Slapen. Hebben wij dat echt nodig?

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 25025x bekeken

Slapen_1Slaap is geen overbodige luxe

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom we slapen en wat het slapen precies met ons doet, maar de kans dat we in de toekomst helemaal zonder slaap kunnen is heel klein.

Statistiek over slaapstoornissen
Slaapstoornissen komen ontzettend vaak voor. Bijna een derde van de wereldbevolking klaagt wel eens over gestoorde slaap, slapeloosheid of overmatige slaperigheid. Ruim 20 % van de Nederlandse bevolking heeft last van slaapstoornissen. Gemiddeld liggen Nederlanders 7 uur en 54 minuten per etmaal in bed. Daarmee zijn we zo’n beetje de langste slapers ter wereld. De behoefte aan slaap is afhankelijk van leeftijd en kent ook sterke individuele verschillen. Slechts 5 % zoekt hiervoor medische hulp.

Wat gebeurt er in ons brein als we slapen?
Vroeger dacht men dat onze hersenen en ons lichaam helemaal tot rust zouden komen tijdens het slapen maar dat is dus niet zo. Tijdens de slaap vinden actieve en selectieve processen plaats in de hersenen, vooral in gebieden die van belang zijn tijdens het leren overdag.

Tijdens het slapen rust ons lichaam wel uit, maar de hersenen worden heel actief, want daar ontstaan allerlei processen in verschillende (slaap)stadia. De nachtrust en de nachtelijke processen in de hersenen hebben een duidelijke functie. Ze zorgen ervoor dat het geheugen op orde wordt gehouden, dat belangrijke herinneringen worden behouden en dat onbelangrijke herinneringen worden vergeten.

Het blijkt dat tijdens het slapen een bepaald herstelproces plaatsvindt in onze hersenen. Onze hersenen worden als het ware opgeruimd in de slaapuren. En het blijkt dat als je enkele dagen/nachten niet (goed) hebt geslapen dat er bepaalde afvalstoffen worden opgestapeld in onze hersenen. Kortom, als je te weinig slaapt worden je hersenen onvoldoende hersteld.

Tijdens het slapen vindt een soort compostering plaats. Alles wat je gedurende dag hebt meegemaakt wordt in de slaapuren klein gemaakt, verteerd en in bepaalde vakjes gestopt. Dat is wat er globaal gebeurt tijdens de slaap. In de hersenen zijn er allerlei verbindingen,  en in de slaap worden bepaalde verbindingen  losgemaakt en andere verbindingen juist gemaakt. Op deze manier wordt ook ons geheugen gemaakt en bijgehouden.

Tijdens het slapen genezen wonden, botbreuken en kneuzingen het snelst. Ook maakt het lichaam tijdens de slaap de meeste antistoffen aan.

Hoeveel slaapuren hebben we nodig?
Het verschilt  per individu. Sommigen beweren dat succesvolle en hoogbegaafde mensen weinig slaap nodig hebben. Maar dat blijkt een fabeltje te zijn. Er zijn inderdaad mensen die weinig slaap nodig hebben (4 – 5 uur per nacht). Maar dat zijn echt de uitzonderingen. Bil Clinton bijvoorbeeld kon genoegen nemen met zo’n vijf uur slaap, Churchill had slechts vier uur slaap nodig om zich te kunnen herstellen. Einstein had bijvoorbeeld wel veel slaap nodig (8 –10 uur per nacht).  Het aantal slaapuren is dus niet gekoppeld aan het intelligentieniveau of een succesvol leven.

Hoelang kunnen mensen zonder slaap?
Mensen kunnen niet heel erg lang zonder slapen.  Dit is een feit. Als we een paar dagen niet hebben geslapen, kunnen we niet meer functioneren. We worden dan slaperig, suffig, verstrooid en kunnen ons niet meer goed  concentreren.

De wetenschappers gaan er vanuit dat als mensen zes tot acht dagen niet hebben geslapen dat ze dan komen te overlijden. Zo zie je hoe belangrijk het slapen is.

Oudere mensen slapen minder
Hebben de ouderen dan minder slaap nodig? Het is nog wel de vraag of ze inderdaad minder slaap nodig hebben of het mechanisme gewoon verouderd is en daardoor niet zo goed meer functioneert. Daarom is het wel verstandig als ouderen een middagdutje gaan doen.

Is de slaap in de toekomst wellicht overbodig?
Een nieuwe generatie geneesmiddelen kan er voor zorgen dat we in de toekomst nog amper slaap nodig hebben. Men beweert dat dankzij het nieuwe middel Modafinil kunnen mensen 20-urige werkdagen maken. Maar is dat dan nog wel gezond en onschuldig?

Wat doet antislaapmedicatie?
De antislaapmedicatie, zoals Modafinil, zorgt ervoor dat je niet slaperig wordt. Echter, de andere herstelprocessen van je lichaam en brein kunnen niet worden vervangen. En dat is zeker niet ongevaarlijk.

Mysterieus dromenland
Dromenland is een bijzondere wereld, een parallel universum, waar meerdere (slaap)deskundigen zich in hebben gespecialiseerd. Langzamerhand worden steeds meer puzzelstukjes gelegd, maar er valt nog genoeg te ontdekken op dat gebied. Er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen, onduidelijkheden en mysteries.

Bron: Kempenhaeghe

Geef een reactie