Magnesium: de vonk van het leven

Door Internationaal Therapeut, 6 reacties, 32778x bekeken

Magnesium-de-vonk-van-het-levenHet wondermineraal

Magnesium wordt het wondermineraal of de vonk van het leven genoemd en is een zeer belangrijk element dat onze onverdeelde aandacht verdient. Het Chinese teken “Mei” is samengesteld uit de symbolen voor “mineraal” en “mooi”. In de top drie van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens staat magnesium op drie; voorafgegaan door zuurstof en water. Een goed magnesiumgehalte in het lichaam is de basis voor een goede gezondheid. Veel mensen hebben onwetend een ernstig chronisch tekort met alle daaruit voortkomende gevolgen van depressie tot hart- en vaatziekten, van autisme tot diabetes en van migraine tot MS.

In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en electrosmog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt het mineraal zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie, daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Een groot deel van de botontkalkingepidemie is te wijten aan een chronisch magnesiumtekort. Dit wordt in de reguliere geneeskunde volledig veronachtzaamd.

De symptomen van een mogelijk magnesiumtekort en een verhoogde behoefte zijn indrukwekkend:
Verstijfde, verharde en verkrampte spieren, nervositeit, (chronische) vermoeid, overspannenheid, uitputtingsverschijnselen, onrust, prikkelbaarheid, alertheid-, concentratie-, geheugen- en woordbenoemingsstoornissen, duizeligheid, hoofdpijn, te hoge of te lage bloeddruk (magnesium is een ‘natuurlijke bètablokker’), slaapstoornissen, constipatie, overgevoeligheid voor lawaai en (fel) licht, angsten, fobieën en depressiviteit, stotteren, hyperreactiviteit en onhandelbaarheid en nauwelijks te beïnvloeden onrust bij (jonge) kinderen. Problemen met circulatie, spijsvertering, spieren en het zenuwstelsel hangen vaak samen met een magnesiumtekort net als aandoeningen die met “de oude dag” te maken hebben aangezien vooral ouderen vaak een ernstig chronisch magnesiumtekort hebben.

Onderzoeken tonen het verband aan tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, hart- en vaatziekten, CVS, migraine, menopauze, osteoporose, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, SIDS, cariës, RSI, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis en eczeem, de ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie.

Magnesium wordt zo massaal genegeerd door de huidige medische orde, deels door onwetendheid bij veel artsen maar ongetwijfeld ook omdat zij niet te patenteren is. Een goed magnesiumgehalte zou veel mensen op een goedkope manier een stuk gezonder houden hetgeen vele miljarden aan inkomsten zou schelen voor de farmaceutische industrie. Het zou mensen bekrachtigen en onafhankelijker maken, om nog maar te zwijgen over al het lijden dat door het aanvullen van magnesium zou kunnen worden voorkomen.

Magnesium wordt ook wel het best bewaarde geheim tot gezondheid en verjonging genoemd.

Het gebruik van magnesiumrijke voeding kan een tekort aanvullen, zoals (biologische) bladgroenten en alle groene groenten, cacao, noten, pitten en zaden. Als het gaat om het aanvullen van een ernstig chronisch tekort kan ook gekozen worden voor extra suppletie. Magnesiumchloride is de vorm die het beste wordt opgenomen door het lichaam. In veel gevallen verdient de toepassing hiervan via de huid de voorkeur omdat lang niet bij iedereen orale suppletie voldoende werkt.

Eén van de meest belangrijke en natuurlijke manieren van magnesium aanvulling is opname door de huid.

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dit vitale mineraal het lichaam binnentreedt door de huid, waardoor voor ons voordelige fysiologische processen optreden zoals een natuurlijk verhoging van de DHEA productie, die op geen enkele andere manier plaatsvindt.

Nederland bezit de grootste voorraad ter wereld aan zuiver magnesiumchloride die wordt gewonnen in Veendam uit de Zechstein laag, en die nu voornamelijk wordt gebruikt, met veel succes, voor de bestrijding van huidklachten zoals psoriasis en eczeem. Maar de toepassingen zijn nog veel breder.

Het gebruik van magnesiumchloride in de vorm van olie, gel en zout is de meest natuurlijke manier om een magnesiumtekort aan te vullen en zo te genezen van een reeks aan klachten en/of erger te voorkomen. De Zechstein magnesiumproducten zijn bij diverse Nederlandse leveranciers via internet te bestellen.

Dosering en toepassing
Hoeveel je moet smeren hangt af van hoeveel je wilt binnenkrijgen. Beide artsen die in het artikel worden genoemd hebben het over 6-8 mg per kg lichaamsgewicht dus dan kan je zo rekenen om hoeveel het gaat. Rekenvoorbeeld: Iemand van 75 kg heeft volgens deze rekensom 450 tot 600 mg per dag nodig, iemand van 100 kg zo’n 600 tot 800 mg per dag. Stel dat je uit zou gaan van 600 mg per dag. 1 spray magnesiumolie geeft 13-18 mg magnesiumchloride. Gemiddeld dus 15 mg. 600 mg zou 40 sprays per dag zijn. Dat lijkt veel maar ik doe op één hand vijf sprays van de sprayflacon en smeer dit vervolgens op mijn huid Als je 8 keer een handje van 5 sprays smeert over je lijf dan ben je er al. Je kunt het werkelijk overal smeren. Pijnlijke plekken doe ik wel het vaakst en eerst. De huid wordt heel zacht en sterk van de olie. In het begin kan deze wat prikken, zeker bij kleine wondjes. Verdunnen kan, maar dan zal er minder mg worden opgenomen. Je kunt de olie insmeren en laten zitten, maar deze kan op de huid wat plakkerig aanvoelen, alsof je in zee hebt gezwommen. De magnesium heeft ongeveer een half uur nodig om opgenomen te worden in je huid, daarna kan je je douchen, mocht je niet van dat plakkerige gevoel houden.

Magnesium in voeding
Het is natuurlijk mooi om je magnesium ook uit voeding te halen. Magnesium-, selenium- en zinkrijk is de paranoot of Braziliaanse noot. Een paar per dag en je komt al een heel eind en het is een mooie aanvulling. Selenium en zink zijn ook essentieel. De ongebrande versie is het best en deze zijn bij de notenwinkel te koop en smaken niet zo anders als de gebrande versie. Ook in andere noten zoals amandelen en cashews zit veel magnesium. Cacao is naast kelp een hele grote magnesiumleverancier (niet zo gek dat zoveel vrouwen (en mannen ook) daar zo van opknappen, gezien het verhaal over magnesium). Mooi alternatief is ook de rauwe cacao die te koop is, deze is bijvoorbeeld prima in muesli te verwerken.

Waar te koop?
Magnesiumolie (zuivere Zechstein magnesiumchloride verdunt met water) is te koop bij reformzaak, natuurwinkel, de betere drogist en via internet. Hier worden ook literflacons aangeboden wat een stuk goedkoper is. Bij sommige leveranciers wordt hij topic spray genoemd. Er zijn ook magnesium zoutvlokken (voor baden en voetenbaden) en gels te koop.

Bron: Happy News door Caroline Overzier

Reacties (6)

 1. Loes Hill
  25 oktober 2014
  0

  ik gebruik regelmatig magnesium tabletten van de apotheek ik heb vaak kramp in mijn benen. Kan ik dit elke dag slikken? Tevens gebruik ik Calci- Chew D gaat dit samen. Ik hoor het graag van u. Ik ben 63 jaar.

  Mvg Loes Hill

 2. Esperanza
  4 september 2014
  0

  Beste Zendorado Team.
  Dank voor helder artikel. Ik ben gek op noten en eet ze iedere dag (walnoten, amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten). Maar in noten zit ook fytinezuur (rauwe cacao ook dacht ik) en dit bindt zich aan mineralen, zoals magn. en calc., waardoor deze voedingsprodukten dus juist een mineralentekort kunnen veroorzaken. Dus ja…hoe moet ik dit nou zien?
  Zoals met meerdere voeding is t vaak goed voor het ene en juist slecht voor t andere. Vind t lastig om dan te beslissen welke keuzes ik moet maken!

 3. 2 augustus 2014
  0

  Goedemiddag
  Ik zou dit stuk graag op mijn facebook pagina delen, vinden jullie dat goed.

  Uiteraard met naamsvermelding.

  mvg Floatteam

  1. Viktoria
   2 augustus 2014
   0

   Beste L.Becks, uiteraard vinden we dat goed, want deze artikelen zijn er juist voor bedoeld. Dus, deel het gerust, heel graag zelfs :-). Je kunt het eenvoudigweg op je Facebook tijdlijn delen door op de Facebook knop te klikken (zie onderaan het artikel).

   Hartelijke groet,
   Het Zendorado team.

 4. bianca
  27 juli 2014
  0

  Hallo,
  Welke supplementen raad u aan om te gebruiken? Ik wil graag magnesium gaan slikken, maar ben niet erg thuis in deze wereld.

  1. Viktoria
   28 juli 2014
   0

   Beste Bianca, hartelijk dank voor je reactie. Vanuit onze persoonlijke ervaring kunnen we zeggen dat één van de beste manieren om magnesiumtekort aan te vullen is via huid en uiteraard via magnesiumrijke voeding (zie artikel).

   Er zijn verschillende bedrijven/winkels die dergelijke producten verkopen, bijvoorbeeld Paleo4you. Veel succes!

   Hartelijke groet,

   Het Zendorado team.

Geef een reactie