Natuurlijk medicijn bij slapeloosheid

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 19802x bekeken

Natuurlijk-medicijn-bij-slapeloosheidMelatonine als natuurlijk medicijn

Melatonine is een hormoon. Het wordt door onszelf aangemaakt in de pijnappelklier en heeft iets te maken met onze biologische klok.

Natuurlijk slaapmiddel
In 1993 werd ontdekt dat er een mogelijkheid bestaat om op een natuurlijke wijze het slapen te ondersteunen door middel van het toedienen van melatonine. Het helpt bij het reguleren van het dag- en nachtritme. Mensen die lijden aan slapeloosheid kunnen melatonine voorgeschreven krijgen.

Melatonine als voedingssupplement 
Melatonine staat geregistreerd als voedingssupplement en is in een lage dosis vrij te koop bij drogist en apotheek. Soms wordt melatonine voorgeschreven om de gevolgen van een jetlag te verminderen. Melatonine is een lichaamseigen stof en dus geen kunstmatige slaapmiddel. Het wordt verstrekt in de vorm van tabletten. Laat het tablet smelten onder de tong.

Voor wie is melatonine bedoeld?
Melatonine wordt vooral gebruikt om het slapen te bevorderen. Bepaalde groepen mensen zullen extra baat hebben bij het innemen van melatonine. Dit zijn o.a.:
– mensen die in ploegendienst werken;
– mensen die regelmatig lange vluchten moeten maken;
– kinderen die door hyperactiviteit, of door bepaalde medicijnen niet goed kunnen inslapen;
– kinderen met slaapstoornissen door leerproblemen;
– ouderen boven 55 jaar;
– mensen die slaapmedicatie willen afbouwen;
– mensen die een antioxidant willen gebruiken;
– mensen die hun afweersysteem willen versterken.

Melatonine voor ouderen
Oudere mensen maken minder melatonine aan. Het inslapen maar ook het goed doorslapen kan hierdoor lastiger worden. Tijdens het slapen verlaagt de lichaamstemperatuur. Ouderen kunnen problemen krijgen met de regulering van deze temperatuur. De kwaliteit van het slapen kan verbeterd worden door het innemen van melatonine. Ook kan het vertragend werken op het verouderingsproces.

Melatonine en het immuunsysteem
Er zijn aanwijzingen dat melatonine antioxiderende eigenschappen bezit die ons DNA beschermen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de bescherming die melatonine biedt tegen het ontstaan van kanker. De onderzoekers zijn ook van mening dat het toedienen van melatonine goede resultaten toont bij de kankerbestrijding. Zo is het ook vastgesteld dat mensen die borstkanker of prostaatkanker hebben minder melatonine in hun bloed hebben. Daarom kan extra melatonine worden gegeven bijvoorbeeld tijdens de chemotherapie.

Onderzoek in Spanje heeft aangetoond dat bewegen samen met het gebruik van melatonine de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Nader onderzoek is hier uiteraard noodzakelijk, doch de berichtgeving is hoopvol.

Bron: InfoNu

Geef een reactie