Methode ontwikkeld om materie te creëren uit licht

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 16867x bekeken

Licht-en-goud_creeer-je-eigen-universumLicht en goud: creëer je eigen universum

Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om materie te creëren uit licht.

Met behulp van een laser kunnen lichtdeeltjes worden gevormd die bijzonder veel energie bevatten. Als deze fotonen in een klein gouden buisje tegen elkaar botsen zullen er onder meer elektronen ontstaan, oftewel materiedeeltjes die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Dat melden onderzoekers van het Imperial College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Photonics.

Theorie
Amerikaanse wetenschappers speculeerden in 1934 al over een manier om materie te produceren uit licht. De natuurkundigen Gregory Breit en John Wheeler toonden destijds met een berekening aan dat de vorming van positief geladen deeltjes mogelijk moest zijn door fotonen tegen elkaar aan te laten botsen.

En nu hebben de onderzoekers van het Imperial College een praktische methode bedacht om deze theorie uit te voeren!

Goud
Eerst moeten met een laser gecreëerde lichtdeeltjes worden afgevuurd op een plakkaat goud. Daardoor ontstaan fotonen die een miljard keer meer energie hebben dan zichtbaar licht.

Vervolgens moet met een laser de binnenkant van een hol gouden buisje (een hohlraum) worden verhit. Ook in het binnenste van dit buisje ontstaat daardoor zeer energierijk licht.

Als de fotonen van buiten het hohlraum vervolgens worden gericht op de lichtdeeltjes in het buisje, zullen er volgens de wetenschappers materiedeeltjes (elektronen) en antimateriedeeltjes (positronen) worden gevormd.

Race
De wetenschappers hopen hun theorie binnen een jaar te verwezenlijken, zo meldt de Britse krant The Guardian. Als het experiment slaagt zou dat meer inzicht kunnen geven in het ontstaan van het universum. Vlak na de oerknal ontstond er mogelijk ook materie uit licht.

“De experimentele opzet die we voorstellen kan relatief gemakkelijk worden uitgevoerd en met bestaande technologie”, verklaart zijn onderzoeker Oliver Pike op nieuwssite ScienceDaily. “De race om dit experiment uit te voeren en tot een goed einde te brengen, begint nu!”

Bron: NU.nl

Geef een reactie