‘Vitamine E werkt bij Alzheimer’

Door Internationaal Therapeut, 0 reacties, 14150x bekeken

Vitamine-E-werkt-bij-AlzheimerMINNEAPOLIS – Een dagelijkse dosis vitamine E zou kunnen helpen om de achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer en de hoeveelheid zorg die deze patiënten nodig hebben te verminderen.

Dat suggereert een Amerikaanse studie, gepubliceerd in JAMA.

Vitamine E komt van nature veel voor in voedingsmiddelen, zoals eieren, verrijkte granen, fruit, groene bladgroenten, vlees, noten, gevogelte en plantaardige oliën.

Onderzoek
Onderzoekers analyseerden ruim 600 Alzheimerpatiënten met milde tot matige ziekteverschijnselen. Een deel van deze groep kreeg extra vitamine E toegediend, het andere deel een placebo. Wat bleek? De patiënten die vitamine E ontvingen, bleken na ruim een half jaar 19% minder functionele achteruitgang te vertonen, in vergelijking met de patiënten die de placebo kregen. Bovendien hadden de patiënten dagelijks twee uur minder verzorging nodig.

Overdosis
Een kleine kanttekening. Volgens Doug Brown, van de Alzheimer Society in de UK, moeten patiënten zich bewust zijn van het feit dat de dosering vitamine E tijdens deze studie aanzienlijk hoger ligt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze ‘overdosering’ kan schadelijk zijn voor sommige mensen.

“Hoewel de studie een verband schept tussen de inname van vitamine E en de vermindering van functionele achteruitgang, is het geenszins overtuigend. Meer onderzoek is nodig om te zien of vitamine E wel écht voordelen heeft voor mensen met dementie en of het veilig zou zijn om zo’n hoge dosis op dagelijkse basis te nemen.”

De onderzoekers spreken dit tegen. “We vonden tijdens de studie geen toename in sterftegevallen door de hoge dosis vitamine. Sterker nog, de jaarlijkse sterfte was 7,3% in de groep die vitamine E kreeg toegediend, versus 9,4% in de placebogroep.”

Bron: Stichting Recht op Gezondheid

Geef een reactie