Okrosjka: Russische koude zomersoep

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 8560x bekeken

OkrosjkaOkrosjka

Okrosjka is een traditionele Russische koude soep. De naam komt van het werkwoord крошить (krosjit), dat verkruimelen of fijnhakken betekent.

De klassieke okrosjka is een mengeling van meestal rauwe groenten en kruiden (zoals komkom-mers, lente-uitjes, radijsjes, peterselie en dille), gekookte aardappelen, wortels (of gekookte winterpeen), hardgekookte eieren en ham met kvas . De kvas kan ook vervangen worden door kefir en citroenzuur. Er zijn tegenwoordig verschillende variaties mogelijk: puur vegetarisch of met (van tevoren gekookte) niet-vette vlees, okrosjka met vis of met fruit.

De ingrediënten worden fijngesneden in kleine vierkantjes, en worden met de kvas gemengd vlak voor het opdienen, hierdoor blijven de groenten knapperig.

Aangezien okrosjka de verfrissing van kvas combineert met de lichtheid van een salade, is ze uiterst geschikt als een zomerse maaltijd.

De meeste mensen eten hun okrosjka graag met een kwakje zure room of bittere Russische mosterd op de soep. Vaak worden ook suiker of zout toegevoegd.

Okrosjka: klassiek recept

Ingrediënten voor 4 porties:

– 800 g vlees (gekookt of geroosterd rundvlees, kip, varkensvlees, gevogelte, ham, enz.);
– 4 hardgekookte en gepelde eieren;
– 2 of 3 komkommers (het liefst zonder schil);
– een bosje lente/bosuitjes;
– een bosje verse dille;
– een bosje verse peterselie;
– mosterd (naar smaak);
– mierikswortel;
– zure room (naar smaak);
– peper en zout (naar smaak);
– 1L kvas (of kefir met citroensap en water).

Hoe je thuis zelf de kvas kunt maken lees hier.

Bereiding:

– alle ingrediënten in kleine blokjes snijden, kruiden fijnhakken;
– in een grote pan alles met elkaar mengen;
– soep koud opdienen; voor het opdienen de kvas toevoegen, op smaak brengen met peper en zout, eventueel met zure room en nog wat extra verse kruiden.

je kunt ook wat ijsblokjes er bij doen voor een extra verfrissend en verkoelend gevoel.

Laat deze koude zomerse soep je smaken!

Geef een reactie