Leven aan zee is gezonder

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 6846x bekeken

english_seaside_lyme_regisMensen die aan de Engelse kust leven zijn vaak gezonder, fitter en gelukkiger dan hun leeftijdsgenoten die meer in het binnenland leven. Dat blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Health and Place.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het European Center for Environment en de University of Exeter. De verbeteringen in gezondheid waren klein, maar wel significant. Minder stress en meer mogelijkheden om te bewegen, verklaren waarschijnlijk dit effect. De onderzoekers keken naar gegevens van 48 miljoen mensen in Engeland uit 2001. Ze vergeleken de gezondheid van de mensen met hoe dicht ze bij de zee wonen. Mensen die binnen 1 kilometer van de kust wonen, zeiden vaker dat ze een goede gezondheid hadden dan mensen die meer in het binnenland leven.

Verklaring
Het effect voor een individu was klein, maar het effect voor de publieke gezondheid is vele malen groter. Volgens hoofdonderzoeker Ben Wheeler zijn er verschillende verklaringen, maar geen van deze is nog onderzocht. “Een van de meest voor de hand liggende is dat je aan de kust meer mogelijkheden tot bewegen hebt. Daarnaast wordt de kust vaak als meer ontspannen gezien.”

Meer vermogend
Een andere mogelijke verklaring is dat mensen die naar de kust verhuizen gezonder en meer vermogend zijn. Het gezonde effect van de kust, bleek trouwens het grootst bij mensen met een arme achtergrond.

Onderzoeker Matthew White presenteerde de eerste resultaten van het onderzoek op een congres. Tijdens deze presentatie lag de nadruk vooral op het gevoel van geluk dat de kust veroorzaakt.

Bron: NU.nl

Geef een reactie