Meditatie als medicatie

Door Internationaal Therapeut, 1 reacties, 13285x bekeken

Meditatie-als-medicatie_1Meditatie verlicht depressieve klachten

Dagelijks dertig minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.

Meditatie of medicatie?
“Er zijn veel mensen die mediteren, maar het wordt nooit als medische therapie gebruikt,” vertelt hoofdonderzoeker Madhav Goyal. “Ons onderzoek laat echter zien dat meditatie net zo goed bepaalde spannings- of depressieve klachten kan verminderen als antidepressiva. Dit geldt niet voor mensen met ernstige klachten.”

Het onderzoek
Samen met zijn collega’s beschrijft Goyal in het tijdschrift JAMA Internal Medicine de resultaten van het onderzoek. Ze keken naar verschillende studies en evalueerden in welke mate klachten veranderden als gevolg van meditatie. De onderzoeksgroep bestond uit mensen met verschillende aandoeningen waaronder slapeloosheid en fibromyalgie. In totaal waren 3515 mensen betrokken bij het onderzoek.

Resultaten 
De onderzoekers vonden dat klachten als spanning, depressie en pijn werden verbeterd na een mindfulness meditatieprogramma van acht weken. Ook het stressniveau en de kwaliteit van leven leken een klein beetje te verbeteren. Ook een half jaar na het programma leken de verbeteringen nog stand te houden. Ook na controle voor een eventueel placebo-effect bleven de resultaten overeind staan. Daarbij vonden de onderzoekers ook geen schadelijke effecten van meditatie.

Mediteren, hoe doe je dat?
“Veel mensen denken dat meditatie gelijk staat aan zitten en niets doen”, aldus Goyal. “Maar dat is niet het geval. Meditatie is een actieve training van de geest om bewustzijn te vergroten. Verschillende meditatieprogramma’s doen dit op verschillende manieren.”

Mindfulness meditatie
Mindfulness meditatie leek in dit onderzoek het meeste effect te boeken. Over het algemeen wordt deze vorm van meditatie 30 tot 40 minuten per dag uitgevoerd. Het benadrukt het accepteren van gevoelens en gedachten zonder te oordelen en richt zich op ontspanning van het lichaam en de geest. Volgens Goyal is vervolgonderzoek nodig om te bepalen bij welke uitkomsten en klachten meditatie het grootste effect heeft. De onderzoeker stelt in ieder geval dat meditatieprogramma’s beter werken dan een placebo.

Bron: Nu.nl

Reacties (1)

  1. fantastisch zulke mooie en waardevolle artikelen en leerrijk

Geef een reactie