonk en leg op een bordje. Ga zo door tot het deeg op is, je kunt waarschijnlijk tussen de 25 en 35 balletjes maken, afhankelijk van de grootte. Natuurlijk kun je er ook 1 groot marsepeinstuk van maken, of geef het een andere leuke vorm;
– laat in de koelkast afkoelen;
– ongeveer 15-20 minuten voor serveren uit de koelkast halen; dan smaakt het marsepein het allerlekkerst.

Glutenvrij gevuld speculaas zonder geraffineerde suikers
Deze speculaaskoek is overigens erg brokkelig. Speculaas brokken heb je natuurlijk ook in de winkel, maar dit brokkelt gemakkelijker. Dat is natuurlijk een typisch kenmerk van glutenvrij bakken. Mocht je dus geen glutenallergie maar een tarweallergie hebben, dan kun je het ook best met 50% speltmeel en 50% amandelmeel proberen. Om het gevuld speculaas te laten glimmen kun je de bovenkant met wat eigeel bestreken, maar je kunt dit natuurlijk ook weglaten als je veganistisch eet.

Ingrediënten voor het amandelspijs:

– 200 gram blanke amandelen;
– 175 gram medjool dadels;
– sap van een halve citroen;
– asp van een halve citroen.

Ingrediënten voor het speculaas:

– 275 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijv. van Orgran);
– 25 gram amandelmeel;
– 50 gram kokosbloesemsuiker;
– 150 gram kokosolie;
– 25 gram speculaaskruiden;
– 1 theelepel vanille extract;
– 75 ml amandelmelk;
– 1 theelepel kaneel;
– 1 theelepel wijnsteenbakpoeder.

Bereiding:

– verwarm de oven voor op 175 graden;
– pak voor het speculaas een grote kom;
– meng hierin bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder;
– smelt in een apart kommetje de kokosolie;
– doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en amandelmelk;
– kneed het deeg kort;
– doe ook het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast;
– verdeel het deeg in 2 stukken en maak hiervan 2  gelijke plakken van ongeveer 2 cm dik;
– deze plakken mogen los van elkaar even 15 minuten in de oven;
– maak in de tussentijd het amandelspijs;
– doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn;
– voeg dan de dadels en citroensap/rasp toe en maak er één geheel van;
– haal de twee plakken speculaas uit de oven en verdeel het amandelspijs over één plak;
– druk goed aan tussen de vingers en leg voorzichtig op het speculaas; de speculaas is heel brokkelig;
– leg heel voorzichtig de andere plak speculaas bovenop de plak met het spijs en druk hier wat halve amandelen in;
– bestrijk de bovenkant nog met wat los geklopt ei (of niet, als je vegan eet);
– bak nog even in de oven tot het mooi goudbruin is (nog eens ca. 20 minuten). Let op, baktijd verschilt per oven dus houd het gevuld speculaas tussendoor goed in de gaten. Het kan zijn dat het bij jou iets korter of langer moet bakken.

Geniet ervan en eet goed boven je bordje, anders kruimel je alles onder.

Glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers
Deze glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers zijn minstens net zo lekker als de gewone. Hoef je nu niet glutenvrij te eten, maar wil je toch gezonde pepernoten maken? Vervang dan het zelfrijzend glutenvrije bakmeel door 275 gram speltmeel. Dit is niet glutenvrij, wel tarwevrij.

Ingrediënten:

– 275 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij);
– 25 gram amandelmeel;
– 150 gram kokosolie;
– 100 gram kokosbloesemsuiker;
– 12 gram speculaaskruiden;
– 1 theelepel vanille extract;
– 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder;
– snuf zout;
– 75 ml amandelmelk (zonder suiker).

Bereiding:

– verwarm de oven voor op 160 graden;
– meng de droge ingrediënten in een kom (bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout);
– meng in een losse kom de vloeibare ingrediënten (gesmolten kokosolie, vanille extract en amandelmelk) en meng deze daarna door de droge ingrediënten;
– kneed dit even goed door elkaar;
– maak dan van het deeg kleine balletjes;
– het deeg kan wat brossig zijn, omdat er geen gluten inzitten, en wat sneller uit elkaar vallen. Maak dan de balletjes tussen je vingers i.p.v. met je handen te rollen;
– leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin;
– waarschijnlijk moet je in twee ladingen bakken, het deeg geeft meer dan genoeg pepernootjes om met iedereen te delen!

Tarwevrije speculaas muffins zonder geraffineerde suiker
Deze Tarwevrije Speculaas Muffins zonder geraffineerde suiker zijn simpel en snel te maken; in 20 minuten staan ze voor je neus af te koelen. Ze zijn suikervrij, tarwevrij, lactosevrij en eventueel glutenvrij te maken, dus bijna iedereen zal er van kunnen genieten!

Wil je een glutenvrije variant maken? Gebruik dan simpelweg alleen amandelmeel, of 150 gram amandelmeel en 50 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel.  En heb je geen stevia in huis, dan kun je dit weglaten en iets meer kokosbloesemsuiker toevoegen (85 gram in plaats van 60).

Ingrediënten:

– 100 gram amandelmeel;
– 100 gram speltmeel;
– 60 gram kokosbloesemsuiker;
– 18 druppels stevia;
– 75 gram kokosolie;
– 1 theelepel vanille extract;
– 1 theelepel baking soda;
– 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder;
– 15 gram speculaaskruiden;
– 2 eieren.

Bereiding:

– verwarm de oven voor op 150 graden;
– doe alle droge ingrediënten in een kom (speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, baking soda, bakpoeder en speculaaskruiden);
– smelt de kokosolie apart;
– voeg de kokosolie en het vanille extract toe en roer het mengsel door;
– klop de eieren op tot er een luchtig mengsel ontstaat en schep dit dan voorzichtig door het deeg;
– mix voorzichtig maar goed en schep dan het mengsel in muffin bakvormpjes;
– zet deze in de oven en bak in ongeveer 18 minuten mooi goudbruin en gaar;
– laat de muffins afkoelen en genieten maar!

Bron: Focus On Foodies

Geef een reactie