Vitamine D helpt tegen omvallen bij ouderen

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 1766x bekeken

vitamin-D

Een groot deel van de bevolking heeft een chronisch vitamine D tekort maar vooral ouderen hebben hier extra last van. Dit komt doordat zij vaker en langere periodes niet buiten komen en dus geen zonlicht krijgen waaruit het lichaam haar vitamine D haalt. Daarnaast is een slecht eetpatroon ook een oorzaak van een vitamine D tekort.

Een tekort aan vitamine D kan onder andere leiden tot zwakke spieren en een verslechterd evenwichtsgevoel. Dit is bij ouderen extra gevaarlijk omdat een val in 10% van de gevallen tot ernstige blessures kan leiden. Vaak ontstaat er bij ouderen na een val ook een angst om nog eens te vallen waardoor zij minder gaan ondernemen.

Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society waarbij de connectie tussen een vitamine D tekort bij ouderen en hun evenwicht onder de loep is genomen. Voor dit onderzoek zijn 68 deelnemers tussen de 65 en de 102 jaar een maand lang gemonitord. Een deel kreeg een placebo en de andere groep kreeg een vitamine D-supplement. Voor en na het onderzoek werd het bloed van de deelnemers onderzocht. Er werd ook genoteerd hoe vaak de deelnemers in het verleden ten val zijn gekomen en hoe vaak zij in de onderzoeksperiode zijn gevallen.

Voorafgaand aan het onderzoek bleek ruim de helft van de deelnemers een vitamine D tekort te hebben en minder dan 25% had een optimale hoeveelheid vitamine D in het bloed. Door extra vitamine D bij de maaltijd te nemen verdwenen de tekorten. Op een paar deelnemers na had het merendeel een optimaal vitamine D-niveau in het bloed zitten na afloop van het onderzoek. De deelnemers die het echte vitamine D-supplement kregen waren maar half zo vaak gevallen dan de deelnemers die een placebo toegediend kregen.

BRON: NU.nl

Geef een reactie