Top 16 natuurlijke en krachtige pijnstillers bij chronische pijn

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 138101x bekeken

Top-16-natuurlijke-en-krachtige-pijnstillers-bij-chronische-pijnAls een kusje erop niet meer werkt, komt moeder natuur ons helpen 

“Voor elk trucje dat een farmaceutische middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet”

Mensen slikken over het algemeen makkelijk pijnstillers. Toch komen pijnstillers steeds vaker negatief in het nieuws. Zo zouden meer mensen over-lijden door voorgeschreven pijnstillers, dan door drugs. Maar ook niet voor-geschreven pijnstillers, zijn makkelijk om naar te grijpen. Pijnstillers gebrui-ken tijdens zwangerschap zou de kans op een kind met ADHD vergroten. Botanist dr. James Duke zegt: “voor elk trucje dat een farmaceutische middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet.”

Misschien wordt het eens tijd om het over een andere boeg te gooien.

De natuur biedt eindeloos natuurlijke pijnstillers: van artritis pijn tot hoofdpijn, er is altijd wel een kruid of plant die de pijn bestrijdt. (Botanist dr. James Duke is schrijver van The Green Pharmacy Guide to Healing Foods).

Een andere arts is James Dillard, auteur van The Chronic Pain Solution zegt:

“Het maakt niet uit hoe goed de medicatie is voorgeschreven, chronische pijn wordt nooit 100% verlicht. Het is een enorm probleem en de medische orde doet zijn werk heel slecht om het probleem op te lossen.”

Eerst de voeding aanpakken
Wanneer je chronische pijn hebt, is het in de eerste plaats een vereiste om als eerste de junkfood eruit te gooien, want junkfood jaagt het pijnsysteem op stang. Het moderne Westerse dieet met hoogst geraffineerde voeding, suikers, geraffineerde koolhydraten zonder voldoende fruit en groenten, blokkeert de mogelijkheid van non-farmaceutische middelen om pijn te bestrijden. Eerst de voeding aanpakken dus.

Gember, kurkuma, basilicum het ontstekingswerende drietal
Dit setje kruiden vormt een drie-eenheid binnen Ayurvedische therapie. Ze hebben alle drie ontstekingswerende eigenschappen. Kurkuma, een ingrediënt voor curry, bevat curcumine die ontstekingen sust, zoals bij reumatische artritis en psoriasis. Dr. James Dillard zegt over dit drietal: “elk kruid heeft zijn wetenschappelijke database van bewijs.” Curcumine heeft behalve ontstekingswerende ook neurobeschermende eigenschappen en is preventief tegen neurodegeneratieve ziekten.

Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens), succesvol bij onder meer osteoartritis
Dit kruid heeft een onheilspellende naam, maar behandelt enorm veel gezondheidsproblemen waaronder leverproblemen en hartproblemen. Het heeft eveneens ontstekingswerende eigenschappen en kan de pijn van artritis, hoofdpijn en pijn aan de lage rug verminderen. De University of Maryland Medical Center heeft meerdere studies gepubliceerd over de grote successen die duivelsklauw behaalde met osteoartritis.

Berkenblad (Betula Lenta) werkt als een cortisone
Het blad van de berk werkt als een cortisone. Een cortisone is een voorgeschreven medicijn dat gebruikt wordt bij hormoonverstoringen, artritis, lupus, huidaandoeningen, autoimmuunziekten en meer. Het hoofdbestand in berkenblad is methyl salicylaat, wat overeenkomt met salicylzuur in aspirine. Het werkt dan ook nog tegen spasmen, pijnstillend, adstringerend, diuretisch, ontgiftigend en het vermindert schade aan de huid door vrije radicalen. Bovendien bevordert het de bloedsomloop.

En last but not least: berkenblad bevordert de enzymatische afbraak in het lichaam. Het is de krachtigste pijnbestrijder!

Bergthee essentiële olie
Dit heet ook wel: wintergreen essential oil. Het is een bekend plantje in Nederland en vooral tegen wintertijd worden manden weer gevuld met het de gaultheria plantjes. De latijnse naam voor bergthee is Gaultheria Procumbens. Bergthee olie bevat maar liefst 85-99% salicylzuur. Hoe pijnstillend is dat.

Wilgenbast (Salix Alba)
Het actieve ingrediënt in wilgenbast is salicine, wat door het lichaam wordt omgezet naar salicylzuur. Wilgenbast verlaagt de hoeveelheid prostaglandinen: dit is een hormoonachtige stof die hoofdpijnen, pijnen en ontstekingen veroorzaakt. Maar dan zonder de akelige bijwerkingen die aspirine wel veroorzaakt (zoals maagbloeding). Erg goed bij menstruatiekrampen, spierpijn, artritis of na een operatie aan knie of heup. Het bevordert de bloedsomloop en vermindert zwelling.

Capsaïne (Capsicum)
Dit wordt gevonden in chilipeper en deze natuurlijke remedie doet wonderen bij pijn. Bovendien is het een uitstekende vetverbrander. Capsaïne is het actieve pijnverlichtende ingrediënt dat zenuwreceptors desensibiliseert. Het verwijdert pijn voor een langere termijn. Bij pijnpatiënten met neuropathische pijn bleef de pijn 12 weken weg. Patiënten van het New England Center for Headache kwamen grotendeels van hun migraine en clusterhoofdpijnen af nadat capsaïnecrème in de neuspassages was aangebracht.

Gamma linoleenzuur (GLA)
GLA wordt in vele zaadoliën gevonden. Volgens de University of Maryland kunnen diabetes patiënten de symptomen van hun ziekte aardig onder controle houden door deze essentële vetzuren.

Kersen
Dankzij de antocyaninen, de fytonutriënten die kersen hun rode kleur geven, kan je op kersen rekenen als pijnstiller. Ze blokkeren ontstekingen en remmen pijnenzymen af, net als asprine, en andere anti-ontstekingsmiddelen.

Kersen hebben zelfs de meeste ontstekingswerende eigenschappen van alle voeding. Ook werken ze gunstig bij diabetes.

Aquamine
Gewonnen uit rode zeewier en ook een krachtige pijnbestrijder. Nutrition Journal maakte melding van een studie waaruit bleek dat aquamine pijnklachten door artritis binnen een maand met 20% verminderde. Ook hadden patiënten minder last van stijfheid. Aquamine is rijk aan calcium en magnesium, weert ontstekingen en versterkt botten.

Valkruid (Arnica)
Een uitstekend middel om te gebruiken na intensieve beweging, acuut letsel of na een operatie. Arnica staat bekend onder atleten als natuurlijke pijnbestrijder. Arnica heeft ook ontstekingswerende eigenschappen en meer helende kwaliteiten, die nog niet allemaal bekend zijn.

Pepermunt (Mentha piperita)
Pepermunt wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel bij tandpijn en maag-, darmproblemen, huidirritaties, aandoeningen aan pezen en spierpijn.

Boswellia (boswellia serrata)
Boswellia is afkomstig van boomhars en wordt gebruikt om chemische reacties die ontstekingen veroorzaken te blokkeren, en zo ook pijn. Ayurvedische wetenschappers gebruiken Boswellia al eeuwen om artritische aandoeningen te behandelen, het prikkelbare darm syndroom, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De plant werkt als corticosteroïden, maar dan zonder de bijwerkingen.

Bromelaïne
Bromelaïne is een proteolitisch enzym dat gewonnen wordt uit de steel van de ananas.  Onderzoek toont aan dat bromelaïne het prostaglandine-gehalte verlaagt. Het is een uitstekend middel bij artritis, en aandoeningen waarbij sprake is van muscoloskeletale (spieren, de gewrichten, de pezen, de ligamenten en de zenuwen) spanning. Het enzym bevordert genezing en herstel van spieren en aanverwante weefsels, bevordert spijsvertering en houdt een goede gezondheid van hart in stand. Ananas helpt ook bij PMS klachten, maar dan dankzij mangaan.

Cranberry sap
Cranberry sap houdt de maag gezond, en werkt bevorderlijk bij maagklachten zoals een maagzweer. Maagzweren ontstaan door H. pylori, en cranberry sap doodt deze bacterie. In plaats van antibiotica, kun je de ongewenste bacterie vernietigen met dit sap en zo voorkom je ook andere infecties, zoals aan de urinewegen.

Bron: GoedGezond

Geef een reactie