Prostaatvergroting natuurlijk behandelen

Door Internationaal Therapeut, 1 reacties, 93981x bekeken

Prostaatvergroting-natuurlijk-behandelenKruidenremedie en andere natuurlijke mogelijkheden

Prostaatvergroting is een echte mannenkwaal om de simpele reden dat alleen mannen een prostaat bezitten.

Deze walnoot/kastanjegrote klier zit om het urinekanaal heen bij de uitgang van de blaas en wordt daarom pro-staat, voorstander-klier, genoemd. De prostaat produceert een soort vocht, dat ervoor zorgt dat het transport en de kwaliteit van het sperma tijdens een zaadlozing wordt verbeterd.

De medici noemen de goedaardige vergroting van de prostaat meestal BPH: benigne prostaat hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. BPH is in principe een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Lees meer over BPH op Prostaat.nl

Er zijn een aantal natuurlijke mogelijkheden om de symptomen van een vergrote prostaatklier, waaronder moeizaam urineren aan te pakken.

Aanpassen van de levensstijl
Vaak hebben mannen weinig last van de symptomen van een vergrote prostaatklier. Een paar veranderingen in levensstijl kan helpen te voorkomen dat de verschijnselen verergeren:

– urineren zodra je aandrang voelt;
– vermijd alcohol en producten die caffeine bevatten. Vooral juist na de maaltijd is het belangrijk dit te laten staan;
– twee uur voor het naar bed gaan niet meer drinken;
– verspreid de vochtinname over de dag en vermijd grote hoeveelheden vocht in één keer tot je te nemen;
– vermijd verkoudheidsmiddelen en medicatie voor de sinus en antihistaminica daar deze de prostaatvergroting kunnen verergeren;
– probeer stress te vermijden.

Voeding
De prostaat blijkt heel goed te reageren op een Mediterraan-Aziatisch getint voedingspatroon: royaal groenten en fruit; als vetbron noten, zaden, olijfolie en (vette) vis; weinig vlees met regelmatig vleesvervangers als tahoe en tempé (bevatten veel plantaardige oestrogeenachtige stoffen) en quorn (rijk aan zink). Extra prostaatvriendelijk zijn peulvruchten, lijnzaadolie, pompoenpitten (ook als olie verkrijgbaar) en tomaten, liefst gekookt of licht in olie gebakken. In tomaten zit lycopeen, een stof met een gunstige werking op de prostaat.

Homeopathische aanpak
Naast een constitutionele, op het individu gerichte behandeling, worden in de homeopathie natuurlijke middelen ingezet die specifiek op de prostaat werken. Meest bekend is de dwergpalm Sabal (ook wel serenoa genoemd) . Ook vaak gebruikt: Pygeum, Urtica urens (brandnetel), Agnus castus (monnikspeper), Conium (dolle kervel) en het sporenelement Selenium. Genoeg natuurlijke middelen voor een gezonde en klein blijvende prostaat.

Let op! Ga niet zelf met kruiden experimenteren maar raadpleeg je (homeopathische) arts of deze kruiden wel gebruikt kunnen worden in jouw persoonlijke geval.

Serenoa repens, 320 mg per dag; ook bekend onder de naam saw palmetto.
De vruchten van de zaagbladpalmboom zitten boordevol rijke vette zuren en phytosterolen. Extracten van deze vrucht zijn intenstief onderzocht in relatie tot de behandeling van een prostaatvergroting. Verschillende studies hebben aangetoond dat het extract van de zaagbladpalmboom de symptomen van een vergrote prostaatklier kunnen verlichten. Bij velen is resultaat geboekt.

Het kruid lijkt te werken als de medicamenten Proscar en Avodart en voorkomt dat testosteron zich omzet in dihydrotestosteron.

Ook bleek uit onderzoek dat dit natuurproduct net zo effectief is als Proscar en finasteride, maar wel met minder bijwerkingen.

Een Europese studie heeft aangetoond dat de helft van de Duitse urologen de voorkeur geeft aan ‘saw palmetto’ boven de farmaceutische behandeling van een vergrote prostaatklier. Door het extract slinkt niet de gehele prostaat maar wel de binnenzijde van deze klier. Wel dient te worden opgemerkt dat een nieuwere studie concludeerde dat het extract geen effect heeft op symptomen van een vergrote prostaatklier. Overleg het met je huisarts of het extract voor je een eventuele optie is.

Prunus Africana: Rood stinkhout en de prostaat
De Prunus Africana staat bekend onder verschillende namen: pygeum, iron wood, (red) stinkwood, African plum, African prune, African cherry, bitter almond en in het Afrikaans als rooistinkhout.

Het extract Pygeum is de kruidenremidee die afkomstig is van deze boom. Het wordt gebruikt door patiënten die te maken hebben met problemen met de prostaat. Het extract is al eeuwenlang in gebruik in Afrika, waar het bekend stond als probaat middel bij problemen aan de urinewegen.

Voor een goed resultaat wordt Pygeum africanum in een dosis tussen 75 – 200 mg per dag geadviseerd. Het middel is werkzaam tegen het wakker houdende nachtplassen en het versterkt de urinestraal.

De resultaten van dit natuurgeneesmiddel zijn zo veelbelovend dat ‘The Natural Standard Research Collaboration’ het volgende over pygeum meldt:

‘Pygeum (P. africanum bark extract) has been observed to moderately improve urinary symptoms associated with enlargement of the prostate gland or prostate inflammation. Numerous human studies report that pygeum significantly reduces urinary hesitancy, urinary frequency, the number of times patients need to wake up at night to urinate, and pain with urination in men who experience mild-to-moderate symptoms. However, pygeum does not appear to reduce the size of the prostate gland or reverse the process of BPH. It is unclear how pygeum compares to the effectiveness or safety of other medical therapies, such as prescription drugs (eg. alpha-adrenergic blockers or 5-alpha reductase inhibitors), surgical approaches, or other herbs/supplements such as saw palmetto. There is ongoing study in this area. Patients with urinary symptoms or BPH should speak with their healthcare professional about the various available treatment options.’

Pygeum (P. africanum schors extract) leidt tot verbetering van plasproblemen ten gevolge van een vergrote prostaat. Tal van studies melden dat pygeum het geregeld urineren bevorderd evenals dat het nachtplassen afneemt. Ook neemt de pijn tijdens het plassen af. Het instituut adviseert contact op te nemen met een professional om de mogelijkheden van het extract te bespreken.

Dit instituut ‘Natural Standard’ is een internationale onderzoeksorganisatie die systematisch wetenschappelijk bewijs onderzoekt van complementaire en alternatieve medicijnen. Samen met de medische faculteit van Harvard verstrekt ‘Natural Standard’ informatie aan consumenten aan ‘CAM for Harvard Health Publications’ en aan Susan G. Komen voor ‘the Cure’. Ook geeft National Standard informatie over kruiden en supplementen aan ‘MedlinePlus’. Een serieuze organisatie, wat blijkt uit het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgegeven handboek voor ‘the Pharmacovigilance of Antimalarial Medicines’. Hierin wordt Natural standard geciteerd als “The best and most authoritative web site available on herbal medicines.”

Graspollen en de prostaat
Twee studies hebben een extract van graspollen en een placebo vergeleken. Hieruit is gebleken dat graspollen geschikt zijn om symptomen van een vergrote prostaatklier te verbeteren. De frequentie van het nachtplassen neemt erdoor af evenals de hoeveelheid urine die achterblijft in de blaas. Een studie gaf ook aan dat de afmeting van de prostaat afnam.

Let op! Mensen die allergisch zijn voor graspollen kunnen geen gebruik maken van deze kruidenremedie.

Cranberry en de prostaat
Tsjechische wetenschappers van de Universiteit van Olomouc hebben een onderzoek gedaan naar de werking van cranberry’s bij mannen die problemen hebben met de urinewegen en een goedaardige vergroting van de prostaat.

Zij hebben geconcludeerd dat het gebruik van gedroogd cranberrypoeder de gezondheid van de prostaat verbetert en tevens moeilijkheden met het uitplassen van urine normaliseert. De helft van de 42 deelnemers kreeg gedurende een half jaar 1500 mg gedroogd cranberrypoeder. De andere helft fungeerde als controlegroep en kreeg geen suppletie. De mannen uit de cranberrygroep merkten duidelijk verbetering in het uitgeplaste volume, in de snelheid van het uitplassen, en de hoeveelheid achtergebleven urine in de blaas. Bij de controlegroep was geen enkele verbetering geconstateerd.

Bron: Homeopatische Praktijk, Plazilla

Reacties (1)

 1. Hans van der Stoop
  18 november 2015
  0

  Al met al lijkt het er dus sterk op dat de toegepaste leefstijl in het verleden…
  Een garantie is voor een toekomst met prostaatproblemen.(etc.)
  Waardoor het advies is om wat voor problemen dan ook te vermijden; zorg dat je begrijpt hoe je lichaam werkt en waar je geliefde genotsmiddelen toe leiden.
  Bovengenoemde supplementen en adviezen laten zien dat er tekorten aan essentiele bouwstoffen optreden en je die nu dient te gebruiken om e.e.a. weer te normaliseren.
  In het algemeen kan gezegd worden dat een juiste leefstijl problemen voorkomt en een onjuiste ze dus veroorzaakt.
  Educatie op dit terrein, spelenderwijs van kindsafaan, kan ervoor zorgen dat er later in het leven bewuste keuzes gemaakt kunnen worden of dat men aan struisvogelpolitiek gaat doen, voorkomen is beter dan het vaak onaangename proces van genezen.

Geef een reactie